Изборник Затворити

Веб сајтови знају где сте

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3400

Сигурно сте приметили да неки сајтови знају одакле сте, иако сте им први пут пришли. Такви сајтови вас обично сачекају рекламама циљаним према држави месту где се налазите а неретко и на вашем језику.

Сајт сазнаје одакле сте на два начина: од веб читача добија информацију који језик је подешен као подразумеван. Тако знају који језик да користе у комуникацији са вама, а преко језика, нагађају и у којој држави се налазите.

Прецизност додатно повећавају преко интернет адресе вашег рачунара, коју свакако знају јер без тога не може да се оствари комуникација са вама. Интернет адресе се додељују провајдерима, а они их дају својим корисницима, па сајт помоћу те адресе може да види преко ког провајдера сте повезани, и тако претпостави где се налазите.

Но, то није све. Новији веб читачи имају уграђену подршку за геолокациони сервис. То практично значи да могу да сајту пруже додатне податке који ће омогућити много тачније одређивање места где се посетилац налази. Гугл, који, наравно, тај сервис има имплементиран (Google Location Service) тврди да прецизност иде и до неколико метара.

Овај сервис је већ уграђен у гугл мапу. Ако му приступите веб читачем који подржава геолокациони сервис (Google Chrome и Firefox 3.5 подржавају), испод навигационих дугмади појавиће се ново дугме које ће вам показати мапу на вашој локацији. Дакле где год да сте на гугл мапи увек можете да видите своју позицију кликом на ово дугме.

google-map-my-location

Када први пут кликнете на ово дугме, веб читач ће вас питати да ли дозвољавате да он сајту пошаље додатне информације. Ово је неопходно, јер ти подаци су приватне природе и ви морате да дате сагласност да они буду прослеђени.

Шта се тачно шаље гуглу није објашњено у детаље. Гугл тврди да користи само податке које веб читач и иначе шаље приликом приступа сајту, ИП адресу и неке податке о тренутно доступним бежичним мрежама ако рачунар има уграђену картицу за бежично умрежавање.

Ако немате бежичну картицу, одређивање позиције ће бити врло грубо, најчешће ће то у ствари бити регистрована локација провајдера преко кога сте повезани. Међутим, ако су вам у домету неке приступне тачке за бежични интернет, а оне су регистроване и њихове локације су познате, локациај ће бити одређена у односу на њих, а то је већ знатно прецизније.

Ако овај сервис користите са мобилног телефона, онда ће веб читач послати гуглу неке податке о приступној тачки преко које сте повезани на мобилну мрежу, и тада одређивање положаја може да буде много боље, скоро као да имате уграђен ГПС у мобилни телефон.

Иако овај сервис не може заменити прави ГПС уређај, свакако може да буде од помоћи. Само треба да увек будете свесни да није баш претерано поуздан, али да вам ипак може показати где сте.

Гугл је за овај сервис омогућио и програмерско окружење, тако да и други сајтови, који имају потребу за оваквим приступом, могу на својим мапама да омогуће геолокацију.

Иако је као технологија интересантно, колико све ово има будућност не знам. Ипак ГПС уређаји постају све јефтинији и све доступнији. Већ следећа генерација мобилних телефона ће подразумевано садржати ГПС у себи тако да ће корисници имати много поузданије информације где се налазе и то независно од мобилне мреже и Интернета, што је и главна предност ГПС-а: мобилност и независност од било каквог спољњег сервиса.

3 Comments

  1. Aleksandar

    ipak je najveće iznenađenje bilo to kada mi se slika pojavila posle izvesnog komentara… na osnovu mejl adrese
    A ja nikom nisam dao dozvolu da me lista na ovakvim servisima.

    Tehnologija nikako ne ide uz privatnost, privatne informacije postaju javne. Nekada je to dobro, nekada loše (kako kome), nekada čak i opasno.

    Dakle, znam ko si, samo još da te neđem…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.