Изборник Затворити

Прикључак за ауто приколицу (шема)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3846

Ових дана сам се петљао око сређивања задњих светала на аутомобилу, па сам између осталог повезивао и прикључницу за приколицу која ми је стајала неповезана. Пошто сам једва нашао податке о распореду контаката одлучио сам да на блогу направим забелешку, затребаће још некоме.

Како сам био убеђен да је прикључак за приколицу стандардна ствар, изненадило ме колико у ствари има разних врста прикључница. Код нас су у употреби две врсте седмополних и тринаестополни прикључак.

Седмополни прикључак (12N) се користи за мале теретне приколице  и то је је најчешћи прикључак на аутомобилима. За велике приколице и камп кућице поред овог, користи се додатни седмополни прикључак (12S) који обезбеђује проширену сигнализацију. Тринаестополни прикључак (euro) је од скора уведен у употребу и он покрива приколице свих намена.

7-полни прикључак за мале теретне приколице

Овај прикључак је познат и под ознаком 7 pin 12N (normal) односно ISO 1724:2003. Садржи минимум који обезбеђује прописну сигнализацију на малим теретним приколицама: леви и десни показивач правца, стоп светло и позиционо светло. Предвиђено је и светло за маглу које није обавезно. Ако је у пластичном кућишту, овај прикључак је црне боје.

Контакти 2, 5 и 7 су мушки.

1 – леви показивач правца (жута)
2 – светло за маглу (плава)3 – маса (бела)
4 – десни показивач правца (зелена)
5 – десно позиционо светло (смеђа или сива)
6 – стоп светло – кочница (црвена)
7 – лево позиционо светло (црна)

Додатни 7-полни прикључак за веће теретне приколице и камп приколице

За веће и камп приколице поред основног, користи се додатни седмополни прикључак  који обезбеђује проширену сигнализацију. Овај прикључак је познат и под ознаком 7 pin 12S (suplementary) односно ISO 3732:2003. Поред сигнализације обезбеђене основним прикључком, додатни прикључак обезбеђује светло за кретање уназад, стално напајање, посебно напајање за фрижидер и напајање за пуњење акумулатора. Ако је у пластичном кућишту, овај прикључак је сиве боје.

Контакти 2 и 5 су мушки.

За возила произведена после 2009 године:

1 – светло за вожњу уназад (жута)
2 – неупотребљено (плава)
3 – маса за напајање преко контакта 4 (бела)
4 – трајно напајање +12В (зелена)
5 – неупотребљено (смеђа)
6 – трајно напајање за фрижидер (црвена)
7 – маса за напајање прекоконтакта 6 (црна)

За возила произведена пре 2009 године:

1 – светло за вожњу уназад (жута)
2 – пуњење акумулатора (плава)
3 – маса (бела)
4 – трајно напајање +12В (зелена)
5 – неуоптребљено (смеђа)
6 – трајно напајање за фрижидер (црвена)
7 – неупотребљено (црна)

13-полни еуро прикључак

Ово је нови стандард који обухвата све потребе за сигнализацијом на приколици. Познат је под ознаком 13 pin euro-plug односно ISO 4091:2003. Препорука је да се на нова возила и приколице уграђује овај прикључак.

1 – леви показивач правца (жута)
2 – светло за маглу (плава)
3 – маса 35А (бела)
4 – десни показивач правца (зелена)
5 – десно бочно позиционо светло (смеђа)
6 – стоп светло – кочница (црвена)
7 – лево бочно позиционо светло (црна)
8 – светло за вожњу уназад (жута)
9 – трајно напајање +12В (зелена)
10 – напон преко контакт браве (плава)
11 – маса 35А (црвена)
12 – повезане приколице (црна)
13 – маса 35 А (бела)

Напомене

Цртежи и ознаке конектора су дати у односу на предњу (спољну) страну прикључка на возилу, односно у односу на задњу (унутрашњу) страну прикључка на приколици.

Прикључци имају зуб који обезбеђује да се утикач не може убости у утичницу погрешно.

Боје водова су дате према стандарду, али неки произвођачи користе друге боје водова. Зато увек треба проверити контакте пре повезивања.

Приликом извођења инсталација користити проводнике промера  2.5мм2. За трајно напајање и масу користити проводнике промера 4 мм2. Трајно напајање обавезно мора ићи преко осигурача.

Светло за регистарску таблицу мора се напајати са левог позиционог светла.

Ако прикључак има одвојена напајања и масе за различите намене одна их не треба другачије користити или спајати.

За неке приколице је обавезно да постоји звучн сигнал приликомкретања уназад, као и обавеза да возач има звучну или визуелну контролу да је сигнализација на приколици исправна.

Ови прикључци су намењени за возила са напајањем на 12В. За возила са напајањем на 24В користе се другачији прикључци.

ISO 3732:2003

Слични чланци

62 Comments

 1. Dusan

  12 na 7 ili 13 na 7? Ja sam davno kupio 13 na 7 i toga ima ali je cena bila oko 1300 dinara čini mi se. Jedino što mislim da ne postoji konverzija sa manji na veći a da pritom sve radi jer ovi sa više pinova imaju razne dodatne priključke.

 2. Ahmed

  Postovanje, molim za odgovor kako da provjerim da li 7 pin 12N
  u sebi ima prekidac za svetla za maglu. Kod mene ne rade zadnja svjetla za maglu i na nekim forumuma sam procitao da bi problem mogao biti taj „prekidac“?

