Изборник Затворити

Прикључак за ауто приколицу (шема)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3846

Ових дана сам се петљао око сређивања задњих светала на аутомобилу, па сам између осталог повезивао и прикључницу за приколицу која ми је стајала неповезана. Пошто сам једва нашао податке о распореду контаката одлучио сам да на блогу направим забелешку, затребаће још некоме.

Како сам био убеђен да је прикључак за приколицу стандардна ствар, изненадило ме колико у ствари има разних врста прикључница. Код нас су у употреби две врсте седмополних и тринаестополни прикључак.

Седмополни прикључак (12N) се користи за мале теретне приколице  и то је је најчешћи прикључак на аутомобилима. За велике приколице и камп кућице поред овог, користи се додатни седмополни прикључак (12S) који обезбеђује проширену сигнализацију. Тринаестополни прикључак (euro) је од скора уведен у употребу и он покрива приколице свих намена.

7-полни прикључак за мале теретне приколице

Овај прикључак је познат и под ознаком 7 pin 12N (normal) односно ISO 1724:2003. Садржи минимум који обезбеђује прописну сигнализацију на малим теретним приколицама: леви и десни показивач правца, стоп светло и позиционо светло. Предвиђено је и светло за маглу које није обавезно. Ако је у пластичном кућишту, овај прикључак је црне боје.

Контакти 2, 5 и 7 су мушки.

1 – леви показивач правца (жута)
2 – светло за маглу (плава)3 – маса (бела)
4 – десни показивач правца (зелена)
5 – десно позиционо светло (смеђа или сива)
6 – стоп светло – кочница (црвена)
7 – лево позиционо светло (црна)

Додатни 7-полни прикључак за веће теретне приколице и камп приколице

За веће и камп приколице поред основног, користи се додатни седмополни прикључак  који обезбеђује проширену сигнализацију. Овај прикључак је познат и под ознаком 7 pin 12S (suplementary) односно ISO 3732:2003. Поред сигнализације обезбеђене основним прикључком, додатни прикључак обезбеђује светло за кретање уназад, стално напајање, посебно напајање за фрижидер и напајање за пуњење акумулатора. Ако је у пластичном кућишту, овај прикључак је сиве боје.

Контакти 2 и 5 су мушки.

За возила произведена после 2009 године:

1 – светло за вожњу уназад (жута)
2 – неупотребљено (плава)
3 – маса за напајање преко контакта 4 (бела)
4 – трајно напајање +12В (зелена)
5 – неупотребљено (смеђа)
6 – трајно напајање за фрижидер (црвена)
7 – маса за напајање прекоконтакта 6 (црна)

За возила произведена пре 2009 године:

1 – светло за вожњу уназад (жута)
2 – пуњење акумулатора (плава)
3 – маса (бела)
4 – трајно напајање +12В (зелена)
5 – неуоптребљено (смеђа)
6 – трајно напајање за фрижидер (црвена)
7 – неупотребљено (црна)

13-полни еуро прикључак

Ово је нови стандард који обухвата све потребе за сигнализацијом на приколици. Познат је под ознаком 13 pin euro-plug односно ISO 4091:2003. Препорука је да се на нова возила и приколице уграђује овај прикључак.

1 – леви показивач правца (жута)
2 – светло за маглу (плава)
3 – маса 35А (бела)
4 – десни показивач правца (зелена)
5 – десно бочно позиционо светло (смеђа)
6 – стоп светло – кочница (црвена)
7 – лево бочно позиционо светло (црна)
8 – светло за вожњу уназад (жута)
9 – трајно напајање +12В (зелена)
10 – напон преко контакт браве (плава)
11 – маса 35А (црвена)
12 – повезане приколице (црна)
13 – маса 35 А (бела)

Напомене

Цртежи и ознаке конектора су дати у односу на предњу (спољну) страну прикључка на возилу, односно у односу на задњу (унутрашњу) страну прикључка на приколици.

Прикључци имају зуб који обезбеђује да се утикач не може убости у утичницу погрешно.

