Теме: Лично

Краду и колеге фотографи

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3584

Малопре приметих да је на сајту fotozine.org, на упит неког од чланова на тему фотографских филтера, члан Jethrotull мало протрчао Гуглом и ископао текстове које је ископирао без дозволе аутора. Један од текстова је и мој чланак Поларизациони филтер – намена и начин употребе. Копирану верзију чланка на том сајту можете видети на адреси http://fotozine.org/?knjiga=forum&poglavlje=402&list=8395.

Колико сам могао да видим из профила овог члана сајта fotozine.org, он је врло искусан, на том сајту је дуго (од 2005. године) и на њему је објавио велики број фотографија а и активан је у дискусијама. Дакле, врло добро је знао шта ради али се није устручавао да без дозволе узме текстове од колега фотографа. Уз текстове је само онако банално ископирао тако да су они постали нечитљиви, а недостају им и оригиналне фотографије које илуструју објашњења у тексту.

Чему све то, не знам. Не могу никако да разумем да неко ко се бави фотографијом и ко вероватно и сам има проблема са заштитом својих ауторских права овако олако краде од других фотографа. још ме вие чуди да један фотографски портал као што је fotozine.org дозвољава овакво понашање својих чланова.

5 comments to Краду и колеге фотографи

  • Бар је навео са којих је страница шта преузето, са директним линковима, укључујући и онај ка твом чланку. Осим лењости (да лепше наведе сам извор у оквиру преписаног), и можда незнања, не бих ишао толико далеко да га „анализирам“. Верујем да ће свако радије посетити линк чим дође до прве недостајуће фотографије.

    • Јеси ли приметио да линкови чак нису ни наведени уз текстове него у одвојеним порукама? Чини ми се да ту циљ није да се одговори на питање и помогне (за то је линк довољан) него да се накарика текст који ће да привлачи претраживаче.

  • На жалост, овакво линковање без навода ауторства чак не подлеже ни CC лиценци, а камо ли рестриктивној лиценци коју ти користиш. Да контактираш администратора форума?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *