Изборник Затворити

Подешавање Huawei E220 УСБ 3G/GSM модема за МТС (Телеком Србија) и Мобтел

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2658

Набавио сам повољно коришћени МТС-ов Huawei E220 УСБ 3G/GSM модем па сам се мало мучио око подешавања. Зато ево овде забeлешкi u вези подешавања, да не заборавим, а може још некоме да затреба.

huawei-e220Huawei E220 је интересанта справица. Спаја се на УСБ прикључак и омогућава рачунару приступ Интернету преко мобилног оператера. Цена новог је око 50 евра, мада га је могуће купити у оквиру разних пакета код мобилних оператера (имају га и Телеком и Мобтел) јефтиније али са уговорном обавезом.

С обзиром да сам уређај купио полован, уз њега нисам добио ништа, па ни упутство како се подешава. Додатно, користио сам свој број, а нисам уз уређај добио наменску картицу, што је, изгледа, ствар мало закомпликовало. На Интернету сам ископао Телекомово упутство за подешавање, али оно је изгледа намењено за кориснике који купе цео пакет са новом картицом, јер параметри који су у њему наведени не раде за мој постпејд број.

Прикључивање

Уређај се повезује на УСБ прикључак рачунара. Међутим, он је мало већи потрошач тако да очекујте могуће проблеме ако га повезујете на УСБ прикључак са предње стране рачунара, ако га повезујете преко УСБ хаба (USB hub) или преко дугачког УСБ кабла, поготово ако је продужни у питању. Неки лаптопови имају УСБ прикључке који дају слабо напајање па и то може да буде проблем.

Проблем са напајањем се манифестује тако што рачунар уопште не препознаје прикључени модем или се модем час појављује, а час изгуби из конфигурације.

Уз сам уређај се, према документацији коју сам нашао на Интернету, добијају два УСБ кабла један кратак свега 15-так сантиметара и један дужи, али који има могућност повезивања на два УСБ прикључка да би се обезбедило довољно јако напајање. Препоручљиво је користити приложене каблове.

Пре него што модем прикључите на рачунар уметните у њега картицу са бројем. Са леве стране се налази фиочица, извуците је и у лежиште наместите картицу (означено је како да је окренете). Вратите фиоку у модем и то је то.

Инсталација

Поступак инсталације уређаја је замишљен да буде једноставан, али и поред тога уме да збуни. Одлично је што уређај садржи уграђен УСБ диск на коме се налазе драјвери и програм за комуникацију, тако да не морате са њим да носите и додатни компакт диск. Само убодете модем у рачунар који вам је при руци, инсталирате подршку и на Интернету сте.

Када модeм први пут прикључите на рачунар он ће га препознати као УСБ диск и то као ЦД РОМ. Садржај диска се може само читати, што је штета јер би ваљало да бар подешавања могу да се сниме на њега да буду при руци.

На диску се налази аутостарт процедура за инсталацију и требало би да се она сама покрене. Ако се то не деси, ваш рачунар је подешен да не покреће програме са ЦД-а аутоматски (што је добро јер сте тако безбеднији) тако да га морате покренути сами. Отворите УСБ диск и двапут кликните на датотеку AutoRun.exe.

Процедура инсталације је уобичајена и једноставна. Само немојте да вас збуни, када се инсталирају драјвери, инсталација ће рестартовати модем, па ће он нестати из конфигурације. Сачекајте да се поново појави – прво ће се појавити УСБ диск, а затим ће рачунар пријавити да је нашао нови УСБ уређај и активираће драјвере за њега.

Када драјвери буду оперативни, програм за комуникацију ће се сам покренути. И иначе, кад год убодете модем у рачунар, програм за комуникацију Mobile Connect ће се сам покренути.

Подешавање

Када се програм покрене појавиће се прозор са поруком да се врши иницијализација модема. Сачекајте да се то заврши, и тада ће програм приказати да је повезан и ниво сигнала мобилне мреже.

podesavanje-e220-mts-telekom-srbija
Подешавање профила за Интернет конекцију

Сада трeба да подесите програм тако да уме да покрене интернет везу преко мобилне мреже. Упутство је за МТС и као што рекох за картицу коју већ имате.

Изаберите опцију Settings / Network Connection Settings. Отвориће се дијалог за подешавање мрежних профила. Кликните на New како бисте направили нови профил. Подесите вредности поља:

Profile name: MTS

APN and Additional Settings: укључите Static, а у поље APN упишите gprsinternet

Authentication number: *99#

Authentication Username: gprs

Authentication Password: gprs

Остале опције оставите како су већ подешене. Погледајте слику да видите како изгледа добро подешен профил. Када сте све попунили кликните на Save да снимите профил.

Ово подешавање није онако какво је Телеком навео у упутству за овај модем.  Парамереи који су у том упутству наведени мени нису радили. Ове параметре које сам навео сам пробао на две постпејд картице и на њима је ствар радила без проблема. Кад будем у прилици пробаћу и са неком припејд картицом као и картицама Мобтела, па ћу јавити како се модем са њима понаша.

