Изборник Затворити

Употребљавате ли SWR-метар?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9846

Неопходно је да антена која се повезује на предајник има импедансу која одговара импеданси предајника. Ако ове импедансе нису усклађене, у антенском систему се јавља рефлектована снага. Ова снага се сабира са емотованом снагом и јављају се врхови снаге који могу бити значајно велики и изазвати и квар радио-станице. Такође, услед неусклађености импедансе велика је вероватноћа да ће израчена снага у антену бити знатно мања до занемарљива. Такође се повећавају нежељене сметње које антенски систем емитује у околини радио-станице.

Неусклађеност импеданси антенског система и предајнике је увек лоша ствар и мора да се избегне. Да бисмо то избегли морамо прво да измеримо. Мерење усклађености импеданси се посредно врши релативно једноставним инструменом који су ствари пореди однос емитоване и рефлектоване снаге (standing wave ratio – SWR).

Како се употребљава SWR-метар

Овај инструмент има два прикључка – улазни и излазни. Улазни прикључак се повезује на антенски излаз предајника радио-уређаја. Између њега и уређаја не треба да буде повезано ништа осим самог кабла којим су спојени. Све остало: антенски вод, прилагодна кутија, антенски преклопник, антена и друго повезује се на излаз инструмента. Тако ће инструмент да мери целокупни антенски систем који је повезан на радио-уређај.

Најчешће се употребљава jедноставан инструмент, који се углавном и назива SWR-метром. Он се састоји од два мерна инструмента – један мери емитовану снагу а други показује измерени SWR. Поред тога иструмент има и дугме којим се подешава показивање инструмента који мери емитовану снагу. Такав инструмент је на пример Osker 200 који је приказан на првој слици.

Постоје и модели са једним мерним инструментом а преклопником се бира да ли инструмент показује излазну снагу или SWR. Они су обични најјефтинији али су мање практични јер не можете истовремено да видите и излазну снагу и измерени SWR.

Мерење вршимо тако што емитујемо сигнал константном снагом (CW, FM или звиждањем у микрофон у SSB моду). Док емитујемо, дугметом подесимо да инструмент који показује емитовану снагу показује на 100% скале. Када је игла на овом инструменту на 100%, други инструмент показује колики је SWR. Да, толико је просто.

Овакав инструмент се може употребљавати и за мерење емтоване снаге. Обично се уз њега добија таблица која показује како треба подесити дугме на инструменту да би се мерила снага на одређеном фреквентном опсегу. Када то подесите по таблици онда инструмент који мери емитовану снагу неће показивати 100% већ ће показивати колика је реално измерена емитована снага (у ватима).

Овакви инстументи имају једну ману: мерење зависи од фреквенције на којој се мери. Због тога морамо дугметом да их подешавамо приликом мерења.

Друга врста инструмената је сложенија. Они немају подешавање јер не зависе од фреквенције. Они увек показују тачну измерену снагу и SWR и обично их зовемо поверметрима (power meter) односно мерачима снаге. Наравно, такви инструменти су и знатно скупљи, нарочито ако желите да имате инструмент који је прецизан и заиста не зависи од фреквенције (што је тешко постићи – стога и висока цена).

Такав инструмент је на пример Daiwa CN-901 на слици испод. Он садржи један мерни инструмент са две игле. Једна показује измерену снагу а измерени SWR се очитава на месту где се две игле укрштају. Инструмент има могућност избора опсега мерења снаге (20W/200W/200W) и избор да ли се мери средња или вршна снага.

Daiwa CN-901

У новијим радио-станицама SWR-метар је уграђен у сам уређај. Скала инструмента је обично предвиђена за разне врсте мерења па је потребно да изаберете (неким преклопником или опцијом у менију) да се мери SWR. Ово је и најбоља опција, јер инстумент имате уграђен у уређај и увек је на располагању.

Који је SWR прихватљив

Што је SWR нижи то је боље. Идеалан SWR је 1:1 али је он практично и немогућ. Али зато све што тежи овом односу је добро. У пракси се сматра да је SWR do 1:1.5 dobar SWR, а прихватљиво је до 1:2.

Ако је измерена вредност 1:2 или већа SWR није прихватљив и не треба емитовати. Ја осећам нелагоду већ када je SWR изнад 1:1.5.

SWR-метар не морате ни схватати као прецизан мерни инструмент. Можете га посматрати као индикатор SWR-а: ако се игла мало мрда, то је добро, ако почне много да се мрда – не ваља.

Када треба мерити SWR

Висок SWR се може јавити у било ком тренутку, услед квара на антени, лошег контакта на конектору, неисправности антенског вода и слично. Због тога је неопходно да током емитовања стално пратимо SWR и реагујемо ако се он повећа на неприхватљив ниво. Дакле не треба се уопште питати да ли вам је SWR-метар потребан. Он је обавезан.

