Изборник Затворити

Ако желите да уклоните nofollow ознаку из веза у коментарима у WordPress-у употребите додатак NoFollow Free

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1140

У некој верзији WordPress-а аутори су убацили nofollow ознаку у везе у имену аутора чланака као и у садржајима чланака. То је последица претераног спамовања блогова.

Очекивање је било да ће спамери изгубити интересовање да спамују кроз коментаре ако знају да све везе у њима имају nofollow ознаку.

Ова ознака у некој вези назначава интернет претраживачима да наведену везу треба да занемаре и да дати линк не користе за рачунање рејтинга сајта ка коме линк води. Почетна идеја nofollow ознаке је била та да се омогући контрола расипања рејтинга у оквиру самог сајта, дакле да аутор може да означи интерне везе које претраживач не треба да следи у рачунању рејтинга сајта, тако да се рејтинг концентрише на оне стране које су битне.

Поред тога, ова ознака се може користити и на екстерним линковима, служећи истој сврси, поготово ако се ради о садржајима који нису под контролом власника сајта, односно ако посетиоцу могу да остављају садржај па и линкове. Ако неки такав линк води ка сајту који доноси негативан рејтинг, аутор сајта може да том линку уметне nofollow ознаку, и тако свој сајт заштити од негативног рејтинга.

То је логика која је примењена и у WorPress-у – с обзиром да коментаре пишу посетиоци, власник блога не може да буде сигуран да су везе које они остављају „добре“ и да би се смањио ризик, те везе се означавају са nofollow, тако да се предупреди било каква потенцијална штета.

Истовремено, када веза има nofollow, она спамерима, који остављају коментаре где год стигну само да би рекламирали свој сајт,  више није толико интересантна, јер то значи да не могу да добију рејтинг преко таквог линка.

Све је то у реду док ствар не погледате из другог угла: нису све везе „лоше“. Штавише, ако водите блог који је уређиван, тако да рецимо, ви одобравате сваки коментар, онда нема сврхе да се ставља nofollow на везе, јер сте те везе ви већ прегледали и одобрили. Ако се nofollow налази у таквим везама добијате негативан ефекат – ускраћујете својим посетиоцима, који коментарисањем на вашем блогу значајно доприносе његовом квалитету, повратни рејтинг преко веза.

Проблем је што WordPress нема опцију да искључи nofollow ознаку у коментарима или да омогући да на неки начин одредите које везе треба да имају nofollow а које не.

Решење мора да се тражи у неком додатку за WordPress који додаје такву функционаланост. Таквих додатака има доста, а ја сам изабрао NoFollow Free , јер ми се чини прилично заокружен потребним функцијама.

Овај додатак омогућава да изаберете хоћете ли уклањање nofollow ознаке из адресе аутора или текста коментара и посебно адресе регистрованог аутора и његовог коментара.

Ако је ваш блог лабавије уређиван, односно, ако корисници могу да објаве коментар и без вашег одобрења, онда је згодна опција да се nofollow ознака уклања из адресе или текста коментара тек ако исти корисник има одређен број коментара на вашем блогу, јер број коментара може да буде показатељ да ли се ради о сталном посетиоцу или спамеру који се појавио да остави рекламу и нећете га више никада видети. И ова опција се посебно подешава за посетиоце и регистроване кориснике.

Поред тога, постоји и могућност да упишете неке кључне речи које представљају недозвољен садржај, односно, ако коментар садржи неку од наведених речи, из веза у њему неће бити уклоњене nofollow ознаке.

Корисна ствар је и могућност укључења приказа броја коментара поред имена аутора коментара. То је лепо да се види, јер тако може да вам помогне да уочите сталне посетиоце који редовно коментаришу ваше чланке, али и да их истовремено истакне другим посетиоцима вашег блога.

Ове опције су сасвим довољне да на много бољи начин контролишете стављање nofollow ознака у коментаре ваших корисника и да то подесите на начин који је одбар и за ваш блог и за ваше посетиоце.

3 Comments

    • Peđa

      Ух, за то је најбоље да контактираш произвођача. Ако ти приказује неку конкретну грешку, то може да му помогне да ти реши проблем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.