Изборник Затворити

Како да туђим сајтовима оборите рејтинг на интернет претраживачима

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/600

Мислите да то не може? У ствари је врло лако, ако испуњавате само један предуслов – имате велики сајт са добрим рејтингом.

Један од битних чинилаца за утврђивање рејтинга сајта је то колико има квалитетних спољних линкова, дакле линкова са других сајтова које претраживачи већ цене као квалитетне и добро их рангирају. Што више таквих линкова имате, то је боље по вас.

Квалитетне спољне линкове је најтеже остварити. То не можете постићи тако што ћете сами обилазити добро котиране сајтове и остављати линкове на њих. Они и јесу добри зато што то не дозвољавају, већ нуде искључиво квалитетан садржај, а то значи и квалитетне линкове у оквиру садржаја. То значи да на таквом сајту по правилу не можете тек тако да оставите линк већ морате да оставите неки квалитетан садржај, чланак, информацију и да у оквиру тога ставите и свој линк као релевантан извор. Више о СЕО (оптимизацији за интернет претраживаче) и вредности линкова прочитајте у чланку Како промовисати свој блог.

Кад се Власи досете

Власници неких таквих сајтова су се досетили да би могли да остваре додатни предност над другима тако што ће да контролишу линкове ка другим сајтовима. Оно што им је пало на памет је једноставно: само ће да претраживачима ставе до знања да линкове који воде ван сајта не узимају у обзир. То се ради тако једноставно као што је ставити rel=“nofollow“ у код линка. Та команда претраживачу значи да занемари линк, да га не истражује, нити да ту везу убраја у обрачун рејтинга.

Шта се овим постиже? Па просто, ако имате огроман сајт, који има висок рејтинг, ваши линкови ка другим сајтовима тим сајтовима подижу рејтинг. Занемаривањем линкова ка другим сајтовима њима значајно скидате рејтинг тиме што им га више не дајете. То значи да ваш сајт долази у велику компаративну предност у односу на њих.

Ова техника је, према садашњим правилима индексирања садржаја на претраживачима, потпуно исправна и прихватљива.

Ово вам, наравно, не говорим зато што мислим да то треба радити. Баш напротив, уверен сам да онима који су у позицији да то ураде уопште није потребно да им ја на то укажем, али јесте потребно власницима мањих сајтова који у целој овој ствари у ствари испадају оштећени.

То заиста ради у пракси

Ако мислите да ово не пали, присетите се халабуке која је настала када је Wikipedia урадила баш то – поставила nofollow на све излазне линкове. Последице је врло брзо свако могао да на претраживачима. Одједном, на све иоле општије кључне речи, не први, него првих неколико резултата су били са Wikipedia сајта. До тада, Wikipedia је увек била у врху резултата, али су испред ње на претраживачима били сајтови коју си били релевантнији. Једним тако једноставним потезом, Wikipedia није је себи подигла рејтинг, али га је оборила свима осталима и тако себи створила одличну позицију.

Убрзо затим слично се догодило и код нас. Гојко Вујовић, власник форума EliteSecurity, није много оклевао да исто уради и на свом форуму и врло брзо на велики број кључних речи које се тичу информација на српском језику, његов форум је постао први. И до тада, управо захваљујући високом рејтингу, EliteSecurity је увек био у врху резултата, али су предност ипак имали други сајтови који су били релевантнији. Стицајем околности, вештачки постигнут позицију на претраживачима EliteSecurity није дуго задржао, пошто је уз ово, Гојко применио и још неке друге технике да себи испослује бољи рејтинг, али које нису била у складу са правилима па је његов форум жестоко пенализован и већ дуже време има значајно снижен рејтинг. (Напомена: видевши овај чланак, Гојко ме је обавестио да је уклонио nofollow из текста порука, више о томе у коментару.)

Да ли је важнији морал или стицање користи?

Због чега мислим да овакво понашање није у реду и да би администратори претраживача то морали да узму у обзир? Пре свега зато што се ради о манипулацији – користи се сопствена позиција да се директно утиче на позицију других сајтова. Уз то крши се основни принцип у претраживању, а то је да се кориснику понуди најрелевантинији могући садржај на његов упит.