Ако имате SWR-метар уграђен у радио-уређај подесите да вам је он активан када сте у предаји. Неки оператори имају навику да подесе да им се приликом предаје приказује измерена снага, што је углавном непотребно. Оно што је неопходно то је да увек када емитујете пратите колики је SWR.

Исто важи и за SWR-метре који имају само један мерни инструмент па морате да бирате да ли се приказује емитована снага или SWR. Увек инструмент држите на приказивању SWR-a.

Који SWR-метар треба набавити?

Дилема у ствари није велика. Иако поверметар као поменута Daiwa изгледа моћно и јесте озбиљан инструмент питање је да ли је вама он потребан. Мерење снаге није толико битна могућноста а мерење SWR-а је неопходно. Уз то, једноставан SWR-метар је много јефтинији.

Набавка инструмента који прецизно мери израчену снагу има оправдање само ако вам је то често потребно, на пример бавите се градњом предајника и потребно је да често мерите излазну снагу новосаграђених уређаја. Али ако имате уобичајену примопредајну секцију и увек радите са једном истом радио станицом – мерење снаге вам није неопходно.

На шта обратити пажњу код набавке

Као и за већину инструмената и за SWR-метре важи да је скупље – боље. Но, то не значи да јефтинији модели нису употребљиви. У ствари, код модела са подешавањем, разлике између јефтиних и скупих модела нису толико значајне. Код ових других, мерача снаге, мања цена значи и већу непрецизност или нелинеарност у мерењу која може да буде толика да доведе у питање употребљивост инструмента. Ту заиста скупље по правилу значи и боље.

Но да ставимо цену на страну, ево техничких детаља на које треба да обратите пажњу:

Фреквентни опсег. Ови инструменти су осетљиви на фреквенцију на којој се врши мерење. SWR-мери су обично предвиђени или за КТ опсег или за УКТ. УКТ инструменти често могу да се користе само на опсегу 144 MHz али не и на 432 MHz. Ретки су инструметни који могу да раде и на КТ и УКТ, као што јe на пример већ помињани Osker 200 који је поуздан до 200 MHz.

Нарочито се пазите SWR-метара предвиђених за CB опсег. Они неретко не раде добро ни на 27 MHz за шта су предвиђени а камоли на целом КТ или УКТ опсегу. Њих је лако препознати, обично су ненормално јефтини. Ипак, има и међу њима добрих модела па није згорег истестирати пре куповине. Лак може да се деси да налетите на добар инструмент за мале паре.

Снага. Сваки инструмент има ограничење за који опсег емитоване снаге је предвиђен. Ако га користите са емитованом снагом већом него што инструмент превиђен, сасвим је извесно да ћете оштетити инструмент. Оштећење се не мора манифестовати тако што инструмент не ради, већ тако што погрешно мери.

Кућиште. Добар инструмент је увек у металном кућишту, потпуно оклопљен. Одличан инструмент додатно има оклопљен мерни мост унутар инструмента. Пластично кућиште значи јефтин инструмент. То не мора да значи да инструмент није употребљив али је знак да треба да га истестирате пре куповине.

Конектори. Проверите да ли инструмент има конекторе који вам одговарају. Ако нема, онда ћете морати да користите прелазе да бисте могли да инструмент повежете у свој систем. Сваки прелаз значи додатне контакте који могу да буду извор проблема.

Искуства других. Пре куповине потражите на интернету тестове или коментаре других радио-аматера који су користили тај инструмент. Тако можете много да сазнате о њему. То је нарочито важно за скупе инструменте од којих се очекују врхунске карактеристике, а то често у пракси и није баш тако.

Како проверити SWR-метар

Најједноставније је да инструмент проверите поређењем са другим инструментом, за који занте да је добар. Повежите оба у антенски систем и мерите. Ако проверавани инструмент показује мерења у складу са поузданим инструментом, то је то.

Обавезно проверите фреквентну карактеристику. Уместо антене повежите вештачко оптерећење. Оно треба да има SWR 1:1 у целом мереном фреквентном опсегу, па и инструмент треба тако да покаже.

И ту је добро да поредите са поузданими нструментом јер ако мерења показују одступања то не мора бити до инструмента него до каблова или веђтачког оптерећења. Ако оба инструмента показују исто одступање онда је све у реду.

Инструменте са подешавањем можете да проверите тако што ћете их повезати наопако, излаз уместо улаза. SWR-метар ће и тако радити само што ће улоге мерних инструмената бити обрнуте, онај који је показивао снагу сада ће показивати SWR и обрнуто. Када обрнете улазе, отклони на инструментима треба да остану исти.

Код поверметара нарочито проверите мерење снаге. Проверите да ли исавно приказују снагу у фреквентном опсегу. Такође проверите да ли исправно приказују мерену снагу у мерним опсезима снаге. Ово такође треба проверити и у целом фреквентном опсегу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.