Изборник Затворити

Спирална водена пумпа ради на бесплатну енергију

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4385

Идеја да је енергија свугде око нас а да ми само треба да нађемо начин како да је економично искористимо је вероватно окосница развоја наше цивилизације у будућности. Но, будућност не морамо да чекамо, јер природа нас и у свом сировом облику итекако може снабдети корисном енергијом.

Једна од машина која је одавно привукла моју пажњу је спирална водена пумпа. Толико је једноставне конструкције да буквално свако може да је направи, па и технички неуки.

Конструкција овакве пумпе је једноставна: потребан је један точак, намештен тако да се слободно може окретати. На точак се, почев од обода па према центру, намота црево у облику спирале. Осовина точка је цев на коју се црево споји. Тошак се усправно стави у воду тако да се урони доњи део.

Када се точак окреће, спољни крај црева захвата воду и пуни се. Како се вода креће ка центру спирале, тако јој расте притисак. На крају, вода под увећаним притиском излази на другом крају црева, односно кроз осовину. Са осовине се вода може даље одвести где је потребна. Проналазач ове пумпе Швајцарац Х. А. Вирц (H.A. Wirtz) који ју је конструисао 1746. године.

Окретање точка се може постићи најпростије тако што се на точак ставе лопатице па га вода сама окреће. Приручно, точак се може лако окретати и руком, јер за рад пумпе није потребна велика брзина обртања. То омогућава примену пумпе и на воденим површинама које немају довољну снагу да саме покрећу точак.

Јуче сам имао прилику да ову пумпу испробам у пракси. Врели јунски дани натерали су многе, па и мене, да потражим освежење на реци, а како ја нисам неки љубитељ купања морао сам себи смислити неку другу занимацију. Водена пумпа се сама наметнула као занимљива играчка за нас маторије.

Ископао сам један стари точак од бицикле у пристојном стању, парче гуменог црева дужине неколико метара и једну арматуру од 8 мм која је требало да глуми осовину точка. За експеримент сасвим довољно. Са пријатељем, Гораном, упутио сам се на Ђетињу, те смо се у дебелом хладу бацили на састављање нове играчке.

Црево смо намотали споља на точак и причврстили га жицом са две гранчице које смо нашли на лицу места. За израду нам није требало више од петнаестак минута – или се бар тако нама чини.

Кроз точак смо проденули арматуру уместо осовине и нестрпљиво целу машину однели у Ђетињу. Заронили смо доњи део пумпе у воду и онда руком полако окретали точак. Из црева се зачуло кркљање карактеристично за црева која се пуне водом, што је био добар знак – вода је улазила у пумпу. Недуго затим, на излазу црева појавила се и вода у ситним млазевима. Сва неверица да нешто тако једноставно може да ради ефикасно – нестала је.

Након тога смо мало дорадили конструкцију тако да нам буде лакше да окрећемо точак и поновили смо експеримент. С обзиром да смо сада могли руком брже да окрећемо точак, овај пут је вода из црева буквално кљукнула у дебелом млазу!

Треба ли рећи да нас је потом тешко било најурити из воде те да смо са играњем морали да престанемо тек када смо поплавели од хладноће?

Када смо точак потопили у јачу речну струју вода је успела, сама да га покрене. С обзиром да точак нема лопатице, довољан је био мали отпор иначе глатке површине точка и намотаног црева да га вода ипак обрне, споро и са малом снагом али довољно да смо могли да се уверимо да и са врло малим бројем обртаја ова пумпа ради – вода је сама окретала пумпу и себе избацивала под већим притиском. То је важно напоменути, ова пумпа не претаче воду, као што би неко на први поглед помислио, већ подиже притисак воде и тако је избацује на висину која може бити много већа од висине саме пумпе. Точак од два мера пречника може без проблема да избаци воду на висину од осам метара, а то је довољно за широку примену овакве пумпе.

Сад нам само преостаје да конструкцију уозбиљимо, то јест направимо точак са лопатицама и добрим постољем, и ето пумпе за наводњавање која не троши ништа, а ради велики посао.

Једини конструктивни проблем са овим уређајем је у томе што се вода из пумпе испоручује кроз осовину која се врти. Да би се вода могла даље спровести потребно је да се на осовину споји додатно црево, али би се и то црево увртало и усукивало. Због тога је неопходно да се одводно црево на осовину повеже преко преко спојнице која дозвољава да се осовина окреће, а да натакнуто одводно црево буде статично. Ако неко зна где бих такву спојницу могао да набавим нека јави.

38 Comments

 1. Peđa

  Да, то је пумпа изграђена на истом приниципу који сам и ја испробао.

  Има на јутјубу још таквих снимака. Посебно ваља обратити пажњу да те пумпе добро раде и у води која се не креће великом брзином.

 2. Radiša

  Poštovani Gospodine!
  Dobio sam kroz poštu juče teksto vašoj pumpi. Poslao mi je drug, misleći da je nešto senzacionalno. Ta je pumpa stara skoro oko 2500 gpdina. Za takvu pumpu znalo se u Mesopotamiji i Vavilonu i prema podacima koje iznosim iz izvora što je ostavio Dr. Prof. Danilo Rašković u knjizi „Opšta Mehanika“ tom pumpom su podizali vodu na viši nivo navodnjavajući Semiramidine viseće vrtove koji su bili jedno od čuda starog sveta. Na osnovu komentara koje sam pročitao vidim susreli ste se sa problemom prenosa vode od obrtnog dela ka neobrtnom. To se može rešiti vrlo jednostavno. Idite u Komunalno u vodovod i kanalizaciju i pitajte ih da vam pokažu manžetne na vitlu od pumpe za pročišćavanje kanalizacije „Woma“ i gde možete kupiti zaptivke one nisu skupe ja sam ih skoro kupio za moju pumpu u Zrenjaninu i jedan komplet košta oko 300 dinara ali ostalo vam može napraviti metalostrugar. Pumpa je malog kapaciteta i zato je neupotrebljiva, ali se proučava kao idejno rešenje. Da bi ste povećali kapacitet na usta možete staviti levak radi većeg prijema vode, ali tada se mogu dograditi i lopatice i da se samorotira bez pomoćnog kola.
  Ako sam vam nešto bio od pomoći drago mi je. Akosmatrate da vam nešto mogu pomoći obratite se pomoći ću vam sve što je u mojoj moći.

