Изборник Затворити

Affiliate marketing није криминал

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4871

Ових дана српска интернет заједница је узбуркана због суђења двојици власника сајта www.freebetting.net и www.kladionicar.com. Подигла се читава хајка против српског правосудног система због овог случаја. Повод су тврдње да се овим процесом у ствари зарада од провизија на Интернету доводи у питање и сврстава у кривична дела.

На почетку да разјаснимо шта је affiliate marketing. Енглески израз не показује на први поглед да се ради о класичној заради од провизија. Неко ко се бави одређеном делатношћу може да ангажује спољне сараднике који ће доводити клијентелу а заузврат ће, од сваког склопљеног посла добити одређени проценат. То је начин пословања са којим се срећемо свакодневно. Може ли такво пословање бити криминално? Као такво, наравно да не може.

У чему је онда проблем? Зашто су ова два интернет бизнисмена под ударом закона? Све док није објављена оптужница против њих, то смо могли само да нагађамо. Сада када је она доступна јавности, ствари постају јасније.

Ђорђе Ђокић и Душан Јагличић, оба из Крагујевца, власници сајтова www.freebeting.net и www.kladionicar.com су заиста зарађивали affiliate marketingom. Међутим оптужница се тиме и не бави нити их за то терети. Терети их да су неовлашћено организовали игре на срећу (другим речима коцкање) и да су прали новац који су зарадили нелегалним пословима (преводили га у легалне токове куповином разних добара налегалном тржишту).

О томе да ли су они криви за ово за шта су оптужени нећу овом приликом. Уосталом, посао суда је да то утврди. Оно што сам желео да нагласим, то је да сви који на Интернету зарађују кроз affiliate marketing не би требало да се брину. Та врста зараде није предмет овог случаја и све док га користе за легалне послове могу мирно да спавају.

Оглашавање или affiliate marketing

Упоредо са овим питањем, често се поставља и друго – да ли је affiliate marketing исто што и оглашавање. Они који стају на страну поменуте двојице отужених тврде да јесте, али ипак, постоје неке велиек разлике.

Оглашавање је услуга објављивања неке информације. Оно се обавља за унапред договорену цену која није условљена ефектима оглашавања. На Интернету, оглашавање се најчешће наплаћује фиксно за одређени временски период, или динамично, према броју приказа огласа или броју кликова на њега.

Зарада медија који објављује оглас је тиме дефинисана кроз јасан пословни однос: оглашивач плаћа да се његова информација објави. Постоји ли ту одговорност огласног медија за оно што је оглашено? Да, јер закон одређује шта се икако може оглашавати. Ако медиј објави оглас који је супротан закону, може сносити последице.

Код affiliate marketingа, однос оглашивача и посредника је далеко ближи. Посредник не зарађује од објављивања огласа него од привлачења нових клијената. Његова је зарада везана за број успешно склопљених послова. Он није пуки медиј за оглашавае, него сарадник у послу, који ради за провизију. Каква је одговорност посредника  у овом случају? Већа, јер је он директно укључен у посао. Ако је посао нелегалан, онда ће и он сносити одговорност за своје учешће у њему.

Заиста постоје облици affiliate маркетинга који се могу посматрати као оглашавање.

То су случајеви када је affiliate плаћен по броју доведених потенцијалних клијената (у најширем могућем значењу) али када његова зарада не зависи од тога да ли се ради о успешно доведеном клијенту у смислу да му је нешто продато или да је постао члан сајта или по неком другом мерилу успешности – просто affiliate пошаље некога и плаћен је по броју послатих потенцијалних клијената.

Ипак, када affiliate добија корист (провизију, бенефиције, или нешто друго) зависно од успешности, то јест, од учинка,, то значајно мења односе, јер affiliate тада постаје сарадник. Његова зарада је условљена тиме да доводи стварне клијенте, и она представља провизију од успешно обављених послова (што и даље не мора значити да зарада мора бити изражена новцем).

Зашто је то тако? У првом случају сав ризик промоције сноси онај ко ангажује affiliate маркетера, јер он маркетеру плаћа да га промовише без обзира какви сеу ефекти те промоције.

У другом случају affiliate сноси део ризика у успешности посла, јер он употребљава своје ресурсе за промоцију, а плаћен је само ако та промоција да конкретне успешне резултате наручиоцу. Управо то affiliate-у мења статус од обичног промотера у сарадника који учествује у послу и улагањем својих ресурса и учешћем у ризику да ли ће посао бити успешно обављен.

И да још једном подвучем, све то и даље нема никакву криминалну подлогу. Све су то испрани, могући и уобичајени начини пословања. Веза са криминалом може да настане само ако су употребљени у некој противзаконитој активности.

Слични чланци

50 Comments

 1. Ivan

  Pedja dobar tekst ali masi sustinu.
  Mada cela optuznica ima toliko rupa da je to neverovatno.

  Oglasavanje affiliate programa je oglasavanje, tu nema problema.
  Problem je u drugom, da li su sajtovi kao sto sto njihova dva mediji i da li oni spadaju uopste pod udar zakona o oglasavanju?

  Posto se zakon o oglasavanju odnosi logicno na sve medije registrovane u Srbiji. Kao sto njihovi sajtovi nisu.

  DDJ je dobila tumacenje ministarsta na to sta su „javna glasila“ a sta ne – http://www.draganadjermanovic.com/2010/04/09/blogovi-i-zakon-o-javnom-informisanju-odgovor-ministarstva/

  • Peđa

   Ово уопште нема везе са Законом о оглашавању. Affiliate marketing није оглашавање. Affiliate marketing је када некога упутиш да купи нешто од некога, а онда ти од продавца добијеш провизију. Тај посао се не разликује од аквизитера, путујућих трговаца, промотера или какве све већ називе смишљају за тај један те исти посао.