Квалитетан резултат претраге је увек приоритет, а нарочито према рејтингу појединачних сајтова. Када на неком сајту неко остави чланак који је високе вредности, дакле информативан и користан и у том чланку остави линкове који су такође део информације и при том високо релевантни извори, нико не би смео да ту релевантност оповргава, а нарочито зато да изворима ускрати квалитетан и вредан спољни линк. Цела поента у индексирању садржаја на Интернету се управо заснива на таквим високо релевантним линковима, и петљање са тим значи ништа друго до манипулацију претраживача да висококвалитетном садржају да мањи рејтинг.

Приметићете парадокс – док већина спамера настоји да потпуно ирелевантне садржаје претраживачима представе као релевантне, ово је сушта супротност, неко се труди да туђе релеванте садржаје представи као нерелеванте, да би стекао компаративну предност у односу на њих.

Поред тога ради се о чистој злоупотреби. У ситуацију да се овако понашају долазе сајтови који су свој рејтинг изградили захваљујући труду, волонтерском и несебичном залагању управо својих корисника. Оба наведена сајта Wikipedia и EliteSecurity представљају интернет заједнице, места где се људи окупљају и пуне сајт гомилама корисних информација. Садржај тих сајтова не ствара нико други него управо корисници. Они за то нису плаћени, а као сатисфакцију добијају управо повратни линк. Баш те информације су сајтове и учиниле толико високо рангираним на претраживачима.

Многима је била мотивација да информације поставе на ове сајтове било управо то што могу да свој сајт наведу као извор информације и тако добију квалитетан повратан линк. Они сајту допринесу информацијом која ће подићи рејтинг тог сајта, а заузврат део тог рејтинга добију за себе преко повратног линка. То је био сасвим исправан и разуман принцип који је функционисао све док се неко није полакомио и изиграо све те људе. Одједном, ускраћени су за тај мали део колача рејтинга који су сами изградили и који потпуно заслужују.

Ускраћени су чак и они сајтови чији власници нису директно доприносили садржајем али су дозвољавали да се информације са њихових сајтова узимају и користе било у целини било као изворни материјал да би неко други направио саржај на Wikipediji и EliteSecurity форуму, и то је било сасвим у реду, док је као противуслуга, добијан повратни линк. И њима је то укинуто.

Практично, ова два сајта су опељешила своје кориснике, узели су им оно најважније и највредније: квалитетне информације, потпуно располажу тим информацијама, а ауторима и изворима информација не дају ни мрвицу од веома велике вредности која је тако створена.

Због тога водите рачуна и немојте се лако загрејати за идеју учешћа у бесплатним пројектима од општег значаја. Биће са вама фини док им не доносите одређени ниво користи а после тога им постајете небитни. Многи су се због оваквих поступака Wikipedije и EliteSecurity форума разочарали и потпуно престали да учествују у тим пројектима, и то управо они људи који су много допринели да ти сајтови постану то што јесу данас, а који су на тако кваран начин изиграли своје кориснике.

За шта је у ствари намењен nofollow

Основна дефиниција намене nofollow атрибута је у томе да на тај начин власник сајта може претраживачу да нагласи да тај линк он није унео или одобрио, то јест да није сигуран шта се тамо налази те да је најбоље да претраживач тај линк занемари, како не би направио штету сајту на коме се линк налази.

У ком смислу штету? Ако тај линк води на сајт који претраживач већ има на црној листи због злоупотреба, то ће имати негативан утицај на рејтинг сајта на коме је линк пронађен.

Ово је намењено за сајтове који имају садржај који уносе сами корисници, а који није озбиљно модерисан. Најбољи пример за то су коментари на блоговима, који су често отворени тако да и анонимни посетиоци могу да упишу своје мишљење о чланку а то оставља простора да спамери пишу коментаре само зато да би у њих сместили линк ка свом сајту. Власник блога може све линкове у коментарима да унапред означи са nofollow и тако предупреди штету која може да настане ако он на време не примети и уклони непожељне линкове.

