Изборник Затворити

ОФА – Нови начин пљачке ауторских права

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8036

Знате ли шта је ОФА?

„ОФА (Организација фотографских аутора) је организација која колективно остварује ауторска права свих фотографа. То значи, да се штите права како професионалних аутора тако и аматера из свих области фотографије (документаристичка, дневно политичка, спортска, историјска, модна, уметничка, културна и овде посебно ненабројане)

Завод за интелектуалну својину Србије је 16. 7. 2013. издао дозволу ОФА за колективно остваривање имовинских права аутора из области фотографије која се односи на право да од кабловских реемитера наплаћује накнаду за реемитовање фотографија и два права на посебну накнаду (од фотокопирница – физичка и правна лица која остварују накнаду од фотокопирања и увозници/произвођачи фотокопир апарата и сличних техника умножавања.“

Упркос противљењу фотографа, ова организација је направљена јер пара врти где бургија неће. Мала екипица је смислилла фазон како да узиме лепе паре за туђи труд и спичка га на себе.

Који је њихов модел пословања:

Наплаћују ауторска права за коришћење свих фотографија било где и без обзира ко је аутор фотографије и без обзира да ли имају сагласност аутора и да ли аутор уопште зна да они у његово име то наплаћују.

Наплаћене накнаде исплаћују само оним ауторима који су са њима потписали уговор о ЕКСКЛУЗИВНОМ УСТУПАЊУ АУТОРСКИХ ПРАВА и то само за појединачно изабране фотографије, а не све.

Знате ли шта ово у преводу значи?

Када вам неко украде фотографију, а ви покушате да то регулишете са крадљивцем, крадљивац ће се позвати на то да је овој паразитској организацији платио паушално за права да користи ваше фотографије иако та оранизација нема никакву обавезу да вам исплати надокнаду коју је у ваше име наплатила.

Како се заштитити?

Ако нисте спремни да покренете тужбу и оспорите им право да се богате на ваш рачун, преостаје вам само да фотограифеј објављујете у таквом облику да постају неупотребљиве – ставите путачу преко целе фотографије или свој потпис тако да прекрије битан део фотографије па да постане беспредметно његово уклањање.

2 Comments

  1. milan

    Kriminal potpomognut državom. Objavili su tarifu naknada(Sl.glasnik 42/2015). U Statutu im piše da „stručne skužbe“ uzimaju 40% prihoda a ostatak dele…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.