Изборник Затворити

Како омогућити таговање фотографија на Facebook страници

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5321

Једна од занимљивијих функција Facebook-а је могућност да означите (тагујете) ко је ко на фотографијама. Колико сам приметио, људи је радо користе да означе себе и своје пријатеље како на фотографијама које су сами поставили тако и на фотографијама других.

То је толико уобичајена ствар да се практично подразумева да ћете означити људе који се налазе на фотографији коју поставите.

Јуче, када сам постављао Facebook страну са фотографијама са петооктобарког простеста у Ужицу, наишао сам на проблем: таговање на фотографијама на Facebook Page не ради, односно, забрањено је свима осим администратору стране. То је било непријатно изненађење, јер је управо таговање било суштински битно за ту страницу. Још непријатније је било што опције да се таговање омогући не постоји.

Мало сам истраживао у утврдио да опција да се означавање омогући у ствари постоји, али да, наводно, због неког бага није доступна корисницима кроз администативно окружење странице. Решење је у томе да јој се приступи директно. Ево како:

Најпре је потребно да забележите ИД своје стране. Њега ћете лако наћи када отворите Edit Page опцију на жељеној Facebook страни. У адреси међу параметрима стоји id=НЕКИБРОЈ. Тај број је ИД стране.

Сада отворите нову страну у веб читачи у укуцајте адресу http://www.facebook.com/pages/edit/app_settings.php?id=ИДСТРАНЕ&aid=2305272732. Наравно, ИДСТРАНЕ замените ИД бројем стране који сте сачували.

Отвориће се Facebook дијалог за подешавање као овај:

Сад само треба да укључите опцију Allow fans to tag photos и проблем је решен – посетиоци ваше Facebook стране ће моћи да уписују ознаке на фотографије.

Како је опција таговања, за разлику од профила и група, на Facebook страни подразумевано искључена, не би било лоше да прођете кроз подешавања сваке Facebook стране коју администрирате и укључите је.

9 Comments

 1. Miloš Ranđelović

  Lepo, ali do koliko admina strana će ovo da dopre? :)
  Mislim da većina uopšte i ne zna da posetioci ne mogu da taguju, niti imaju blagu predstavu kako se to uključuje, niti ih briga :)
  Mada ne sumnjam da će Facebook ponovo da menja opcije vrlo brzo, samo da im više ljudi ukaže na ovaj problem.

 2. Peđa

  Ѕтоји. И ја сам већ дуго на ФБ и има неколико страница која администрирам а уопште нисам био свестан да таговање не ради. Просто, није ми то требало па нисам приметио.

  Нажалост, не верујем да ће ускоро проблем бити решен, јер ово није скоријег датума. Већ дуго људи кукају администрацији фејсбука да ово реши али без успеха.

 3. Roki

  Meni je to 100 puta trebalo, tako da znam da ne radi.
  ipak, po ovim tvojim upustvima, ja ipak stalno samo stižem na sopstveni home-page, ali ne i do prozora koji ti prikazuješ na slici.
  ?

 4. Пеђа

  Ивана, тај начин подешавања на Фејсбуку више није актуелан. Требало би да сада имаш такву опцију у подешавањима саме стране.

 5. Nikola

  Ja imam jedan drugi problem. Napravio sam stranicu za klub, posto nisam mogao da napravim stranicu za kategoriju Local Business or place (izbacivalo mi je phone number is not valid ) napravio sam stranicu za sledecu kategoriju Company, Organization or Institution i imam problem prilikom tagovanja, mogu da tagujem, ali samo stranice ne i osobe. A to mi je sustinski bitno za rad stranice. Da li postoji resenje za ovo, a da to nije ponovno pravljenje stranice jer vec imam odredjen broj lajkova, postova i sl. U napred hvala.

  • Пеђа

   Не могу ти много помоћи. Нисам знао да је Фејсбук увео такво ограничење али нисам баш изненађен јер се они труде да што више искасапе сервис и отежају људима да имају неку корист од Фејсбука.

   Решење је, нажалост да баталиш Фејсбук и понеш да радиш сопствени сајт на коме те нико неће условљавати таквим ограничењима.

 6. Andrej

  Ćao Peđa,
  Iako je opcija za tagovanje slika uredno čekirana, moja stranica ne dozvoljava tagovanje slika, čak ni meni kao administratoru. Odnosno, dozvoljava tagovanje samo drugih stranica, ali ne i privatnih profila. Da li znaš u čemu je problem? Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.