Изборник Затворити

Рачунар у утикачу – Marvell SheevaPlug

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3626

Појава Атом процесора широко је отворила врата развоју преносних рачунара малих димензија. Појава Асусовог eeePC је представљала прекретницу у рачунарској индустији и нетбукови су у кратком периоду освојили свет.

У сенци популарности нетбук рачунара, на тржишту су се појавиле и другачији рачунари  који користе предности технологије нових процесора – мале динемзије и малу потрошњу.

Марвел је тржишту понудио веома занимљив рачунар SheevaPlug. Он је такође заснован на Атом процесору1.2GHz Marvell Sheeva™ има 512 Мб флеш меморије и исто толико DDR2 меморије. Оно што га чини занимљивим је да је смештен  у утикач за струју. Утикач је наравно, нешто већи, величине малих кућних универзалних исправљача. Рачунар има гигабитни мрежни прикључак и УСБ 2.0. Нема прикључке за монитор, миша, тастатуру и друге уобичајене уређаје. Али, зато му је цена само стотинак долара.

SheevaPlug је предвиђен за линукс платформу те се на њега могу инсталирати све познатије линукс дистрибуције.

Овакав уређај има широку примену, од тога да се употреби за контролу разних спољних уређаја, постављање специфичних сервера (рачунар је довољно јак да може да покрене и захтевније сервере), па чак и за мултимедију.

Ово је уређај који има димензије микроконтролера али снагу озбиљног рачунара. Платоформа отвореног кода и програмска подршка за развој програма која се добија уз њега чине га врло занимљивим избором у широкој области примене.

За више техничких детаља погледајте техничку документацију за овај уређај и сајт за подршку на plugcomputer.org .

6 Comments

 1. Nikola

  Nije mi samo jasno, kako se ovom racunaru pristupa, kako se instalira softver? Kako se upravlja softverom. Shvatam kad vec postoji softver pa mu se pristupa preko mreze, ali kako instalirati?

 2. djtrale

  Pa i instalise se preko mreze. Ako imas pristup, mozes sa svog kucnog kompa pristupiti drugom u Australiji i raditi sta treba. Srecna Nova Godina.

 3. Peđa

  Рачунар долази са убунту линуксом инсталираним али се преко ТФТП протокола може подићи било који други линукс.

  Више инфорамциа можете наћи на http://www.openplug.org/plugwiki/

 4. Peđa

  Склонили су документ. Ево, заменио сам линк бољим, са пуном техничком документацијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.