Изборник Затворити

Европски навигациони систем EGNOS почео са радом

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3183

egnos-logoEGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) је првог октобра званично почео да ради и то као отворени и бесплатан сервис. Ово је врло значајан помак у навигацији на територији Европе, јер EGNOS је практично исто што и WAAS (Wide Area Augmentation Syste) који покрива територију северне Америке.

EGNOS чини систем од три геостационарна сателита постављена изнад источног Атлатника и Европе повезана са мрежом од 40 земаљских станица и четири контролна центра.

Овај додатни систем значајно побољшава прецизност мерења – до десет пута, а с обзиром да је компатибилан са америчким практично сви ГПС уређаји који су данас на тржишту га већ подржавају.

EGNOS је производ заједничног рада Европске свемирске агенције (ESA, European Space Agency), Европске заједнице и Европске организације за сигурност ваздухополовне навигације. Његова основна намена је повећање безбедности у саобраћају у ваздуху, на морима и рекама и на копну, али је он доступан и свим другим корисницима као беспалтан сервис на исти начин као и основни сервис за ГПС навигацију.

egnos-deployment-map

Како то све ради?

Иако ГПС систем важи за једу од најпрецизнијих технологија, већ сам писао о могућим узроцима грешака у ГПС мерењима. EGNOS је направљен да део тих грешака исправи.

EGNOS сателити и земаљске станице шаљу додатне корективне информсције које се односе на одступања у орбитама сателита, часовника на сателитима, поремећаја у јоносфери и друге параметре. На основу ових података ГПС уређаји су у стању да значајно тачније одреде своју позицију у односу на информације које добију од обичних ГПС сателита.

egnos-accuracy

Колико се повећава прецизност на ГПС уређајима широке намене?

Иако е системски ГПС мерење побољшава десетак пута на ГПС уређајима опште намене као што је аутонавигација, и оријентациај на терену, побољшање ниеј велико. РАзлог је што ови уређаји и без корективних података могу врло лако да обезбеде прецизност реда величине три метра.

Са корективним подацима, прецизност се мое повећати до једног метра, што није много, али добро је то што се већа прецизност добија и у условима у којима је иначе не би било. Другим речима, уређај ће чешће и дуже имати прецизност реда једног до три метра него без EGNOS корекције.

Како да укључим подршку на свом ГПС уређају?

На свом Гармин уређају уђите у подешавања ГПС уређаја, укључите WAAS/EGNOS и искључите опцију за штедњу батерија. Уређај ће EGNOS сателите приказати под бројевима већим од 32, а за сателите за које има инфорамције за корекције означиће их латиничним словом Д.

С обзиром да се корективни подаци врло често мењају неопходно је да ГПС често узима податке од EGNOS/WAAS сателита па је неопходно да овим сателити имају добар сигнал. Ако је сигнал слаб ГПС неће користити његове податке.

garmin-egnos-waas

4 Comments

 1. Peđa

  Опција Enable WAAS/EGNOS у Garmin Mobile XT се налази на Menu > Settings > System > Remote GPS.

  Колико ми се чини, ова опција зависи од ГПС пријемника који је употребљен, а не од самог програма.

 2. Drago

  Imam telefon SE Satio (U1)najnovije proizvodnje sa Simbyan operativnim sistemom.

  Molio bih Vas da mi odgovorite na sledece pitanje:

  Moze li u njega da se instalira Garmin sa svim funkcijama predvidjenim za mobilne telefone. Ako moze, na koji nacin to mogu da uradim, uz placanje ili bez placanja, gde i kod koga? Pozdrav i hvala,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.