Изборник Затворити

Водена стихија уживо (поплава у Ужицу)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3336

Вечерас Ужичани после много година поново имају прилику да виде подивљалу реку Ђетињу, која је одлучила да покаже да ни уређено корито не може против њене воље. Ипак, кроте је ужички ватрогасци и полицајци, којима је ова година баш намерачена да се покажу. Ми остали, могли смо само да гледамо и гледамо борбу Давида и Голијата.

Ипак, фотографије говоре много боље од мене.

uzice-poplava-novi-most uzice-poplava-bakica-pred-kucom uzice-poplava- preplavljena brana na plaži uzice-poplava-potopljeno i igralište uzice-poplava-najveći slap na brani ikada uzice-poplava-voda doseže most uzice-poplava-mehanizacija u akciji uzice-poplava-džakovima peska protiv stihije uzice-poplava-potop uzice-poplava-nema stajanja dok ne prođe opasnost uzice-poplava-stihija jača uzice-poplava-nema predaha

Сат времена касније…

uzice-poplava-pesak se tovari gde god vreba opasnost uzice-poplava-džakovi s peskom su spremni uzice-poplava-bakina kućica je poplavljena uzice-poplava-par santimetara do izlivanja uzice-poplava-stepenište je sve više pod vodom uzice-poplava-uvršilo pod mostom uzice-poplava-izlilo se i na Međaju uzice-poplava-pozorni da deluju uzice-poplava-bukovi u sred grada

Одакле оволика вода, вероватно ће се знати сутра. Ђетиња је планинска река која прима водотокове са Златибора, Таре и Јелове Горе. По неким претпоставкама, из бране Врутци, која се налази седам и по километара узводно од Ужица, морао је бити пуштен вишак воде како би се избегло њено оштећење, а пронела се и вест да је сама та брана у Врутцима препуњена и да се вода и преко ње прелила.

Највећи проблем је настао зато што на брани на Плажи нису отворене уставе. Отворене су само две мале, а велике више нису могле да се подигну када је притиснула огромна количина воде. Цела Плажа се врло брзо напунила и вода је прелила на све стране.

Насип од џакова са песком који су полиција и ватрогасци поставили да контролишу бујицу није дуго издржао. За само сат времена, ниво воде је на неким местима порастао и преко метра, а први велики балван који је донела вода је разбио насип. Зато је ангажовано више људи, укључили су се и грађани па је подигнут нови насип, који је успео да задржи воду и врати је у корито реке.

Према речима ватрогасаца, у кориту Ђетиње изнад Плаже је материјал који је донела вода запречио реку и формирао још једно језеро. Та природна брана највише и забрињава јер може сваког часа да се провали и да на брану на Плажи удари маса балвана претећи да је оштети.

Ужичани су веровали да ово не може да се деси. До пре неку деценију, Ђетиња је стално правила проблем са изливањем у јесен и пролеће када су обилне падавине. Врло је често излазила из корита и плавила чак и улице. Због тога је урађен пројекат уређења корита реке тако да се поплаве онемогуће и до ноћас, то је врло добро контролисало ову планинску реку. Међутим, ноћас је воде превише и она је опет изашла на улице. На многим местима, недостају само сантиметри да се вода излије из корита.

Ова природна стихија је истовремено и задивљујућа изастрашујућа. Невероватно је колика је то количина воде, колико се маса брзо креће и колико енергије има у њој. Многи Ужичани су вечерас изашли на обале да виде призор који ће се ко зна кад поновити.

Следећи дан

Освануло је јутро и тек тада су могле да се сагледају последице ноћашњег изливања реке Ђетиње. Ужице је затрпано наносима шљунка, а на свим осетљивим тачкама налазе се гомиле џакова са песком. Вода је попустила и њен ниво је знатно нижи него у најкритичнијим моментима у току ноћи.

Штета је велика. Поплављено је више кућа и локала који се налазе испод градске плаже  и разроване су улице. У насељу Турица узводно од Плаже се у току ноћи створило језеро дубине око метар и по које је потопило целу доњу зону. Вода се, ипак, полако повлачи и са тог простора.

У току дана, раскрчени су наноси који су блокирали брану на Плажи, отворене су уставе и вода из језера је испуштена тако да се ситуација нормализује. Водостај Ђетиње и даље веома висок, али је у границама које корито може да прихвати.

uzice-poplava-vodapada ali opasnost još uvek nije prošla uzice-poplava-stepenice izronile uzice-poplava-bakina kućica je ponovo na suvom uzice-poplava-još uvek stihija, ali primirena uzice-poplava-razorena ulica uzice-poplava-poprište najvećeg izlivanja vode uzice-poplava-ni beton ni asfalt nisu mogli da odole uzice-poplava-brana izdržava uzice-poplava-reka je branu pritisla ogromnim nanosima svakojakog materijala uzice-poplava-voda nosi sve što može uzice-poplava-reka je izbljunula nazad ono što smo u nju bacili uzice-poplava-ništa nije pošteđeno uzice-poplava-visoknivo vode je uništio mnogo inventara uzice-poplava-reka još uvek preti uzice-poplava-mali plavi most zakrčen nanosom uzice-poplava-ovaj most je bio pod vodom uzice-poplava-vodostaj je još uvek visok uzice-poplava-turica pretvorena u jezero

Шта ће бити даље?