Поред овога nofollow се користи да се претраживач наведе које интерне садржаје на самом сајту не треба да третира. Важно је да претраживач пронађе и индексира релевантан садржај сајта, а неке споредне, неважне садржаје треба да занемари. Такви садржаји су рецимо образац за слање поруке власнику сајта, образац за регистрацију и пријаву на сајт, на блоговима то су стране које могу да буду протумачене као дуплиран садржај (обично стране које приказују чланке које припадају истој категорији или имају исти таг) и слично. На тај начин власник сајта може претраживачу да помогне, наглашавајући шта на самом сајту не треба да узима у обзир, и да се тако рејтинг који сајт има контролисано расипа на унутрашње стране.

Закључак

Дакле, водите рачуна и о томе како ви користите nofollow али и како га други сајтови користе. Њих не можете спречити да вам ускрате заслужени повратни линк, али зато можете да им ускратите свој садржај који им је преко потребан да би одржавали постигнути рејтинг.

23 Comments

 1. BRANKKO

  nofollow je prvobitno uvedem zbog zastite od SPAM-a. Spameri nemaju nista od linka ka njihovom sajtu ako ne crpe PR (Page Rating) iz stranice na kojoj su okacili link. Tek kasnije je pocelo koriscenje nofollow-a za balansiranje rasipanja PRa interno (a i eksterno) u okviru istog sajta. Npr. ne zelite da vas kalendar ili arhiva dobijaju PR i time usmerite prenosenje PRa sa glavne (home) stranice na one koje zelite da imaju veci znacaj (veci PR). Cak je pokrenuta i DO FOLLOW inicijativa, a postoje i plug-in-ovi za WP (WordPress) koji to rade – Do Follow-uju.

  Wikipedia thing je apsolutno ok sa njihove strane, posebno ako se uzme u obzir da tamo (skoro) svako moze da piskara (malte ne) sta god hoce, i usput okaci linkove na svoju stranicu. Posledica toga je promena pozicija na pretrazivacima (ili u nasim uslovima bolje reci pretrazivacu) koji imaju svoja pravila za formiraje PRa. Inace, da bi neko izveo tako nesto, mora posedovati izuzetno jak sajt, a takvi su ionako na vrhu. Blogere ovo tesko da tangira na bilo koji nacin.

  Inace Google ipak indeksira nofollow linkove, samo im ne prenosi PR. Isto tako, G indeksira i linkove za koje se u SiteMap-u postavi da se ne indeksiraju nikada. A cak ni one za koje se postavi veci prioritet ne indeksira bas tako kako mi zelimo, vec to sluzi kao neka vodilja samom crawl-u koji ipak ima svoje koeficijente na koliko ce nesto (re)indeksirati.

  btw ne mogu u potpunosti da se slozim s’ tobom sto se tice pasusa „Da li je važniji moral ili sticanje koristi?“ (posto citam i odgovaram pasus po pasus : )
  Svako ima pravo da radi sa SVOJIM sajtom sat god mu je volja. Niko te korisnike nije terao da rade to sto su radili u koristi necijeg sajta. Mene recimo taj ES nikada nije zanimao, pa nikada nisam ni bio ucesnik na istom. Svi imaju izbor hoce li ili nece da ucestvuju u necemu. Evo npr. ja ne pisem ovaj komentar kako bi od toga imao neku korist (povratni link ili bilo sta) sta vise to apsolutno ne moram da radim, kao sto nisam morao da potrosim XX minuta citajuci post, a nisam morao ni da dolazim na tvoj blog. Pa sam ipak dosao, procitao i ostavio svoje misljenje u vidu komentara. Iz skroz drugih razloga…
  A sto se backlinkova, link na dobrom sajtu (bio on nofollow ili ne) znaci, ako ne pretrazivacima onda bar (mnogobrojnim) posetiocima tog sajta koji ce videti da se radi o relevantnom linku i kliknuce na njega. Alexa prati broj poseta sajta, bez obzira na to odakle su iste dosle. Isto tako je poznato da su pozicija na Alexi i PR na Googlu jako povezani i Google ce uvek naci nacin da na najbolji moguci nacin najrelevantnije informacije postavi na vrh. Svi se secamo Cuil-a koji je trebao da smakne Google (a i ostale) sa lica zemlje, ali je puk’o, bas zato sto rezultate pretrage nije rangirao po PR-u vec po linkovima i kljucnim recima.

