Изборник Затворити

Још један текст неовлашћено преузет са мог блога

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/755

Јесте да кажу, да кад почну да те краду знаш да ваљаш. али ја никако не могу на то да се навикнем.

Данас затекнем на блогу пинг на један свој чланак, отворим линк са кога је потекао линк да видим ко се од колега позвао на мој чланак, као што је најчешће случај, кад оно – кајла – на thedesignersblog.net затичем буквално прекопиран свој чланак, а пинг је уследио јер је тај чланак садржавао линкове ка неким другим чланцима на мом блогу.

Летимично сам прегледао овај блог и закључио да му ово није први пут већ да је на thedesignersblog.netу ствари обичај да се копирају туђи чланци и да је то окосница садржаја тог блога.

Колико видим, thedesignersblog.net не преузима текстове само од других блогера него и са других форума и сајтова уопште. Чак не скида само чланке него и датотеке и поставља код себе. Текстови су преузимани и са сајтова ИТ Свет, Бурек форум, mi3dot.com, Б92, Serbian Computers и других. Не знам да ли му је неко од њих дозволио копирање садржаја, али судећи по мом случају, сумњам. Проверите за сваки случај, можда се окитио и неким вашим добрим текстом или туторијалом.

Мој чланак који је прекопиран је Kako promovisati svoj blog, један од најчитанијих на мом блогу. Момак га је поставио код себе на сајт без икаквог претходног контакта између нас, а камоли да је питао за дозволу. Чак и не знам ко је он, мада на thedesignersblog.net видим да се зове Јован Петровић (надимак TheDesigner), да је из Мајданпека и 1990. годиште (средњошколац). Испод прекопираног текста, додуше, стоји одакле је преузет, али без линка ка оригиналном запису. Копирани текст се налази на адреси http://thedesignersblog.net/2008/11/29/kako-promovisati-svoj-blog/.

Разумем да неко повремено покупи однекуд какав добар садржај, али заснивати садржај блога на туђим текстовима, то ми некако не иде уз логику блоговања. Јоване, теби хвала што цениш мој чланак као квалитетан, али то ми покажи на одговарајући начин, а не овако.

26 Comments

 1. Miss Cybernaut

  I da, Predraze – Bjuti je decak, a ne devojcica :D

  @Jovan
  uklanjanje sadrzaja je kao da palis kucu do temelja jer su u podrumu mishOnje.
  Bolje da si linkovao… ;)
  Inace, kako ovde pise (a mene mrzi da proveravam ceo tvoj blog) moze da se desi da ces morati SVE tekstove da povuces?
  Sindikacija je u redu,ali moras da imas odobrenje za to.

 2. Peđa

  Preuzimanje dela sadrzaja u obliku citata sa navodjenjem izvora bez dozvole je u redu. Prenosenje celog teksta bez dozvole nije u redu nikako.

  Kada citiraš izvor u štampanom obliku onda navodiš naziv izvora, ime autora, godinu i mesto izdanja, ISBN i slično. Kada citiraš na Internetu onda navodiš naziv izvora, ime autora i internet adresu izvora.

 3. mmilan

  @Miss Cybernaut
  Pedja se opredelio za „All rights reserved“ tako da je saglasnost potrebna za sve sto prelazi citiranje par pasusa, uz navodjenje izvora – na nacin koji je objasnio.

  Kod sadrzaja koji su objavljeni pod CC ili nekom slicnom licencom tacno je precizirano na koji nacin se vrsi navodjenje izvora. Prema toj licenci mora cak da stoje i uslovi objavljivanja (ali da ne preterujemo).

  Kakva je situacija sa RSS-om i agregatima? Ako sajt salje cele tekstove na RSS, pod nekom CC licencom da li su agregati obavezni da traze saglasnost?

 4. Peđa

  По нашем закону, ако аутор није нагласио посебне услове, важе они који следе по закону.

  О закону сам писао у чланку Колико познајете ауторско право? (мислим да је добар део ове дискусије у ствари требало да иде уз тај чланак).

  Ако аутор постави нека друга правила за преузимање садржаја онда важе она (мада морају бити у сагласју са Законом) или ако нагласи да садржај објављује под неком другом лиценцом, као што је Creative Commons, онда важе правила која следе из те лиценце.

  Услови копирања се односе и на агрегаторе, мада ипак ту треба имати у виду да, бар код наших агрегатора, углавном аутор сам пријављује свој блог на агрехгатор тако да тиме даје и дозволу преузимања садржаја, али и да аутор кроз блог софтвер може да контролише на који начин се садржај даје агрегаторима. Није згорег да агрегатори у обрасцима за пријаву траже да аутор потврди да дозвољава преузимање садржаја.

 5. Sasa

  Deca su danas malo nezgodna. Meni skoro jedan klinac maznuo celokupni sajt i nije ga mrzelo da ga sklopi iz delova (linkovi, pa čak ni da menja source za images…) Još me kontaktirao mailom da me pita šta ja mislim o tome. Koja drskost! Odgovorio sam mu, pa mogao si barem da skines “ saved from url „, i “ meta content copyright“ i tako te male ostale đinđuve da bude manje upadljivo ako je to ikako moguće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.