   Affiliate marketing може да користи и оглашавање али то није неопходно. Можеш на било који други начин да упућујеш купце и тако зарађујеш провизију.

  • marko

   Zakon kaže da su prenosioci oglasnih poruka javna glasila…. i druga sredstva informisanja namenjena javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika) čiju osnovnu ili sporednu sadržinu čine oglasne poruke;

   Dakle, po meni jasno je da ovi sajtovi nisu javna glasila ali jesu drugi prenosioci oglasnih poruka a namenjeni javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika.

   • Peđa

    Све то има смисла, само што се овде уопште не ради о оглашавању, него заједничком пословном подухвату.

 2. marko

  Affiliate merketing i oglašavanje spadaju u istu grupu poslovnih aktivnosti koja se zove promocija. Kod klasičnog oglašavanja plaća se fiksno bez obzira na učinak dok se kod naprednijih načina promocije plaća u zavisnosti od nekog učinka, tako npr agencije plaćaju televizijama u zavisnosti od ostvarene gledanosti, na internetu adsense i slični plaćaju po kliku dok se kod affilate marketinga plaća po nekoj akciji kao što je učlanjenje na neki sajt, kupovina neke knjige i slično. Promoter koji je klasičan oglašivač ili affilate marketar ne preuzimaju nikakve dalje obveze u zadovoljenju potrošača i stoga oni ne snose nikakvu drugu odgovornost u odnosu na oglašivača koji je fiksno plaćen.

  U konkretnom slučaju, stvari su jednostavne, zabranjeno je:
  a) kao prekršaj:pored ostalog prodaja, ustupanje, izdavanje, oglašavanje i svako drugo predstavljanje inostranih srećki i tiketa (listića) za igre na sreću na teritoriji Republike;
  b) kao krivično delo: priređivanje (organizovanje) igre na sreću bez dozvole

  Organizator u konkretnom slučaju prima uplate i vrši isplate a promoter prima naknadu za svoje promotivne aktivnosti.

  • Peđa

   Марко, да ли се то исто односи и на рецимо неку особу Н која на улици људима промовише наркотике и упућује где могу да их набаве, с тим да при куповини нагласе да их је он послао, па да му продавац на крају дана исплати проценат? Да ли у у том случају тај промотер не сноси никакву одговорност за продају дроге?

 3. Vesna Stanković

  Mislim da su izvršavanje kažnjivog dela i podstrekivanje na izvršavanje kažnjivog dela jednako protivzakoniti. Stepen kazne je možda različit, ali kažnjivo je i jedno i drugo.

  Ako reklama (pismena, usmena, slikovna..) preporučuje/nudi/olakšava nešto što je zakonom zabranjeno, onda se može smatrati podstrekivanjem i, kao takva, onda biva zakonski procesuirana.

  (Mislim <- ne držite me za reč.)

 4. marko

  Loše poređenje, jer je krivično delo po krivičnom zakoniku: proizvodnja, prerada, nuđenje na prodaju, kupovina radi prodaje, držanje, prenošenje, posredovanje u prodaji ili kupovini i na drugi način stavljanje u promet droge, kao i uzgajanje biljaka od koji se dobija doga, posedovanje materijala, supstanci i opreme za pravljenje droge, neovlašćeno držanje manje količine za sopstvenu upotrebu, navođenje drugog na upotrebu i na drugi način omogućavanje uživanja droge.
  …….
  Sa druge strane, krivično delo je neovlašćeno organizovanje igre na sreću.
  …….
  Loše poređenje.

 5. marko

  @ Vesna Stanković

  Ok, ali krivično delo je samo organizovanje bez dozvole. Reći da su dvojica optuženih podstrekavala vlasnika Bet at home kladionice da započne svoj posao je… zabavno.

  • Peđa

   Нису њега подстрекивали већ су са њим учествовали у организовању клађења а подстрекивали су своје посетиоце и зарађивали на томе.

   Намерно сам дао пример са дрогом, јер се ради са становишта affiliate marketinga о истој ствари само је други посао у питању.

   У чланку сам изнео тврдњу да сам affiliate marketing није кривично дело, те да је поптуни промашај плашити људе да им се лоше пише ако га користе за зараду.

   Људи ипак морају знати да affiliate marketing није обично оглашавање, већ да их директно укључује у посао који „рекламирају“ те да итекако могу сносити одговорност за то што раде.

 6. Peđa

  Wikipedia:
  An affiliate is a commercial entity with a relationship with a peer or a larger entity.

  A corporation may be referred to as an affiliate of another when it is related to it but not strictly controlled by it, as with a subsidiary relationship, or when it is desired to avoid the appearance of control.

  Affiliate marketing typically refers to an electronic commerce version of the traditional agent/referral fee sales channel concept.

  Affiliate marketing is a marketing practice in which a business rewards one or more affiliates for each visitor or customer brought about by the affiliate’s marketing efforts. Examples include rewards sites, where users are rewarded with cash or gifts, for the completion of an offer, and the referral of others to the site.

 7. marko

  Već sam odgovorio, u krivičnom zakoniku je propisano da je krivično delo podstrekavanje na upotrebu droge a „podstrekavanje“ (oglašavanje) kupovine televizora, plazma keksa ili klađenja u stranoj kladionici nije krivično delo. Tako piše. Ne može se reći jasnije.
  …….
  Ko je oganizator, odnosno priređivač sportskog klađenja nije stvar pogađanja već je uredno registrovano. Konkretno bet365, koja ima svoj affiliate program promocije, je legalna kladionica uredno registrovana u Velikoj britaniji sa licencom i pod regulativom UK Gambling Commission.
  …….
  Affiliate marketing je promocija samo malo naprednije, poput adsensa, tako da oglašivač ne plaća fiksno nego po nekom učinku. Affilates ne preuzima nikavu obavezu na sebe u smislu isporuke, naplate ili bilo čega.

