Изборник Затворити

Adminer уместо phpMyAdmin

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5556

У стара добра времена, када је веб индустрија још увек била у својим пионирским данима phpMyAdmin се издвајао као веома функционалан  и практичан алат за администрацију MySQL сервера кроз веб интерфејс. Са развојем веба развијао се и овај алат.

Своје радно окружење сам тако организовао да ми је phpMyAdmin ретко био потребан, тако да и нисам баш пратио његов развој, али је увек био при руци.

Недавно, затребало ми је да га инсталирам на један сервер и морам признати запањио сам се. phpMyAdmin је од малог симпатичног алата прерастао у грдосију. Нажалост не у грдосију по функионалности, јер не видим да је нешто много функционалнији него што је икада био, али је зато нарастао на читавих 11 мб. Шта су у то све ставили не знам (пакет садржи безмало 1000 датотека), али ми то свакако на изгледа нормално.

И тако, после толико година морао сам потражити неки алат који ради исту ствар али и троши таман онолико ресурса колико је разумно. И нашао сам.

Adminer

Админер (http://www.adminer.org/ ) је у сваком смислу прави вебмастерски алат. Не само да садржи све што је неопходно за администрацију база података на серверу него то и превазилази. Практично је функционалнији и бржи од phpMyAdmin-а а састоји се од само једне датотеке велике 200 кб.

Поред MySQL, подржава и PostgreSQL, SQLite, MS SQL и Oracle а није проблем направити драјвере и за друге базе, коме затреба.

Програм је лако проширив једноставним механизмом наслеђивања основног објекта или кроз разне додатке.

Напредних могуности има толико да би њихово навођење баш потрајало а то већ имате лепо описано на сајту овог алата где је урађено поређење са програмом phpMyAdmin: http://www.adminer.org/en/phpmyadmin/

Пробајте га, неће вас разочарати.

4 Comments

  1. Aleksandar

    Imao sam prilike da postavljam sajtove na neke servere koji nisu imali ništa od tih alata, a trebalo je da izvršim izvesne promene u bazi.

    Naravno, instaliranje phpmyadmin nije pogodno u takvim situacijama, i našao sam dosta „programčića“ (aplikacija od jednog fajla).

    Ja sam koristio PHPMINIADMIN, i sasvim sam zadovoljan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.