Теме: Самоградња

Најједноставнији спољни термометар за ПЦ рачунар

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/854

Нећете веровати, али ваш ПЦ рачунар може да мери температуру уз врло мало додате електронике. Потребни су вам једна диода, један контензатор, један температурно променљиви отпорник (НТЦ) и наравно серијски конектор.

Као што можете видети на шеми, све се спаја на серијски порт рачунара, а температура се мери наменским програмом.

Овај термометар ради тако што што се из прогрма подигне ниво DTR сигнала серијског порта. Тада струја протиче кроз НТЦ отпорник и пуни кондензатор. Што је температура отпорника већа, то је његов отпор мањи, односно кондензатор се брже пуни.

Када се контензатор довољно напуни, напон на њему ће се очитати преко DSR улаза серијског порта као логичка јединица, и програм тад апрестаје да га пуни.

Дакле, време пуњења кондензатора је у сразмери са температуром НТЦ отпорника. Када ово имате све што треба урадити је извршити калибрацију тако да се на основу времена мое израчунати температура.

Ову идеју је реализовао Natan Osterman и објавио на сајту Electronics-lab.com, где је ставио и детаљна упутства за градњу као и програм за мерење. Из неког разлога, тај чланак више није доступан, али га је неко пренео на друго место па погледајте.

3 comments to Најједноставнији спољни термометар за ПЦ рачунар

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *