Изборник Затворити

Који датум карте користити на ГПС-у?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1199

ГПС је подразумевано подешен да приказује координате у WGS84 датуму карте . Уједно ово је и најбољи избор, нарочито ако је потребно да податке размењујете са другима.  WGS84 је усвојен као светски стандард, подразумеван и подржан на сваком ГПС уређају, и у сваком картографском програму, што омогућава лаку размену података.

Чак и ако ви за приказ изаберете неки други датум, ГПС за податке интерно увек користи у WГС84. Изузетак је само пренос података NMEA протоколом, када ће подаци бити пренети у оном датуму који сте изабрали.

Ако ГПС користите са неким картама које нису у WGS84 датуму, тада треба да ГПС подесите на датум који одговара картама, како бисте могли да имате исте координате на оба места. Рецимо, наше топографске карте су израђене у Hermanskogel  датуму и ако ГПС подесите на тај датум и у Transverse Mercator пројекцију, координате које вам покаже ГПС можете директно применити на топографској карти.

Ипак, када размењујете податке, увек имајте у виду да ће координате које нису у WGS84 датуму, ваљати само некоме ко такође има исте топографске карте. Ако би желео да те координате примени за оријентацију на неким другим картама, морао би прво да уради прерачун и координате преведе у WGS84 или неки други који одговара његовим картама.

Због тога, најбоље је да увек користите WGS84, осим када имате конкретан разлог да користите неки други датум.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.