Изборник Затворити

Windows cannot load the user’s profile but has logged you on with the default profile for the system

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2766

Данас сам имао пех. У продавници, док сам се провлачио између уских полица, закачим торбом лаптопа за једну од њих и она ми слете са рамена. Није пала са велике висине, па се нисам забринуо, али када сам дошао кући пао сам у очај – Windows није могао да се подигне – или се закуцавао или је рестартовао рачунар.

На рачунару имам врло важне податке и наравно, немам бекап, тако да ми баш и није било свеједно.

Прво што сам могао да урадим, то је да извадим диск, закачим га на стони рачунар и побам да извадим податке. Диск у лаптопу је САТА тако да није било проблема ок повезивања. Стони рачунар га је одмах препознао и нисам имао проблема да уђем у њега.

Осим једног проблема – My Documents у коме су ми подаци није био доступан, тј. био је закључан. То сам решио преузевши власништво над директоријумом и копирање је могло да почне.

Пар сати касније, када сам ископирао углавном све што ми је било битно, и након што сам пустио тест диска који је итврдио да са њим нема проблема, одлучио сам да вратим диск у лаптоп и пробам да подигнем систем.

За дивно чудо, Windows се подигао без проблема, као да се ништа није догодило. Улоговах се и запрепастих: мој налог је обрисан. У ствари ниеј обрисан јер сам се улоговао али сви подаци су нестали – Windows је уместо њих поставио потпуно празан десктоп и све остало празно ко од мајке рођено.

Брже боље отворим диск уђем у Documents and Settings и видим да и даље постоји директоријум са мојим корисничким именом, али да се појавио и нови, преименовани. Брзо сам утврдио да је сада за моје корисничко име везан тај нови директоријум а да се подаци и даље налазе у старом.

Windows је, јадан, пошто сам променио власништво над директоријумом, па није могао да га отвори, једноставно направио нови и прикачио га за налог. Вратио сам власнишптво свом налогу на лаптопу али то није помогло – нови директоријум је већ био придружен и Windows више није обраћао пажњу на стари.

Пробао сам да на нету пронађем неко решење за овај проблем али не нађох много тога корисног осим опаске неког лика који је имао сличан проблем и решио га је грубом силом – у Registry-ју је нашао свако појављивање новог  имена директоријума и заменио га старим.

Одлучих да урадим исто. Улоговао сам се на други налог са административним привилегијама, ушао у Registry и ударио по Search & Replace. Није било много посла јер се ново име директоријума појавиоло свега пар пута.

Уследио је рестарт, логин и онда још ужаса. Windows је показао дијалог са поруком:

Windows cannot load the user's profile
but has logged you on with the default
profile for the system.

Избора није било, могао сам само да кликнем на ОК. Учиних то уз стрепњу шта ће да се деси.

Кад оно, отвори се мој стари десктоп и сви подаци су били ту, као да је све у реду. Помислио сам да сам одлично прошао, међутим када сам први пут рестартовао рачунар и поново покушао да се улогујем опет ме дочекала она иста порука. И тако сваки пут.

Поново се бацих на претрагу по Интернету и иако сам нашао доста питања везаних за овај проблем, корисних одговора није било, ако не рачунам линкове ка Microsoft сајту који за овај проблем саветује да се на рачунару направи нови налог и пребаце подаци на њега.

Није него, кад би то могло само тако да се пребаци.

Пошто је проблем очигледно настао због неодговарајућих права приступа директоријуму, био сам уверен да могу да решим проблем, а да не морам да отварам нови налог – само треба да нађем шта са привилегијама није у реду.

Да бих видео шта се дешава укључио сам логовање приликом пријављивања на рачунар. То се укључује у Registry и то тако што се на кључу HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon подеси поље UserEnvDebugLevel. Ово поље је типа REG_DWORD и њиме се бинарно подешава начин логовања.

Могуће вредности овог поља су:

NONE 0x00000000
NORMAL 0x00000001
VERBOSE 0x00000002
LOGFILE 0x00010000
DEBUGGER 0x00020000

Ако поља нема треба га направити и у њега уписати вредност 0x00030001. То ће укључити најдетаљније логовање свега што се дешава у току логина. Лог се записује у датотеку C:\WINDOWS\Debug\UserMode\userenv.log. Она је текстуална и можете се погледати Notepad-om.

На први поглед у лог датотеци са приметио да су проблеми са приступом директоријуму Local Settings и његовим поддиректоријумима.

Пробао сам поново да преузмем привилегије над овим директоријумом, иако сам то већ урадио, помисливши да први пут права приступа нису добро додељена, али то није помогло.

Тад се сетих да погледам на другом налогу (пошто на рачунару имам још један, помоћни, налог), како су подешене привилегије над датотекема за њега и видех једну разлику. На том другом налогу, права приступа датотекама је поред самог корисника имао и SYSTEM. Повезах то са чињеницом да су проблеми приступа везани листом за системске директоријуме, па реших да пробам.

Тако сам свом директоријуму поред свог налога, додао права приступа и за SYSTEM. Урадих рестарт и ето одушевљења – она сморна порука је нестала – Winsdows је поново радио како треба.

Записах овде своју муку и решење за случај да се некоме деси слична ствар, па прибележите, а ја сутра идем да купујем нови диск, пошто овом више не верујем – кад једном диск почне да прави проблеме, никад се више не зна докле ће да ради. А морам смислити и неко решење за бекап података да се више не пресецам овако као вечерас.

5 Comments

 1. Boris

  Nisi imao backup…. Cccc

  Kao što stara IT maxima kaže:

  „Ljudi se dele na one kojima je backup treba i na one kojima JOŠ nije“

 2. Peđa

  Изгледа да сам добро прошао. По свему судећи само се хард диск мало пмерио у свом лежишту па није био добар контакт на конектору. Када сам га иѕвадио и вратио назад, све је радило како треба.

  Ех бекап. Мој проблем је што ми треба огроман простор за бекап, тако да миједино одговара додатни хард диск, а и он не може дапомогне у целости јер су ми неки подаци у таквом облику да се могу бекаповати само компликованом и ручном процедуром, што ме мрзи да радим чак и када треба да се преселим на нови рачунар.

 3. Nedeljko

  Moze pomoci gost ili akronis ili neki sličan program koji jednostavno pravi sliku diska ili vernu kopiju, koja se veoma lako i brzo vraća, a postoji mogućnost i sabijanja podataka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.