  Sve u svemu, zanimljiva tema, na koju (obrni okreni) i nemamo mnogo uticaja…

 2. Dragan Varagić

  Priča o Wikipediji i sličnim sajtovima nije baš skroz takva kakvu je pominješ.

  S no follow atributom je prestala varijanta masovnog spam kreiranja linkova na takvim sajtovima, dok sa druge strane postojeći linkovi sada ne donose rejting (ili nekad donose – pretraživači sami biraju da li određene linkove uzimaju uračunicu ili ne, bez obzira na no follow), ali donose klikove!

  Iz istog razloga vlasnici blogova komentarišu na drugim blogovima (zbog promocije svojih projekata, dolaskom na sajt), jer svi open source blog CMS-ovi imaju po defaultu no follow na komentarima.

  Btw. moram da priznam da mi se dopada odabir tvojih tema za pisanje na blogu…

 3. Peđa

  Наравно, ја сам целу причу мало поједноставио да не бих тему расплинуо, али мислим да је суштина та: велики сајтови, примењују nofollow користећи као оправдање потребу да се сузбије спам у ствари остварују изузетно велику корист у рејтингу. Неки иду чак дотле да сваки екстерни линк означавају као nofollow, па чак и када се ради о личним профилима њихових корисника.

  Све је то одавно превазишло потребе антиспам мера, већ се своди на профит у рејтингу. Ствара се однос сличан као и иначе у светској економији, постоје мало оних ексермно богатих (читај са великим рејтингом) и милиони оних малих и сиромашних чије богатство (то јет рејтинг) буквално контролишу ови велики.

  Не бих се сложио са гледиштем да свако на свој сајт може да стави шта год жели. Да је заиста тако онда претраживачи не би уопште кажњавали било какву спамерску технику, јер и СЕО спамери не раде ништа друго до да уређују своје сајтове и праве на њима садржај какав желе.

  Ствар је ипак у томе како тај садржај утиче на друге и нарочито како утиче на реалност резултата претраге.

  Клик је специфична ствар, можда би се могао поредити повратни линк са кликом на тај линк на сличан начин и у сличном односу као број приказа банера и број стварних кликва на банере – број кликова је по правилу мизеран у односу на број приказа. Клик наравно много више вреди али је веома редак, а преношење рејтинга по линку се дешава редовно и дугорочно даје позамашан резултат.

  Што се тиче начина реализације nofollow линка, можда нисам довољно обавештен, али на основу изјава челних људи водећих претраживача они nofollow линк третирају као жељу власника сајта да његов сајт нема утицај на рејтинг линкованог сајта исто као ни да линковани сајт нема повратни утицај на сајт на коме се линк налази. Нисам видео да је ико од њих наводио неке могућности прављења изузетака. nofollow у линк је управо због тога и уведен у употребу.

  Могло би се много причати о мотивације некога да на туђем сајту ствара садржај, али мени се некако чини да то нико не ради ето тек тако, јер воли да потроши своје време да бесплатно дели знање, већ зато што ипак добија неку сатисфакцију, можда не материјалну али – бива примећен, цењен, уважаван, стигне и понеки клик преко линка, а тешко да би се неко бранио да му дође и мало рејтинга са сајта на коме је створио садржај. Сумњам да ико ствара квалитетан садржај на туђем сајту само због повратног рејтинга преко линкова, али је и то свакако један део мотивације да се такав садржај ствара.

 4. Peđa

  Данас сам добио информацију од Гојка да је nofollow уклоњен са EliteSecurity форума.

  Колико сам могао да видим, заиста је уклоњен са линкова у тексту порука.

  На линковима у потписима и даље стоји nofollow, што је разумљиво, јер ту корисници заиста свашта могу да ставе, али nofollow стоји и на линку ка сајту корисника у корисничком профилу, што баш о нема смисла.