Боје водова су дате према стандарду, али неки произвођачи користе друге боје водова. Зато увек треба проверити контакте пре повезивања.

Приликом извођења инсталација користити проводнике промера  2.5мм2. За трајно напајање и масу користити проводнике промера 4 мм2. Трајно напајање обавезно мора ићи преко осигурача.

Светло за регистарску таблицу мора се напајати са левог позиционог светла.

Ако прикључак има одвојена напајања и масе за различите намене одна их не треба другачије користити или спајати.

За неке приколице је обавезно да постоји звучн сигнал приликомкретања уназад, као и обавеза да возач има звучну или визуелну контролу да је сигнализација на приколици исправна.

Ови прикључци су намењени за возила са напајањем на 12В. За возила са напајањем на 24В користе се другачији прикључци.

ISO 3732:2003

61 Comments

 1. Bojan

  Pre izvesnog vremena sam povezivao prikolicu sa sedmopolnim priključkom. Našao sam jednu staru šemu koja je skenirana iz nekog časopisa tipa „Uradi sam“. (Što dođe kao poreteča današnjih foruma – neko nešto traži i pita kako da uradi pa dobije odgovor u časopisu, u ovom slučaju je izvesni Milijan Filipović iz Titovog Užica tražio šemu povezivanja autoprikolice)
  Ova šema ima sitnih razlika a može se videti na:

  http://img67.imageshack.us/i/autokukastrujatm5.jpg/

  • Peđa

   Та шема није добра. Контакт 2 се користи за светло за маглу. Не мора да будеупотребљен али не треба дабуде спојен на масу.

   Контакти 7 и 5 такође не треба да буду спојени на прикључку. То су лево и десно позиционо светло. Свако треба да има свој вод, јер су то два различита светла у инсталацији.

   На приколици може десно позиционо светло да буде преспојено са левим, ако се довод за десну позицију из неког разлога не користи, али не сме преспајати долазни вод из аутомобила.

 2. Nikola

  Eh da sam ovo imao pre par godina kada sam ugradjivao kuku i prikljucak na moj auto :-) Super clanak!
  Covece, cega se sve neces setiti… Svaka cast!

 3. neso_b

  Na šemi priključka “7 pin 12N (normal) odnosno ISO 1724:2003“ nije navedena Masa pod rednim brojem 3. Ne bi bilo loše napisati i numeričke oznake pored određenih pinova kao npr: desno poziciono svetlo (58R), stop svetlo (54), masa (31)…

 4. Peđa

  Јесте наведено него се слепило са претходном ставком. Исправићу.

  Ознаке нисам написао јер нисам успео да нађем поуздан извор. На више места сам налазио различите али довољно сличне ознаке да нисам могао да утврдим које су исправне.

  • Peđa

   Да, мада додатни конектори имају предвиђену и масу, с обзиром да су намењени за знатно веће оптерећење него што је то сигнализација.

 5. Janko

  Nedavno sam sam sredjivao instalaciju, coveku koji je kupio auto prikolicu. Ni na autu ni na prikolici nije bilo povezano po standardu… Mada, ima to svojih prednosti. Niko ti ne trazi prikolicu na zajam.

 6. vojo.tomic

  imam starog pasata varijant medjumodel td 94g
  nakon zamjene uloska kontakt brave izgorila mi jedna zica koja ide prema radiju odsjekao sam ju i tako se vozim neko vrijeme sad mi se desava kad u voznji dam migavac dolazi do nekih sumova kao da pucketa a i radiju pravi smetnje sta da uradim
  pozdrav svima

 7. drajo

  da sam ovu shenu imao prije 3 g danas bi prikolica imala tri puta veču kilometražu na autu je bilo spojeno po standardu a ja sam uspio spojiti da paše samo na jedan auto i ni na jedan drugi

 8. zeljko

  Za 13 pol uticnicu na instalaciji iz vozila imam dve mase jednu deblju i tanju. Deblju sam stavio na br. 3 a tanju ne znam gdje da stavim 11 12 ili 13 ??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.