  • Peđa

   Колико знам, код нас је подстрекивање/оглашавање игра на срећу из иностранства забрањено законом. Ова двојица су и то радили, али су још у учествовали у организацији тих игара на срећу врбујући клијентелу.

   Но, о томе ће крајњу реч рећи суд. Ако још једном прочиташ мој чланак, запазићеш да се ја намерно нисам освртао на овај конкретан случај, већ ми је он само повод да се огласим и станем у заштиту affiliate marketing-а као методе пословања која није нелегална а коју као нелегалну представљају људи који желе да окрену јавност у корист ове двојице оптужених.

   Свако може да пише своју дефиницију affiliate marketing-а, али тешко да може да промени суштину: довођење клијената за проценат зараде. То једноставно не може да се подведе под оглашавање.

 8. srdjan

  Ja sam otisao prvi dan na sajt ciji su oni affiliate bili i kliknuo na „postani i ti affiliate“. Taj sajt, zaboravio sam kako se zove, nudio je primamljiv i konstantan procenat od zarade koju korisnik uplacuje za kladjenje od registracije pa u buducnosti.

  To znaci da, na primer, od svakih 100 EUR uplacenih stranom sajtu, 50 EUR ide affiliateu.

  To znaci da je 50% ostvarenog kockarskog biznisa njihovo, samim tim, optuznica drzave Srbije je za organizaciju kocke gradjana Srbije, a ne marketing, banere i slicno.

  Po meni je drzava ovde u pravu. Ovo je delatnost koja je uredjena posebnim pravilima, isto kao distribucija narkotika, oruzja, prostitucije i slicnih drustveno-kontrolisanih stvari. Affiliate marketing je samo spinovanje price od strane „zajednice“ ciji su oni drugari, kolege i sl. Niko nece otici u zatvor zbog affiliate marketinga npr. web-hostinga.

  A oni su zaista naivno pali zbog ciste licne gluposti, treba samo im pronaci poruke na ES ili DPT koliko je tu „strucnih saveta“ bilo.

  Ali i mislim da su se na njima prelomila kola vlasti koja zeli da pokaze da ima autoritet s vremena na vreme. Npr: onaj sto je udario pesnicom Velju Ilica dobio 2 godine, a 2 batinasa Pancica po 3 meseca.

  Na njihovom mestu, posle izlaska iz zatvora, ne bih proveo nedelju dana u nazovi-drzavi Srbiji.

 9. SSpin

  Oni su (verovatno) po zakonima republike Srbije, načinili -prekršaj- (kažem verovatno jer još ne mogu da se odlučim).

  Oni nisu učinili -krivično delo- organizovanja igara na sreću.

  Po zakonu treba (verovatno) da plate kaznu, a ne da idu u zatvor.

 10. Vesna Stanković

  @marko

  Nisam napisala „krivično“, nego „kažnjivo“. Sve ostalo što sam napisala – ispravno je pojasnio Peđa. Mada mi se ne čini da i sam to nisi mogao da razumeš, samo da si hteo. :)

 11. Peđa

  Можда не би било лоше направити једно разграничење у дефиницији affiliate маркетинга и гледати га двојако.

  Заиста постоје облици affiliate маркетинга који се могу посматрати као оглашавање.

  То су случајеви када је affiliate плаћен по броју доведених потенциалних клијената (у најширем могућем значењу) али када његова зарада не зависи од тога да ли се ради о успешно доведеном клијенту у смислу да му је нешто продато или да је постао члан сајта или по неком другом мерилу успешности – просто affiliate пошаље некога и плаћан је по броју послатих потенцијалних клијената.

  Ипак, када affiliate добија корист (провизију, бенефиције, или нешто друго) зависно од успешности, то значајно мења односе, јер affiliate тада постаје сарадник. Његова зарада је условљена тиме да доводи стварне клијенте, и она представља провизију од успешно обављених послова (што и даље не мора значити да зарада мора бити изражена новцем).

  Зашто је то тако? У првом случају сав ризик промоције сноси онај ко ангажује affiliate маркетера, јер он маркетеру плаћа да га промовише без обзира какви сеу ефекти те промоције.

  У другом случају affiliate сноси део ризика, јер он ангажује своје ресурсе за промоцију, а плаћен је само ако та промоција да конкретне успешне резултате наручиоцу. Управо то affiliate-у мења статус од обичног промотера у сарадника који учествује у послу и улагањем својих ресурса и учешћем у ризику да ли ће посао бити успешно обављен.

 12. marko

  Nije to snošenje rizika iz istog posla. To što će učesnik u affilate da propadne ne znači da će propasti i krator takvog programa promocije, i obrnuto važi. U tom smislu i izdavač običnih novina snosi rizik jer je upitno da li će prodati dovoljan broj reklama kod klasičnog načina oglašavanja. Dakle, jedno je rizik propasti firme koja oglašava a drugo je rizik propasti medija.

  • Peđa

   Нисам уопште говорио о том ризику. Мислим да сам јасно написао шта сам мислио.

 13. Повратна веза:Global Voices in English » Serbia: Two Internet Entrepreneurs Detained for Months Without Trial

 14. marinko

  Samo da vidim da li sam dobro ukapirao.

  Ovde neko smatra kako su ova dvojica kriva za organizovanje igara na srecu preko interneta???

  Njih optuznica tereti za organizovanje igara na srecu i pranje para tako zaradjenih. Da vidim koji ce pravni genije to da dokaze…

  Ako se to dokaze, odma mogu da se zatvore i B92, Blic, stadioni Partizana i Zvezde, da se zabrani igranje kosarkaske Evrolige u Srbiji, da se zabrane prenosi meceva stranih fudbalskih prvenstava itd itd.

