Изборник Затворити

Ето и један крајње добар исход кршења ауторских права

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4138

Пре неколико дана приметих у интернет издању једне домаће новине чланак о Ужицу илустрован, погађате већ, мојом фотографијом. Наравно, фотографија је узета без питања и без дозволе.

Поврх тога, с обзиром да сам ту фотографију објавио само у верзији са уцртаним мојим потписом, они су одсекли тај део на коме се налази потпис. То ми је баш засметало, јер се радило о очигледној намери да ми се ускрате ауторска права. Једно је фотографију употребити, а сасвим друго намерно са ње склонити потпис аутора.

Тако седнем ја и саставим имејл са примедбом на коришћење фотографије и кршењем мојих ауторских права, зачињену захтевом да ми исплате новчану надокнаду. Нису ми одговорили на поруку али сам убрзо након тога приметио да су спорну фотографију склонили са свог сајта.

Послао сам им још једну поруку, стављајући им до знања да заиста мислим озбиљно да истерам ствар до краја и преко суда, а истовремено сам обавестио и Милоша, власника агрегатора вести naslovi.net , да се на његовом сајту такође налази та фотографија јер је аутоматски преузета са сајта где је објављена заједно са чланком. Он је рекао да ће их контактирати поводом целе ствари.

За дивно чудо, овај пут сам од новине брзо добио одговор којим су се без спора сагласили да исплате тражени износ, што су и учинили пар дана касније. Додуше, износ није био нешто велики, а свакако је значајно мањи него што би их коштало да сам потегао правни поступак против њих, на шта сам овог пута заиста био спреман. Да су ме правовремено питали, тада би прошли и јефтиније јер ја не важим за дерикожу.

Све у свему, добар помак, можда ми се и ослади да убудуће овако решавам све ситуације када ми покраду фотографије или чланке. Надам се да ће ово моје искуство помоћи и другима који се још увек снебивају, да итекако има смисла да да траже заштиту својих права не само око коришћења ауторских дела него и око надокнаде за то коришћење. Закон је по том питању на страни аутора.

20 Comments

 1. Peđa

  Није битан износ, важан је принцип. :) У сваком случају, ја сам задовољан надокнадом.

 2. Deda

  Mislim da je ovo veliki pomak i da su oni uradili pravu stvar i time poentirali iako su sklonili sliku. Za razliku od drugih, oni imaju prednost i to veliku svaki sledeci put kad se budu obratili, i popust, zar ne?
  Odlicno !

 3. Borislava

  Sjajno! Veliki pozdrav i čestitke, jako sam se obradovala kad sam videla ovaj post, kolega :).

  Dabogda tako i svaki sledeći :).

 4. SSpin

  Lepa vest :)

  No, Peđa, kako bi išao proces ukoliko bi rešio da pokreneš postupak? Kome bi podneo tužbu, za šta se terete, i ono najvažnije, znaš li da je do sada to nekom uspelo?

  Interesuje me, pa pitam :)

 5. Peđa

  То се обавља врло једноставно – ангажујеш адвоката који се бави управо таквим случајевима.

  С обзиром да се ради о јасном случају кршења ауторског права које је неоспорно, са адвокатом је се лако договорити око целе ствари тако да он све обави, а трошкове наплати након завршеног процеса – који не траје дуго.

  Адвокат ће, пре покретања тужбе прво контактирати другу страну са предлогом о вансудском поравнању и обично се ту ствар и заврши, када крадљивац види да ствари иду сувише далеко, а да при том не могу да избегну високу надокнаду и судске трошкове.

  У принципу то је све рутински посао.

 6. Predrag Krstic

  Pratim tvoj blog, i pored teksta u footeru, da li si razmisljao da stavis neko vidljivije upozorenje o autorskim pravima na vrhu strane, barem nece moci da se vade da nisu procitali ili nisu videli.

  Uvek mi na um padne ono sto izgvoreno u seriji „Mile protiv tranzicije“ – „Ko cita sitno – sitno nije bitno!“. Mislim da se ljudi na taj nacin odnose prema sitnom tekstu u footeru. Takodje kontaju da je internet velik i da mozda nece biti uhvaceni.

 7. Peđa

  Нема потребе за тим. Управо ово сто стоји на дну, стоји да не могу да кажу да нису видели.

  Ствар је што здрав разум подразумева да се туђе не узима без дозволе, а и закон подразумева да копирање није дозвољено све док се не добије дозвола, тако да нико не може да се вади на то да није видео.

  • Peđa

   Ви то имплицирате да ја лажем?

   Питали сте ме и ја сам вам одговорио иако нисам морао. Ако вам то није довољно, онда ме пријавите пореским властима па ће они проверити.

   Не видим ниједан разлог да вама доказујем да ли јесам или нисам платио пореске обавезе.

  • Peđa

   Није ми циљ да некоме узмем доста новца, већ правичну и разумну надокнаду – па да смо задовољни сви.

 8. Sasa

  I meni se dogodilo da mi jedan sajt lokalne samouprave objavi mapu grada koju sam ja uradio i poklonio jednom mom rodjaku u JPEG formatu za njegov sajt.
  Medjutim, sada vidim da se ista mapa nalazi i na sajtu lokalne samouprave. Moj dokaz da sam mapu ja uradio jeste da imam vektorski fajl iste.
  Pedja, reci mi sta da radim. Da li imam pravo na naknadu, obzirom da sam ja nju uradio u programu za koji nemam licencu (Corel)?

  • Peđa

   То да ли си нешто правио легалним програмом не утиче на твоја ауторска права. Шта ћеш да радиш зависи од твојих прохтева, имаш широке могућности, од тога да прећутиш, тога да тражиш да уклоне твоје ауторско дело, да га осаве али да тепотпишу као аутора, да ти плате за коришћење дела, да их тужиш… и тако даље…

   Пре него то нешто предузмеш, добро провери да ли си ти израдом мапе нарушио нечија ауторска права.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.