Мрежа APN Број Корисничко име Лозинка Напомене
МТС gprsinternet *99# gprs gprs ради са постпејд картицама
МТС gprsinternet *99# mts 064 ради са постпејд картицама
МТС 3gnet *99***1# mts 064 према оригиналном упутству, не ради са постпејд  картицама већ само са картицама са интернет претплатом
Мобтел internet *99# mobtel gprs према оригиналном упутству, нисам пробао

Повезивање

Провера везе је најједноставнија. Када је све подешено само кликните на велико дугме Connect у програму. Појавиће се дијалог који ће приказивати процедуру повезивања и ако се не догоди никаква грешка, односно програм пријави да је повезивање успело, значи да сте све урадили како треба.

Када је веза успостављена програм приказује ниво сигнала, мрежу на коју је повезан, време трајања везе и количину пренетих података
Када је веза успостављена програм приказује ниво сигнала, мрежу на коју је повезан, време трајања везе и количину пренетих података

Статусна лампица

На модему се налази једна светлећа диода која светли зеленом или плавом бојом. Значење светла је следеће:

– ако не светли, уређај није укључен (уређај ће се искључити и ако изађете из програма за комуникацију а не откачите га од рачунара, покретање програма ће га поново укључити)

– ако жмига зелено али спорије, то значи да модем тражи и покушава да се споји на мобилну мрежу

– ако жмига зелено али брже, то значи да је модем спојен на мобилну мрежу и да је GSM мрежа оперативна

– ако жмига плаво, брже, то значи да је  WCSDMA мрежа оперативна

– ако светли непрекидно зелено, успостављена је GPRS конекција

– ако светли непрекидно цијан, успостављена је 3G HSDPA конекција

– ако светли непрекидно плаво, успостављена је 3G WCDMA конекција

Потребна тестирања

Тестирао сам подешавања која сам могао. Имам припејд МТС картицу и са њом сам пробао разна подешавања али ми није успело да направим конекцију. Међутим, немам 3G телефон па не могу да проверим како се картиа на њему понаша. Уз то, на МТС сјту нађох да за припејд треба посебно да се доплати за 3Г опцију или сам ја то нешто лоше разумео.

Ако имате овај модем (,ада може и било који други), пробајте следеће:

– да ли раде МТС припејд картице. Потребна вам је једна припејд картица МТС-а за коју сигурно знате да на њој ради 3G у неком телефону који подржава 3G.

– да ли раде Теленорове припејд и постпејд картице које се не добијају уз само модем (потребне су вам картице које нису купљене у пакету са модемом, а за које поуздано знате да раде на мобилном телефону у 3G режиму)

Слични чланци

33 Comments

 1. Boris

  Meni radi normalno sa originalnim podešavanjima.

  Pošto je meni u modemu posebna kartica sa internet pretplatom, očigledno je da su ta podešavanja predviđena za te kartice.

  Mislim da se na „običnim“ postpaid karticama 3G, tj. korišćenje 3gnet APN-a mora uključiti preko korisničkog servisa.

  • Peđa

   Када си оставио ову поруку, проследио сам питање техничкој подршци Телекома. Ево малопре сам добио одговор.

   Рекоше, да само треба пребацити картицу у мобилни телефон и проверити стање уношењем кода *797# и притиском на дугме за позивање.

 2. Nevenka

  Ja imam MTSov modem, ali ne mogu da ga iskljucim, kao sto se radi sa ostalim usb-ovima. Kada odem na safely remove hardware, prepoznaje ga tamo, ali nece da ga iskljucima.Pa ukoliko neko ima neko objasnjenje ili mi moze pomoci zahvaljujem se.

 3. Peđa

  Затворите све програме који користе адаптер, укључујући и виндоуз експлорер ако сте из њега отворили диск на адаптеру. Тада би требало да можете да одјавите адаптер.

  Ако и даље не иде, можете га извући из конектора и без тога, јер је то уређај на који се не може писати па не може бити оштећен његов садржај.

 4. Chada

  Pre svega, hvala za puno korisnih informacija.

  Drugo, da li je neko probao da poveze HUAWEI modem na USB
  nastavak. Meni jednostavno nece da radi. Radi sve ostalo, fleshevi, mp3, ali modem nece.
  Je l’ zna neko neki nacin da proradi? Windows Vista.

  Pozdrav i hvala unapred.

 5. Danijela

  Koji tip produznog UB kabla moze da se koristi za prikljucivanje 3G modema? Imam Telenorov modem koji ne moze da radi sa produznim od 3m. Da li je jedino resenje direktno ukljucenje u USB laptopa zbog napajanja, kako ste rekli u clanku?

 6. Peđa

  Узрок проблема могу бити два разлога:

  Један је да је УСБ прикључак на рачунару слаб (чест случај на лаптоповима) те да не може да покрене тај УСБ уређај.