  Svi oni reklamiraju internet kladionice…

  Eh da, a kako dokazati da su oni ista radili u Srbiji… Domeni su bili net i com, ne vidim nikakvu povezanost sa Srbijom… Znate i vi koliko ljudi u Srbiji koristi svoje kreditne kartice za placanje preko neta? A koliko njih koji su sposobni za to koriste to da bi se kladili van?

  Ako su oni ziveli od ljudi iz Srbje koji se kockaju preko neta po internet kladionicama, njima bre treba dati nobelovu nagradu za nesto.

  • Peđa

   Нобелова награда се додељује за дсотигнућа која унапређују човечанство, тако да не видим баш по ком основу би је они могли добити.

   Рекламирање игара на срећу је нашим законом регулисано и веоам ограничено. Ко год да рекламира коцкарнице, тај крши закон. Преношење спортских догађаја није рекламирање коцкарница.

   Њих двојица су отишли даље, они не само што су рекламирали него су и директно учествовали у послу коцкања зарађујући од тога.

   На страну закон, сама идеја прављења пара искоришћавањем слабости других је чист неморал. Могу да разумем да рецимо БЛузмен то оправдава јер и он на својим сајтовима зарађује рекламирајући коцкање, па му никако не одговара развојситуације. Али не могу да разумем данеко нормалан и разуман може уопште да размишља о томе да подржи ту двојицу.

   Нажалост, очигледно је да постоји интересна група која жели да изигра закон а која користи овај случај да анимира јавност погрешним интерпретацијама најпре оптужнице па и свега осталог.

   Њих двојица нису оптужени да су се бавили реферал маркетингом, нити је то законом забрањено, како се настоји да се цела ствар прикаже у јавности. Они су оптужени за незаконито организовање игара на срећу.

   • Miloš

    Prilično poznajem ovu tematiku i vidim da Vi ovde mlatite o ovome i svi ste donekle u pravu ali niko ne spominje ključnu stvar u priči:
    INTERNET KLAĐENJE ZA GRAĐANE SRBIJE NIJE ZABRANJENO!

    Internet klađenje se zabranjuje tako što se donese precizan zakon o tome i sve kladionice se obaveste o tom zakonu.
    Tada softver automatski blokira svaku IP adresu iz Srbije i klađenje je nemoguće (npr. Holandija i Francuska su među tim zemljama).
    Verovatno se pitate zašto nema tog zakona?
    Veoma jednostavno: Sve kladionice koje su registrovane na Malti imaju licencu za EU zemlje. Nijedna zemlja kandidat ne donosi takav zakon jer ne dolazi u obzir da se firmama iz EU blokira mogućnost zarade.

    Znači, nije slučajno što je večiti derbi pre neki dan bio sav oblepljen bet-at-homeom. Ljudi se reklamiraju jer je u Srbiji dozvoljeno internet klađenje i jer od toga zarađuju.
    Mislite da su oni tako ludi da plaćaju reklamu u zemlji gde je zabranjeno internet klađenje?

    Tako da, pošto internet klađenje nije zabranjeno, pošto reklamiranje bilo čega nije zabranjeno, pošto affiliate programi nisu zabranjeni (inače bi Google bio zabranjen u Srbiji), država Srbija će momcima platiti jednu jako, jako masnu odštetu.
    Fora je u tome što kad oni dobiju tu odštetu, niti će biti ova vlast, niti ove sudije, niti, niti…
    Tako da su svi jako opušteni i ne mare što su uhapsili nevine ljude, a da ih država Srbija ne interesuje, to je i budali jasno. Mi ćemo platiti sve!

    • Peđa

     Супер! Пошто тако добро познајеш проблематику, сад узми па прочитај Закон о играма на срећу пошто га очигледно још увек ниси прочитао.

     Закон забрањује:

     – учествовање на играма на срећу у иностранству са територије Србије

     – прикупљање улога у Србији за учествовање у играма на срећу у иностранству

     – продају, уступање, издавање, оглашавање и свако друго представљање иностраних срећки и тикета у Србији

     – право на приређивање игара на срећу преко Интернета и других онлине средстава има само држава

     Уопште, у Србији, право на приређивање игара на срећу има само држава и од ње се може добити дозвола да се организује нека игра на срећу. Постоји тачна процедура како се организују игре на срећу. Све остало је противзаконито.

     Зашто је то тако? Зато што 60% зараде од игара на срећу иде Црвеном крсту и у друге друге сличне сврхе.

     Људи које ти штитиш су прекршили овај закон: организовали су клађење у сарадњи са иностраним кладионицама и омогућавали грађанима Србије да из Србије у њима учествују. Нису регистровали игру на срећу као што су обавезни законом, и нису 60% зараде преусмерили на начин како је то предвиђено законом.

     Новац који су на такав начин зарадили је нелегалан, тако да је и свака његова употреба аутоматски прање новца.

     Рекламирање коцкарница које ти помињеш јесте противно закону а ми се само можемо надати да је овај један случај само увод у ширу акцију којом ће се држава обрачунавати са коцкањем уопште.

     Нек почну са рекламама а нек заврше затварањем коцкарница.

     • Miloš

      Ja samo iznosim činjenice, a evo ih još nekoliko. Prvo jedna iz pravnog ugla:
      – recimo da je branje kupusa u Srbiji zabranjeno
      – na ulici stoji tip i svim prolaznicima govori: Tamo pravo ima kupusa koliko hoćete!
      – ljudi počinju da beru kupus i nose ga kući
      Da li je moguće da kažnjen bude samo pokazivač, a da oni koji su direktno izvršili prekršaj (berači kupusa) mirno spavaju? Naravno da nije, tu teoriju obara advokat početnik.
      U prevodu: U slučaju da neko stvarno nekim čudom proglasi ovu dvojicu krivim, moraće OBAVEZNO da uhapsi sve ljude koji se se kladili putem interneta (bar 10-ak hiljada ljudi, a među njima i dobar broj pripadnika vladajućih partija i sudske administracije). Tako piše u zakonu koji si citirao: Prvo zabranjeno učestvovanje, pa onda ostalo.
      Jedino tako se država može oprati za ovu glupost, a svi znamo da to neće učiniti – još nijedna vlast nije hapsila samu sebe ili svoju decu i rođake!

