Изборник Затворити

Гармин пустио на тржиште eTrex Vista H и eTrex Legend H ГПС

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1173

Понуда ручних ГПС уређаја опште намене се одвија у занимљивом смеру. Након што је на тржиште избацио унапређену серију eTrex уређаја, прво варијанту C која је донела екран у боји, па је Cx донела проширивање меморијским картицама, а онда и HCx која је укључила нови, знатно осетљивији ГПС чип, стара серија уређаја са црно-белим екраном  је тиме постала потпуно декласирана.

Међутим, почетком ове године Гармин је направио необичан корак – вратио је на тржиште моделе са црно-белим екраном нешто унапређене, али, по свему судећи, са првенственом намером да буду јефини и тако приступачнији купцима.

Garmin eTrex Vista H
Garmin eTrex Vista H

Нови уређаји су eTrex Vista H и eTrex Legend H, варијанте старе серије којима су најочигледнија унапређења нови, много осетљивији, пријемник и УСБ прикључак уместо старог RS232.

На први поглед тешко ћете разликовати стару и нову црно-белу верзију, јер су им кућишта и екрани потпуно исти. Једина видљива разлика је у томе што су старије верзије имале на кућишту одштампану стилизовану земљину лопту, а на новим тога нема. Наравно, са задње стране је уместо оног чудног Гармин прикључка за серијски кабал, сада обичан мини УСБ прикључак.

Када упоредимо eTrex Vista  и eTrex Vista H, поред новог пријемника и УСБ прикључка, једино унапређење је продужено трајање батерије, са 12 на 18 часова што није безначајан напредак. Све остало је исто, ако не рачунамо, безначајно унапређење што сада уређај садржи пар игара. Разлика у цени је прилична: стари модел кошта око 320 долара а нови 200.

Код eTrex Legend и eTrex Legend H нема разлике у трајању батерија, на оба је 18 часова, али зато нова верзија има проширену унутрашњу меморију – уместо ранијих 8 сада уређај има 24 мегабајта. Стари модел кошта око 215 долара а нови 150.

Garmn eTrex Legend H
Garmn eTrex Legend H

Треба ли очекивати да ће ови модели наћи своје купце? Сасвим сигурно, јер је разлика у цени према актуелним уређајима у боји значајна, али не очекујем да ће продаја ићи баш масовно.

Иако би многи вероватно прежалили црно-бели екран, који далеко од тога да је лош, али за мапе је ипак бољи екран у боји (због прегледности), верујем да ће многима највише сметати недостатак прикључка за додатну меморију. Мапа се данас убрзано унапређују са све више детаља. Рецимо, карта Србије и Црне Горе је у врло кратком периоду скоро утростручена по величини (сада заузима 18 мегабајта меморије), а с обзиром којом брзином излазе нове верзије, врло је могуће да ће ових 24 мегабајта постати мало.

Међутим, за оне са плитким џепом, којима разлика у цени од 100 и више долара много значи, овим су добили одличну прилику да себи најзад приуште квалитетан лични уређај за навигацију. Претпостављам да ће Vista имати много бољу прођу с обзиром да садржи електронски компас и барометарски висиномер, и комплетнији је уређај.

Време када су се појавили на тржишту је одлично изабрано, јер управо сада, пред пролеће, почиње сезона куповине ГПС-ова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.