Изборник Затворити

5. октобар 2000 – десет година касније

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5312

Деценија је прошла од октобарских демонстрација а као да је јуче било. Ужице, иако потпуно скрајнуто са политичке сцене ипак није остало по страни.

Управо је највеће незадовољство било у оваквим срединама па није изненађујуће што су одатле потекли најгласнији и најнасилнији демонстранти.

У то време још увек смо активно радили ужичке интернет новине Ужице на Интернету , тако да догађај овог значаја није могао да нам промакне. Мали Olympus, за данашње прилике смешан дигитални фотоапаратић одлично је послужио да забележим сва дешавања у току протеста. Фотографије су још онако вруће, постављане на специјално издање новина (http://www.uzice.net/ui/aktuelno/izbori2000/ ) заједно са информацијама које су стално притицале. Због оскудних ресурса фотографије су постављане у малој резолуцији, а укупно их је било и превише – безмало хиљаду.

Данас су ствари са доступним ресурсима знатно другачије, па сам одлучио да целу колекцију фотографија поново објавим, у већој резолуцији.

У размишљању како би то било најбоље урадити, Facebook се сам наметнуо као погодан медиј. Ем дозвољава постављање великог броја фотографија пристојне резолуције, ем омогућава да људи лако до тих фотографија дођу и, најважније, омогућава им да се тагују и напишу своје коментаре.

Тако је данас на Facebook постављена страна посвећена октобарском протесту из 2000. године . Ужичани сада могу да их боље погледају и подсете се на то време када су изашли на улице и изразили своје незадовољство али и очекивања од будућности.

Добра је то прилика и да се сведу рачуни, да се свако запита колико су му очекивања била реална или идеалистичка, и да ли Ужице и Србија данас изгледају онако како су то они замишљали проводећи време на улици са звиждаљкама, транспарентима и покличима.

Десет година је дуг период. Чак и деца која су на овим фотографијама, данас су већ одрасли људи. Интересантно би било видети како данас Ужичани гледају на тадашње догађаје.

Позивам вас, погледајте фотографије, препознајте и тагујте себе и своје пријатеље, и напишите покоји коментар као сведочење свог учешћа у стварању историје.

Адреса Facebook стране посвећене петооктобарским протестима у Ужицу се налази на адреси http://www.facebook.com/pages/Protest-oktobar-2000-Uzice/144700428916779 .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.