      Evo još malo činjenica:
      Internet kladionice su reklamirali:
      Novosti (u časopisu Tip deljeni vaučeri sa 5€ bonusa ukoliko se učlanite)
      Blic (i u ovom trenutku na njihovom sajtu reklama)
      Danas (isto)
      B92 (dugo vremena na sajtu)
      MTS Mondo (Telekomovo vlasništvo)
      Svi iole bitni sportski internet sajtovi
      Televizija Sportklub
      FK Partizan
      KK Partizan
      FK Crvena Zvezda
      Fudbalski Savez Srbije
      itd. itd.
      Svi su slali i još uvek šalju posetioce na sajtove kladionica i svi su za to dobijali novac. Niko od njih nije pipnut, mada su realno poslali mnogo više igrača da se klade nego ova dvojica?

      Ljudi, ne želim da kažem da se treba što više kladiti i učiti omladinu da to radi.
      Želim da kažem samo da treba doneti precizan zakon i primenjivati ga na sve, a ne samo na male, vanpartijske firmice.

      • Peđa

       Заборавио су да у причу са купусом додаш један важан елемент:

       – да неко продаје краден купус

       – да ти до тог неког добијеш провизију која зависи од количине продатог купуса

       Тек са те две ставке прича постаје аналогна овој са клађењем и у тој причи ти постајеш саучесник у нелегалном брању и трговини купусом, а ако тако зарађене паре почнмеш да трошиш онда си умешан и у прање новца.

       За ове остале које си навео, слажем се да раде нешто што би требало да буде санкционисано и очекујем да ће бити. Ипак, ако они не узимају проценат од клађења, него само продају рекламни простор, онда не могу бити санкционисани за организовање клађења, него за његово рекламирање.

       Прича се своди на то да средство не може бити основ противзаконитог дела, осим као такво није забрањено. Ако је неко осуђен јер је аутомобилом убио некога, то не значи да је свако ко вози аутомобил убица. Аутомобил је поптуно легално средство све ок се не употреби за нелегално чињење.

       Тако је и са оглашавањем, и affiliate маркетингом и свим осталим што није директно законом забрањено. То нису нелегална средства зараде, све док нису употребљена у нелегалним пословима.

       • Miloš

        Opet ja isto: Da su uhapšeni i Dragan Đurić, Vladan Lukić, Veran Matić, Tomislav Karadžić… Ja bih rekao Bravo Državo!

        A ovo je skandalozno jer se naočigled javnosti i dalje svima njima dozvoljava da u značajno većem obimu promovišu internet klađenje nego što su ova dvojica ikada radili!

        Realnost je ono što sam u prvom replyiju napisao:
        INTERNET KLAĐENJE ZA GRAĐANE SRBIJE NIJE ZABRANJENO
        Nijednoj dopis kladionici nije poslat dopis da se blokiraju IP adrese iz Srbije, nijednoj banci nije dostavljen spisak zabranjenih transakcija iz Srbije… Jednostavno – dozvoljeno je!

        Zato će nastaviti da se promoviše i zato ćemo mi, ovce, platiti masnu odštetu ovoj dvojici.

        Zašto je pokrenut postupak protiv njih, jednog dana će izbiti na videlo. Mislim da znam ključni razlog ali ne bih o tome jer ćete mi reći da pišem neku vrstu teorije zavere.

        • Пеђа

         „А што нису и оног другог“ није баш неки ваљан аргумент. Просто, не могу све одједном.

         Наравно, делим уверење да постоји разлог зашто су на мети прво ситне рибе. То је у Србији уобичајена појава, али од некуд мора да се крне и важно је да се кренуло.

         Опет, кренули су од осумњичених за организацијуа нелегалног клађења, што је ипак озбиљније недело него рекламирање.

         Уместо да штитимо ове, ми треба да од државе тражимо да акцијом обухвати све, утврди ко поштује закон а ко не, и делује на одговарајући начин.

         • Miloš

          Citiram te: “od nekud mora da se krne i važno je da se krenulo“
          Evo odakle se krenulo: kojesledeci.com
          Krenulo se od očeva malih beba koji su promovisali nešto što je u državi dozvoljeno i na čemu se još uvek vrte ozbiljne pare.

          Koliko vidim, po tebi je ovo u redu i nemam nameru da te više razuveravam jer mi počinješ delovati kao neko ko ima interes od hapšenja ovih ljudi.

          Evo ti samo jedna ilustracija šta država radi, u smislu ubiranja poreza i motivacije ljudi da naprave uspeh:

          Znaš li koji je najposećeniji ex-yu sportski sajt i ko najviše zarađuje od affiliate programa? Evo ti odgovor, sajt se zove rezultati.com
          Znaš li ko su oni? Evo odgovora: To su Česi koji imaju svetski poznat sajt flashscore.com i rezultati.com je samo hrvatsko-srpska verzija istog.
          I šta se tu dešava? Posetilac iz Srbije (u kojoj je klađenje dozvoljeno) klikne na baner kod njih i učlani se.
          Proviziju ubiraju oni, to već znate.
          Gde idu pare? U Češku, naravno. Ko ubire porez? Češka država naravno.
          Šta smo mi uradili dvojici naših koji su uspeli da izvedu da čovek iz Pakistana uplati u kladionicu iz Engleske?
          Jesmo li ga uveli u legalne tokove i oporezovali kao Česi?
          Ma jok, mi smo angažovali ljude koji ne kapiraju internet (to se vidi po svim dosadašnjim saopštenjima) da istražuju da li je Lutrija Srbije oštećena jer je Pakistanac platio Englezu!
          Ova dvojica se moraju stimulisati da što više takvih klijenata privuku i onda se moraju OPOREZOVATI poreskom stopom predviđenom za takve transakcije. Tako bi trebalo da razmišlja svako normalan ko želi dobro svojoj zemlji. Veoma su retki ljudi kod nas koji su u stanju da svoje znanje prodaju celoj planeti.
          Ukoliko se to ne uradi, jasno je šta će se desiti: Oni će se 100% registrovati u drugoj zemlji čim izađu (npr. Češkoj) i sav porez plaćati njima. Da li je to normalno? Hoćemo li mi te pare ili da ih šaljemo u Češku?