 3. Miki

  Kupio sam svetlosnu signalizaciju za laku prikolicu, pa me zanima gde se i kako spaja svetlo za reg. tablicu na 7-polnoj normalnoj utičnici. Pozdrav.

  • Пеђа

   Светло таблице спада у позициона светла. Повезује се на лево позицион светло. Пише у чланку.

 4. versys

  sve mi je jasno ovo gore jer sam tako spajao već na nekolio vozila koje sam imao,međutim sad imam jedan problem,a radi se o novijem vozilu tj.majstor me upozorava da bi ovakav direktan spoj na instalaciju vozila mogao prouzrokovati opterećenje elektronike samog vozila te bi moglo doći do pojave greške na kompjutoru ili nešto tzv.“spržiti“u njemu .
  imali kakva elektronika ili relej koji to spriječava? i kako to riješiti?
  pozz!

 5. Пеђа

  Овде се ради о стандарду и не видим како прикључивање које је по стандарду може да изазове неку штету.

  Ако је на возилу 13-полни прикључак, она има посебан вод за напајање. У том случају би сте могли да команде користите као сигналне, а да преко релеја укључујете светла напајана са тог сталног напајања. Тада командни сигнали не би били оптерећени сијалицама већ само релејима који су веоам мали потрошачи.

  У тексту сам сотавио ИСО ознаке стандарда за ове приључке. Најбоље је да нађете опис стандарда и проверите да ли они имају нешто разјашњено на ту тему.

 6. versys

  Ok.stavljam 7-polnu standardnu utičnicu mislim da nebi trebao imati problema ili da na prikolici stavim led svjetla koja imaju minmalnu potrošnju

 7. marko

  54L – LIJEVI ŽMIGAVAC
  54G – REG. TABLICA PRIKOLICE
  31 – MASA
  54R – DESNI ŽMIGAVAC
  58R – DESNO POZICIONO SVJETLO
  54 – STOP SVJETLO
  58L – LIJEVO POZICIONO SVJETLO
  Može se koristiti petožilni kabel tako da se premoste jednim vodom desna i lijeva pozicija i tablica, ali to bi moglo praviti određene probleme kod nekih vozila npr. mercedes i sl. kod kojih se može na parkingu posebno paliti na prekidaču svjetala desna ili lijeva pozicija. Svjetlo za maglu na prikolicama ne postoji.

 8. Sasa

  Sema spajanja potrosaca je jasna, pohvale za nju.Medjutim, objasnjenje vezano za osigurac je sturo.Radi se o samoizgradji prikolice, i nije mi jasno gde se isti postavlja,kako izgleda,koja amperaza….malo pojasnjenje ako moze.

  Hvala unapred.

  • Пеђа

   Тема овог чланка и није осигурач. По правилу осигурач се ставља на доводни вод што ближе извору напајања. Називна струја осигурача се одређује зависно од потрошача. Саберете струје потребне свим потрошачима и узмете осигуач прве веће вредности.

   Осигурачи су веома важан елемент у електричној инсталацији. Ако нисте сигурни, потражите помоћ некога стручног.

 9. Zoran

  Postovanje. Imam kamp prikolicu Adria 310 de lux i nikako da budem siguran oko struje na njoj. Da li unutrasnje osvetljenje i frizider rade na 12 ili 220 v ? Kada je prikljucim na produyni kabal sve radi preko nekog trafoa ali neznam kolika je tu struja a nacuo sam da moye da se iyvede da sve u prikolici radi preko akumulatora iz vozila ali niko neyna kako. ynate li nesto o tome ?

  • Пеђа

   Ако не знате довољно о томе, ангажујте неког аутоелектричара. Око струје се не треба играти, поготово када се ради о 220 волти.

 10. Filip

  Imam jedno pitanje, povezao sam sam struju za prikolicu, i radilo je neko izvesno vreme, a sada cim upalim svetla crkne osigurac, o cemu se radi? A kada bih sada povezao po ovoj semi, mene interesuje samo masa… jednu masu delim na zmigavce, na stop svetla, na poziciju, jeli tako? Hvala unapred

 11. Sinisa

  Ugradio sam polovnu euro kuku na Citroen xsaru picasso.Da li postoji standardno mesto gde se busi lim ya provlacenje instalacije posto koliko sam video nema nikakve postojece rupe.
  pozdrav

 12. milan

  kako da spojim na kamionskoj prikolici,da gabariti prekidaju kao i zmigavci odnosno da kad upalim zmigavce da i gabariti rade kao i zmigavci? hvala.

 13. pejapeja

  Za sedmopolni prikljucak naveden na samom pocetku, molim objasnite mi kako se zarvraju strujni krugovi da bi radio napr. levi zmigavac.Da i ja nesto naucim.

 14. Djordje

  Postovani Pedja!Kupio sam vw tourana 2.0 tdi 103kw 2008 i sad sam odlucio ugraditi vucnu kuku kupim polovnu EU kuku i sa njom dobijem modul 2005 ali auto elektricar kaze da ne odgovara tom modelu ne prepoznaje ga ima li drugi nacin da se to uradi jer mi kaze da nije dobro bez modula.Pre sam sam ugradjivao na starija vozila sad kazu da nesmem.Hvala unapred na odgovoru.

  • Пеђа

   Ако је аутоелектричар рекао да не може онда је то вероватно тако. Можете евентуално да одете код неког другог аутоелектричара.

    • Пеђа

     Ако је аутоелектричар рекао да не може онда је то вероватно тако. Можете евентуално да одете код неког другог аутоелектричара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.