 5. BRANKKO

  Heh, upravo naleteh na „No Follow Tags In Posts“ plug-in za WordPress koji skenira linkove ka drugim sajtovima u stranici i ukoliko ono koriste „nofollow“ onda automatski dodaje „nofollow“ i u linkovima ka njima. Ostale sajtove koji ne ‘zloupotrebljavaju’ ‘nofollow’ follow-uje normalno :)
  Razmisaljam da ga implementiram :)

 6. Aleksandar

  Eto šta ti je sistem zaštite, BRANKKO-v komentar nije bio tu kad sam ja pisao :D

  Nego, probah ja ovaj nofollow-tags-in-posts dodatak i odmah ga isključih jer dovodi do sledeće greške:
  Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /wp-content/plugins/nofollow-tags-in-posts/add-nofollow.php:2183) in /wp-content/plugins/wp-translit/wp-translit.php on line 291
  Ovo se dešava samo kad hoću da promenim pismo, pri uobičajenoj poseti sve radi kako treba.

  Peđa, da li se isto dešava i sa SrbTransLatinom?

 7. Peđa

  Видео сам овај додатак раније али нисам хтео да га стављам јер ми се не свиђа баш да ми такве ствари зависе од неког трећег извора.

  Пошто си имао проблема ставих га да пробам и дешава ми се исто, додуше грешку пријављује на неком другом додатку. Вероватно се овај ставља на „чело“ па први следећи додатак који треба нешто да упише у заглавље „пукне“.

  Мени је толико зезнуло блог да нисам могао да га деинсталирам у админ делу, него сам морао да примењујем грубу силу – директно брисање додатка са сајта.

 8. Aleksandar

  Ja ga upravo uspešno uklonih, moguće da je problem da slanje zaglavlja pobrljavi upit za uklanjanje (meni je ovaj dodatak bio isključen pre uklanjanja).

  Ono što mi se nije svidelo, pored sukoba sa WP Translitom (koji nije savršen, ali bar radi ;) ) je što su domeni koji koriste nofollow smešteni u sam kôd dodatka umesto u posebnu datoteku, ili još bolje u bazu. Nedostaje i upravljačka tabla za određivanje da li će se primenjivati izmene u člancima, na stranama, u komentarima, ili svuda.

  (nešto se desilo sa prethodnim komentarom, ako je ovo dupli, ukloni ga)

 9. BRANKKO

  Pa zove se „No Follow Tags In Posts„, pa mu dodje logicno da je (samo) u postovima. Lista se lako da premestiti u poseban fajl, a za upravljacku tabelu bi’ vec ostavio autoru da se zanima :)

 10. Metuzalem

  Pedja, kako mozes prigovarati Wikipediji i Forumima, kad radis istu stvar?! Ovi komentari isto imaju nofollow, a ne vidim po cemu se nasi komentari razlikuju od onih na forumima. Komentar je kometar.

 11. Peđa

  Паѕи, стварно има nofollow. Нисам обратио пажњу на то.

  Да ствар буде компликованија, WordPress нема опцију да се то искључи па сам морао да се петљам, али сада више нема nofollow у коментарима на овом блогу.

 12. Peđa

  На крају сам ставио готов додатак који уклања nofollow.

  Види: https://pedja.supurovic.net/ako-zelite-da-uklonite-nofollow-oznaku-iz-veza-u-komentarima-u-wordpress-u-upotrebite-dodatak-nofollow-free/

  Може и ручно, нађеш где год се у изворном коду појављује nofollow па избацујеш, али то није добар начин да се ствар решава.

 13. Peđa

  То је увек питање: како се борити против пошасти а не помагати да се она проширује. С једне стране, не можемо се бранити од штетних појава ако их не познајемо, а ако објашњавамо штетне појаве учимо и оне који ће то да злоупотребе. :(

 14. Peđa

  Боље је ставити. С обзиром да је то свакако дуплиран садржај нема потребе да га претраживачи индексирају.

  Ниеј страшни ни ако не ставиш, јер ће претраживач видети да се ради о дуплом садржају па ће у претрагама приказивати само један, додуше онај који он закључи да је релевантнији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.