          Ne bih više o ovome jer vidim da Vam je potpuno svejedno što ta deca čekaju da vide tate. Kad porastu, nikad im niko neće moći objasniti zašto su njihovi očevi bili jedno vreme u zatvoru u vreme kad je internet klađenje bilo dozvoljeno, kad internet sve više ulazi u Srbiju, kad affiliate programe radi već ogroman broj ljudi, kad se kladionice reklamiraju na svakom iole bitnom mediju.
          U vreme kad su Srbijom zajedno vladali Đinđićevi i Miloševićevi učenici (i brukali ih obojicu).

          • Peđa

           Право да ти кажем, више ме брину она деца која су остала ускраћена за најосновније животне потребе због тога што неко навлачи људе на клађење.

           Ко ће тој деци да објасни да им је живот с*ебан зато што је неко видео добру прилику да заради злоупотребавајући слабости људи и увлачећи их у порок? Колико мале дечице може само да сања да поједе чоколаду, јер се хране једва преживљавајући? Колико деце не може да има ципеле а ево је зима?

           Зашто су сва та деца мање вредна од те о којој ти толико бринеш?

           Ти све време замењујеш тезе. Навео сам ти ставове из закона који су прилично јасни али ти их игноришеш. Указа сам ти на сутинске грешке у твом тумачењу ствари. Нажалост, ти то све игноришеш.

           У Србији клађење није забрањено, али јесте забрањено клађење из Србије у иностранству. Ђорђе Ђокић и Душан Јагличић су притворени под оптужбом да су управо такво клађење организовали.

           Ја интерес од њиховог хапшења немам. Хвала на питању али ја немам додира са тим коцкарским светом, као што верујем да нема нико ко држи до себе. Интерес имамо сви, да суд види шта су они радили, па ако су криви да буду одговарајуће кажњени, а ако нису да буду ослобођени и да им се плати обештећење.

           А онда да се крене даље у тај коцкарски свет, да се направи ред и најзад заштите сви грађани од тих крвопија. Да се од коцкања направиш посао не треба ти знање, треба ти само образ дебео као ђон, недостатак скрупула и потпуно одуство друштвене одговорности.

          • Miloš

           Ova diskusija postaje besmislena jer si uporan u tezi da ova deca trebaju biti bez očeva dok očevi drugih i dalje opušteno promovišu isto.
           Drago mi je da sam bar malo pojasnio stvari onima koji to nisu znali.
           Mnogi su živeli u zabludi da je internet klađenje zabranjeno i da bet-at-home baca pare na derbiju i ostalim medijima.

           Ne bih više da smetam, pozdrav.

          • Peđa

           > Ova diskusija postaje besmislena jer si uporan u tezi da
           > ova deca trebaju biti bez očeva dok očevi drugih i dalje
           >opušteno promovišu isto.

           Ово је стварно безобразлук. Не да то нисам рекао него сам истакао баш супротно залагање.

           > Mnogi su živeli u zabludi da je internet klađenje zabranjeno i
           > da bet-at-home baca pare na derbiju i ostalim medijima.

           Навео сам ти шта каже закон а у овој држави још увек закон има већу снагу од нечијих личних жеља и прохтева.

           Твоје штићенике оваквим наопаким тумачењима нећеш спасти. Спашће их само добар адвокат који познаје закон и то само ако је заиста тужилаштво погрешно протумачило закон.

          • Miloš

           Ma ja sam samo iznerviran jer u tvojim komentarima ne vidim nikakvu samilost prema nevinim ljudima, posebno deci.
           Jasno je iz tvojih komentara da si ti za to da oni budu osuđeni, a da se svim ostalima i dalje dozvoli promovisanje internet klađenja. Teško mi shvatljivo da neko sa imalo duše ima taj stav.

           Takođe, i dalje zastupaš teoriju da ova dvojica i svi ostali koji bi u budućnosti bave tim poslom, treba da registruju firme u nekoj susednoj državi i da tamo plaćaju porez, a da iz Srbije samo ažuriraju sajtove (pošto pisanje tekstova o utakmicama još nije zabranjeno).
           Po meni je ta teorija glupost i ova država treba da uzme te pare, a ne Češka i sl.

           Obojica smo se počeli ponavljati i verovatno smo dosadili ostalim posetiocima.

           Zbogom

          • Peđa

           Све то што си ми импутирао су најобичније измишљотине без икаквог основа.

           Те теорије само постоје у твојој глави. Мени тешко да можеш да их припишеш пошто су моји ставови јасно написани и сасвим другачији од тога што хоћеш да ми прикачиш.

           Чему такво подметање, не знам, али могу да претпоставим.

          • Cika Sima

           Meni, kao krajnje neutralnom posmatracu – samo ti delujes kao neko ko zamenjuje teze. Jos si i uveo moral u celu pricu – vise nego licemerno. Da je drzavi do morala, ona bi zabranila kladjenje i igre na srecu – sve! Drzavi je samo stalo do sto veceg prihoda (slobodno svi citajte: „pljackanja“), i zato postoje te odredbe koje uporno citiras.