  То можете проверити тако што ћете УСБ картицу убости директно у рачунар, без продужног карта. Ако ни тада не ради, онда је напајање са прикључка слабо. Ако имате стони рачунар, онда обавезно пробајте да УСБ картицу убодете у УСБ прикључак који се налази позади на рачунару, а не напред.

  Решење овог проблема је да набавите УСБ кабал који има два УСБ утикача, тако да за напајање корситите два прикључка на рачунару уместо једног.

  Други узрок може бити то да је картица поприличан потрошач.

  То значи да, ако је кабал дужи, због веће струје долази до одређеног пада напона у самом каблу, те уређај не добија довољно добар напон да би могао да ради. Решење је да набавите краћи кабал.

 7. Milan

  Postovani posto imam slican problem sa huawei e1550 nece da radi preko produznog kabla zanima me da li i gde ima da se kupi kabl sa dva usb utikaca(trazio po radnjama nema).

 8. Peđa

  Нисам их виђао у продаји. Обично се добијају уз есктерне дискове и сличне уређаје који се напајају преко УСБ.

 9. Milan

  Ovako imam problem sa ovim 3g internetom, nocas mi je skidao nesto preko torrenta, posto dobro radi i brzo skida i odjednom je stao i vise ga nista ne moze naterati da radi… konektuje se, ali ja imam windows 7 i u desnom donjem uglu gde ima kao konekcije ima trouglasti zuti znak uzvika i nece da otvara stranice niti da downloaduje… Molim vas da sto pre neko napise nesto cu da poludim… :))

 10. Vladan Bojović

  Ovaj modem sam nakačio na Mikrotik i uspio da napravim itnernet konekciju, ali za podešavanja T-Mobile u Crnoj Gori. Modem Huawei E220 radi odlično! Za razliku od ZTE modema koji su mi pravili velike probleme….

  Korisna informacija o potrošnji struje ovog modema i mogućim problemima, Hvala!

 11. Svmister

  Postovani, ubacio sam u huawei e1550 modem, telenorovu postpejd karticu, koja radi u 3g rezimu, iz paketa 1850+1gb, ali postoji problem. Program pokazuje povezanost I neki protok, ali nijedan browser nece da otvori stranicu, samo izbacuje error. Svasta sam probao. Zna li neko resenje? Hvala

  • Peđa

   Ниси довољно описао проблем тако да ти је тешко помоћи. Најбоље је да се јавиш техничкој подршци Теленора поштоони најбоље знају шта све треба подесити да би се користио интернет преко њихове мреже.

 12. Ivan

  I meni se isto desava, prikazuje da je konektovan, brzina 3.6 ali nece ni jedan sajt da otvori. Ako je neko imao problem sa ovim i resio ga ili ideju kako da ovo resmim neka pise.

 13. noca

  Pozdrav svima,

  Imam mts prepaid karticu za mobilni net, a od ortaka sam dobio Huawei E1552 koji je on kupio od Telenora, posto ga vise ne koristi. Moze li se taj modem podestiti da radi sa MTS karticom? Treba li uraditi neki reset i sl.

  • Peđa

   Вероватно је картица закључана на Теленор мрежу па је потребно да се откључа. Потражи на Гуглу има ли неко упутство како се то откључавање ради.

 14. caki

  imam vip-ov usb modem i dekodirao sam ga. Sad je u njemu mts postpaid kartica i mogu da saljem i primam sms poruke. Interesuje me kako da podesim 3g internet, sta da pisem u onim podesavanjima (profile name, apn, number, user name, password)??

 15. andjelko

  http://www.nextgenserver.com/calculator/ ZA OTKLJUCAVANJE MODEMA odete na ovaj sajt,ukucate IMEI broj modema,on vama da kljuc za vas modem,zatim ubacite karticu drugog operatera u modem,na ekranu vam se trazi da ukucate kod za otkljucavanje,unesete kod koji ste dobili potvrdite na sajtu i modem je otkljucan.Ja sam ovo uradio sa huawei 1552e. Mogu se otkljucati i Mts modemi ali nema svrhe posto imaju najjeftiniji postpaid intenet za sada

 16. Makica

  Vrlo korisno Pedja! Radi, bas mi je resilo situaciju u nedostatku drugih konekcija na net, ista podesavanja su za druge mts modeme, tipa ZTE. Pozdrav

 17. Aleksandar

  da vam kaem nesto,ja imam telekomov huawei e173 i radi samo sa produznim kablom od 1,5m.sa onim od 3m nece,jer nema dovoljno struje,ukratko.kablom mozete posticu bolji signal,sto jes jes.nemojte cackati mnogo modem i instalirati mu kojekakve softvere,jer hoce da pocne da se prekida konekcija i da se uredjaj iskljucuje sam od sebe, kad mu se cefne.ovo takodje se moze desavati ako vam je star ili zaprljan usb slot.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.