  • Peđa

   Јесте мали капацитет пумпе али са многе примене то и није огрануичавајући фактор. Мног је значајније што је пумпа једнсотавне конструкције и покреће је сам водени ток. То је одлично за, на пример, наводњавање или пребацивање техничке воде на већу висину.

 3. Nikola

  Vidim da si i ljubitelj terenaca, pa ćeš brzo razumjeti na šta mislim. Vojni kamioni 150-ka i 110 imaju takvo rješenje, samo za zrak pa je manjeg promjera. Tu se zrak iz kompresora preko fiksne cijevi dovodi u gumu koja se okreće i omogućuje pumpanje gume u toku vožnje. Kod nas ima tih kamiona dosta po otpadu, a ako nije previše mali unutrašnji prečnik sistem bi se mogao iskoristiti.

 4. Milorad

  evo kako sam ja zapazio moguce resenje, princip se moze videti na prskalici za bastu koja se okrece.Na njoj je pomenuto izvedeno na sledeci nacin:kroz dupli nipl je prvoucena cev koja je sa jedne strane prosirena i zaravnata tako da odgovoara spoljnom precniku duplog nipla.Na tom kraju se nalazi i „dihtung“ od tvrde plastike.Sa druge unutrasnjeg elementa je napravljen navoj na koji je naveijena prskalica i sve to zajedno navijeno (prvi kraj duplog nipla kod kog je prosireni deo unutrasnjeg elementa)na nosac prskalice. Nije idealan spoj, tj ima guitaka(curi po malo vode)ali za pomenuto je idealno jeftino resenje.

 5. petar

  Suplja cijev kao osovina ( fiksna, na nju prelaz za crijevo ) . “ hidrofor “ preko nje. Na hidrofor spojena je spirala creva, dovod vode.
  Spoj hidrofora i odvodne cijevi brtvi se “ semeringima “ a konstrukcija se moze okretati na “ piksama “ ( bronza, mesing ) .
  Ako bi koristili izlaznu cijev kao osovinu, morate izbusiti par vecih rupa ( izmedu piksi ) , a drugi kraj “ blindirati “ .

 6. petar

  Hidrofor je u navodnocima ( sluzi samo kao naziv ) a nisam mislio da morate da upotrebite pravi hidrofor.
  Ali kada vec ovo pisem, nemojte bas da svi olako shvatite ovu konstrukciju.
  Mene recimo zanima koliko duljine trebate crijeva u spirali, ako zelite da podignete vodu na recimo 10 metara visine? ???

 7. Meda

  Postovani,

  Ima mnogo projekata vrlo jednostavnih za rad, ko zna, za podizanje na velike nivoe, neznam koliko moze ovaj sistem koji si uradio.
  Pozdrav

 8. mikidragi

  malo sam proučavao te spiralne pumpe. dizajn prilagodio svojim potrebama i napravio super stvar koja zaista funkcionira

  ukratko: kako bi dobio što veći pritisak i snagu morao sam namotati što više crijeva (u mom slučaju 50 metara 3/4 cola), s obzirom da je to sve dosta teško, a potok se zna smanjiti preko ljeta odlučio sam staviti prijenos 1:2, da ipak malo olakšam pogonskom kolu. izlazno crijevo je 1/2 cola duljine 50 metara.

  što se tiče visine dizanja vode, 6 metara bez problema, krajnju visinu ne znam, nisam se penjao na ništa višlje.

  ova moja pumpa daje cca 1950 litara za 24 sata.

  kako je ovo planinski potok, često zna mijenjati razinu, pa sam morao napaviti da pluta.

  pošto sam jako zadovoljan na ljeto se planiram igrati sa jednom velikom stacionarnom :)

  http://www.youtube.com/watch?v=2eb8GcxyqKo

 9. Meda

  Poštovani,
  Dobio sam Vaš e-mail, hvala Vam na odgovoru.

  Ako Vas interesuje konstrukcija sa kojom možete vise vode da izbacite, možete moi se javiti.
  Pozdrav
  Beograd, 11.12.2013. god.

 10. Mile

  Peđa,
  Ako ti je ova pumpa još uvek aktuelna – većinu pumpi vode za vozila možeš da prepraviš u ovo što ti treba tako što ćeš na strani gde je pogonska remenica ubaciti cev umesto osovine.

  Isto možeš da dobiješ ako od šire cevi napraviš kućište i u njega ubaciš četiri semeringa vodene pumpe i dve uže cevi (čiji spoljašnji prečnik odgovara unutrašnjem prečniku semeringa). Dva semeringa na ulaznoj strani možda mogu da budu oslonac rotacije ulazne cevi a možeš i da staviš ležaj sa spoljšnje strane zbog veće stabilnosti.

  Suština je da su semerinzi vodene pumpe ono što ti treba a ostalo ćeš i tako smisliti sam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.