           „Priča se svodi na to da sredstvo ne može biti osnov protivzakonitog dela, osim kao takvo nije zabranjeno. Ako je neko osuđen jer je automobilom ubio nekoga, to ne znači da je svako ko vozi automobil ubica. Automobil je poptuno legalno sredstvo sve ok se ne upotrebi za nelegalno činjenje.“

           Uzecu samo ovaj (od niza tvojih besmislenih primera). Tvojom analogijom „postovanja zakona“ – automobil je „potpuno legitimno sredstvo“ samo dok ga vozis u Srbiji. Ali ne smes s njim u inostranstvo. Onda si (veliki) kriminalac. :)

          • Peđa

           Чика Симо, жао ми је, уопште нисам разумео шта си хтео да кажеш.

           Слажем се да би требало да коцкање буде потпуно забрањено, а ову аналогију уопште нисам укапирао.

 15. Повратна веза:Global Voices em Português » Sérvia: Dois empresários de Internet detidos há meses sem julgamento

 16. Повратна веза:Serbia: Two Internet Entrepreneurs Detained for Months Without Trial » Article » OWNI, Digital Journalism

 17. Danijel

  Pedja, pogledaj sta kaze pravna struka po netu na ovu temu pa ces videti da i oni govore da ovde nema ni O od organizovanja igara na srecu, mislim da si ti jedini koji tvrdi suprotno. Dopunska tuga je u tome sto je 99% prihoda ostvarivano od sajta na stranom jeziku, za strance i na stranim serverima.

  • Peđa

   Нисам баш приметио да су се правници на нету овим бавили.

   Углавном се ради о људима који имају директан пословни или лични интерес у овом случају па зато бучу око целе те ствари. С обзиром да се ради о прилично утицајним људима у ИТ свету, људи им нерадо иду уз нос. Ја већ трпим значајне последице тога што мислим другачије од таквих људи.

   Своје мишљење сам изнео, мислим, прилично јасно и са довољно образложења да нема потребе да све то понављам. Овај конкретан случај је само повод али сам се ја у чланку бавио affiliate маркетингом као општом појавом бранећи је од погрешног тумачења којим се прави забуна у јавности не би ли се анимирала за подршку у том конкретном случају.

 18. Danijel

  Najveca zabuna u javnosti je vec napravljena time sto su oni predstavljeni kao virtualni kladionicari/krimanalci i slicno, i time sto im je „napakovano“ kriminalno delo organizovanja igara na srecu (da bi bili strpani u zatvor!), a ne recimo oglasavanja koje je prekrsajno, mada je i to labavo jer je prihod dolazio od stranaca na stranim serverima… Neko je to s namerom uradio i potpuno pogresno! I taj neko predstavlja vlast jer ne postoji ni jedan medij koji nije internet a koji nije na taj nacin preneo vest javnosti po principu copy/paste. Ovo je bitan slucaj i bitno je da se sve razjasni, jer ima dosta uplasenih i iz drugih IT oblasti kojima po ovakoj analogiji ko zna sta moze biti napakovano…

  Pedja citat: „Da se od kockanja napravi posao ne treba ti znanje, treba ti samo obraz debeo kao đon, nedostatak skrupula i potpuno odustvo društvene odgovornosti.“

  Ovo je toliko pogresno razmisljanje kao i mnoge koje iznosis da nije vredno komentara, ipak da napomenem da za ovo sto su oni uradili potrebno je mnogo, mnogo, mnogo znanja, a veoma je tesko u tome biti prvi na svetskom nivou, to je valjda ocigledno, jer je konkurencija ogromna! I da, njihov rezultat jeste podvig i uvek ce to da bude. Ni ja nemam nikakve veze sa kladjenjem, kladionicama i ostalim slicnim stvarima, ali dobro znam kao IT profesionalac koliko je tesko biti prvi pogotovo u ovoj oblasti! Nadam se da ce nesto pozitivno izaci iz celog ovog slucaja…

  Primecujem da si banovan na forumima gde si pokusao da izneses tvoj stav koji ocigledno mnogi ne dele sa tobom i ja se u potpunosti slazem sa administratorima tih foruma.

  Sa foruma Moje pravo o ovom slucaju: http://forum.mojepravo.net/viewtopic.php?f=102&t=7713&sid=43a7e7ef66dfb46a6700832b8498f89e

  • Peđa

   Не видим по ком основу то што су они радили може да се подведе под оглашавање.

   Они су, на основу података који су изашли у јавност, сарађивали са коцкарницама, анимирали људе да се кладе и од коцкарница добијали огромну провизију за сваку успешну наплату од послатих корисника. То са оглашавањем нема никакве везе. Оглашавање је нешто сасвим друго.

   Не видим ни разлог да се неко сам плаши. Ако се не бави пословима који су на граници закона или ван њега, онда може мирно да спава и ради свој посао као и до сада. То што неко користи affiliate маркетинг само по себи није криминал. Криминал је користити га за послове који нису по закону.

   Цела ова хајка је у ствари намера да се јавност заплаши и да се тако стекне подршка за сличне активности на граници закона. Ту хајку подгревају управо они који послују на ивици закона јер она само њима одговара.

   И даље стојим иза тога да за зараду од коцкања није потребно знање, већ само образ дебео као ђон, недостатак скрупула, и одсуство друштвене одговорности. Слажем се, пак, да је преко тога потребно и знање да би био први у том послу. Колико је за дику бити први у таквом послу, остављам читаоцима да просуде.

   То кажем као ИТ професионалац који у свом резимеу има сијасет тих првих места, а да никада није морао да посегне за незаконитим или макар неморалним радњама. Не видим шта је погрешно у мом ставу, али разумем зашто ти то желиш да представиш као погрешно.

   Не, нисам банован на форумима. Штавише, ради се само оједном форуму. Тамо сам само цензурисан, управо зато што мислим другачије, зато што износим мишљење за које власник тог форума не жели да изађе у јавност (и он се бави сличним пословима).