Према речима надлежних, Ђетињом су протутњала два ударна таласа, од којих је други, који је наступио оно један сат по поноћи, био јачи, са протоком воде од око 200 кубних метара у секунди. Талас су формирала два слива, слив реке Ђетиње који доводи воду са Таре и слив Реке Сушице који доводи воду са Златибора. Изливање Ђетиње у Турици је ослабило ударне таласе тако да је и штета мања. Оцена је да је највећи допринос штети неблаговремено отварање устава на брани на Плажи.

Градске власти су већ организовале прикупљање података за процену штете на свим местима на подручју града где је дошло до изливања река, као помоћи оштећенима али и покренула поступак за утврђивање одговорности за насталу штету, првенствено због неблаговременог отварања устава.

На подучју Ужица је вечерас поново почела киша, али слабог интензитета и не очекује се да ће проузроковати сличне проблеме.

19 Comments

 1. Peđa

  Ево сад ми јавише да се ситуација погоршава. Ниво реке још увек расте и сада су се већ и грађани прикључили ватрогасцима и полицији у настојању да се савлада и укроти река.

  Враћам се и ја да видим шта се може учинити.

 2. Peđa

  У међувремену је, за неких сат времена ниво воде порастао на неким местима и преко метра тако да се Ђетиња још више излила. На улицама сам затекао истоварен песак, гомиле џакова и људе свих фела како пакују песак и праве насипе.

  Додао сам још фотографија.

 3. Pisko

  Sve pohvale za ekskluzivnost i brzinu, a isto toliko minusa plaćenim, komrecijalnim, medijima koji od svega ovoga imaju neki zbljuv od video snimka na RTS-u. Ostali su totalna nula – SLEDEĆI DAN PREPODNE… imamo snimke i prikaze iz Dubrovnika, Trebinja, top-story, ali, iz Užica – jok. Još jednom, svetla strana bloga i +++ za tebe.
  Pozdrav od bivšeg Užičanina…!

 4. Peđa

  Интересантно, овај мој чланак се на гуглу појавио ѕа сат времена откако је објављен и до јутрос је био први и једини на ову тему. Јутрос се појавио и чланак са РТС-а: Поплава у Ужицу

 5. danica

  VEc dve godine nisam u Uzicu i kada sma cula za ovu poplavu nisma mogla da verujem. Celo jutro sam pokusavala da na internetu nadjem neku informaciju i vidim dokle je voda dosla. Razmisljala sma o mojim prijateljima koji zive blizu reke, a i mojoj zgradi, koja je srecom, dovoljno daleko od pobesnele Đetinje. NI jedan medij nije preneo ovu informaciji!!!!?????!!!!??? JE li UZice u SRbiji???????
  Sve u Uzicu zelim da pozdravim, nadam se da ce se sve veoma brzo smiriti srediti.SRECNO

 6. Peđa

  Ево додате су и фотографије које сам направио данас, када се вода повукла.

 7. Peđa

  Немојте ипак поредити мене и професионалце. Када радиш за новац онда је економија важна. Ја ово нисам радио због економије тако да сам могао да себи дозволим да будем неекономичан.

  • Peđa

   Нисам скроман него и ја радим исто: када радим за паре -радим колико сам плаћен. Када радим волонтерски, не правим питање око тога колико се ради.

 8. nightwish

  Snimci TV Alfa su od iste veceri – drugo emitovanje, prvo je bilo odmah nakon Dnevnika u ponoc. Deo na YOUTUBE je samo 2 od 8 minuta izvestaja emitovanih u to vreme…sa novinarskim stand up-om i izjavom gradonacelnika kod brane u kojoj poziva gradjane da se ukljuce u pravljenje nasipa na obali…volonterski…
  Pedji takodje sve cestitke, ali fotke i snimak ne zahtevaju istu kolicinu angazovanja i vremena.

 9. Peđa

  Уопште не мислим да новинари нису радили свој посао, баш напротив.

  Људи ипак не могу да очекују од новинара да остају на лицу места до пет ујутру, да претоварују песак и пакују га у џакове и успут бележе и сликавају и слично. Њихов посао је да пронађу информације и да их пренесу јавности.

  Да ли фотке и видео снимак захтевају исту количину ангажовања, у то не бих улазио. Добро познајем оба посла и не бих тако олако давао оцену те врсте.

 10. Peđa

  Ствар око поплаве се закувава. Изгледа да неће бити тако лако утврдити ко је одговоран за штету а и да се цела ствар претвара у политичко питање.

  Пошто извештавање о таквим стварима превазилази намену мог блога, вести везане за ову тему можете пратити на ужичком форуму. Ту можете пратити коментаре Ужична али и сами учествовати у дискусији.

 11. Peđa

  После доста времена, најзад сам успео да измонтирам видео материјал који сам направио у време поплаве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.