   Колико видим, ти отворено подржаваш санкционисање другачијег мишљења само зато што је другачије и тиме се сам сврставаш тамо где људи углавном не желе да буду сврстани.

   Упореди то са, рецимо, овим блогом, где је теби омогућено да изнесеш своје мишљење иако је оно другачије и поред тога што се у доброј мери уопште и не држиш теме чланка који коментаришеш.

   Линк који си оставио ништа не доприности твојим тврдњама. Очекивао сам да ћу стварно видети правничкудискусију али се ради само о папагајском понављању једне те исте приче (чак и од истих особа) без икаквих озбиљних аргумената. Јасно се види да ти правници на којe се позиваш или не знају шта је affiliate marketing или намерно употребљавају погрешно тумачење.

   Affiliate маркетинг само у неким облицима може да се поистовети са оглашавањем. Често то није случај. Потрудио сам се да у чланку објасним управо то шта је affiliate маркетинг да исправим забуну која се намерно ствара у јавности.

   Зашто би то некоме сметало, мислим да је више него јасно.

 19. Danijel

  O tome kako se ljudi dovijaju i u strahu prebacuju svoje savrseno legalne IT biznise u druge zemlje vec ima mnogo (dugogodisnjih) razgovora na IT forumima. I Djole i Jaga su jedni od njih i vidi se kako su prosli zato sto to nisu na vreme uradili.
  Ja sam ubedjen da je ovaj slucaj alarmantan za mnoge ljude iz IT struke, a koji nemaju veze sa nelegalnim biznisima vec samo posluju na teritoriji Srbije, pardon, pokusavaju da posluju… Zelim im svima brzo iseljenje. Tebi Pedja, izgleda da mogu samo da pozelim da ih sto pre raskrinkas na svom blogu pre nego sto klisnu kao i ostali krimosi!

  • Peđa

   Не разумем зашто настојиш да са мном расправљаш тако што ми импутираш нешто о чему ја уопште и не причам?

   Уопште не покушавам да икога раскринкам. На страну то што да би неко би рскринкан мора да ради скривено, само сам објаснио шта је affiliate маркетинг. Интересантно је да нико не покушава да оспори оно што причам о affiliate маркетингу али зато панично покушавате да скрећете тему на било шта дуго, поготово да, ако је могуће да ме омаловажите.

   Ово скретање на друге теме, бесмислена поређења и аналогије немају никакву сврху. осимкада се гледа у уском контексту актуелног суђења кладионичарима. Ја у тој причи сметам само зато што сам јавно рекао да affiliate маркетинг није исто што и оглашавање, и што сматрам да је сваки посао везан за коцку најблаже речено неморалан. Понашаш се, а не само ти, као да сам ти забио прст у око.

   Невероватно је докле смо стигли у овој дискусији. Сад испаде да коцка није проблем него је проблем што су сви који се баве ИТ пословима у вишегодишњем паничном страху и морају да напуштају земљу??!?! Аман, па имате ли ви мере у свој тој спрдачини?

   Да ли ти стварно мислиш да после таквих изјава неко може да те схвати озбиљно?

   Пуна је Србија ИТ бизниса које су људи започели и прилично добро се носе иако су услови далеко од идеалних. Сваки дан се појави нека нова креативна ИТ идеја и све се више пара врти око ИТ послова, оних правих, на којима људи морају добро да запну али зато могу и да зараде.

   Из Србије морају да иду само они који се баве пословима који су незаконити (или су довољно близу ивице закона да не желе да ризикују да се неко за њих заинтересује), или просто зато што желе да избегну плаћање пореза.

   Ја сам просто запањен да поред толико других ИТ тема које итекако заслужују да се око њих у јавности подиже фрка, највећа пажња се даје људима који се баве ничим другим до зарадом од коцке.

 20. Danijel

  Pedja, pogledaj ako vec nisi sajtove iza kojih stoje gore optuzeni, a da i ne govorimo o sajtovima koje je odeljenje za visoko tehnoloski kriminal ugasilo. Mislim da ce ti biti jasno zasto ih branim(o) i zasto smo u tolikoj vecini (barem online). Radi se o IT profesionalcima koji su strucnjaci svog zanata i koji sigurno nisu materijal za raznorazna proizvoljna tumacenja affiliate marketinga kladionica po mom (a i ne samo mom) misljenju nepostojecih zakona. To se zove preduzetnicki duh, a kada bude donet zakon u Srbiji koji kaze da je affiliate marketing kladionica = organizovanje igara na srecu, onda cu se sloziti sa tvojim stavom. Do tada, do vidjenja i beskrajni Sign out sa tvog bloga za slobodarsku i pravednu Srbiju medj sljivama.

  • Peđa

   То је неки нови правни систем у коме се за кривична дела не одговара ако окривљени има добру репутацију?

   Знам врло добро шта су они све урадили (линкове које си ставио сам уклонио јер не желим да се мој блог користи за њихово беспалтно рекламирање) али то не мења чињеницу да су се бавили зарадом од клађења на начин који наше тужилаштво сматра незаконитим, те је због тога покренуло поступак.

   Шта је са објективношћу и непристрасношћу. Сада си се додатно јасно одредио да се не држиш принципа објективности него њихова дела процењујеш на основу неких за та дела потпуно небитних критеријума.

   Ако смо сада дошли дотле да организовање клађења називамо предузетничким духом, ша је онда следеће што ће бити тако предузимљиво? Организација наручених убистава? Професионално уцењивање или утеривање дугова? Нека друга кривична дела која вам у датом тренутку буду у интересу?

   Захваљујем се на поновљеној малицозности на мој рачун, тиме баш добро завршаваш своје представљање овде. Ипак, важно је да си ти овде имао могућност да кажеш шта мислиш и да ти то нико није забрањивао, што је сасвим супротно томе на шта си ти спреман само да би истерао своје мишљење као једино исправно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.