Изборник Затворити

Портабл антена од риболовачког штапа

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7644

портабл вертикална антенаШтап је од фибергласа, дуг је шест метара, а тежак свега неколико стотина грама. Довољно је чврст да се на њега може окачити вертикална антена па и дипол. Склопљен штап је дуг 110 центиметара тако да је прихватљив да се носи на ранцу.

Антена је класичан монобанд дипол за 14 MHz, само је монитран тако да се врући крак окачи на врх штапа и виси као усправна антена, а други крак се постави под углом од 45 степени као један радијал и антена практично ради као ГП са једним радијалом. Антена је умерена и SWR је 1:1.

Зрачење је одређено смером радијала, тако да се премештањем радијала око антене може мењати и смер зрачења.

Дипол се може поставити и као класичан инвертед-ве, тако што се централни део окачи на штап (не може се окачити на сам врх штапа јер је овако антена претешка, већ се мора спустити метар ниже) а крајеви се укосо причврсте за кочиће или нешто друго на тлу, што је довољно чврсто (дрво, жбун, корен, камен…).

Када сам са аутомобилом, за носач антене користим предњи браник на аутомобилу. Антена се може поставити и на земљи, одговарјућим држачем слично како би се поставио, на пример, сунцобран.

Антена се поставља за неколико минута.

Пoред дипола за 14 MHz, имам спремљен и дипол за 28 MHz. Уколико је изводљиво, могу са собом да понесем и други штап и тако поставим обе антене, а ако немам довољно простора, онда увек могу брзо и лако да спустим штап и на њега окачим другу антену.

портабл опрема

Уређај је FT857D, популаран управо за портабл активности. За напајање је употребљен LiPo акумулатор 5Ah 14V. Како радни напон пуног акумулатора досеже скоро 17 волти, уређај не повезујем директно на њега него преко малог свичерског претварача коме је излазни напон подешен у опсегу 13.5 – 14 волти. Претварач по декларацији трпи опретрећење до 12 ампера тако да не могу да користим пуну снагу уређаја. Обично радим са 25 вати а по потреби повећам снагу до 60 вати.

По потреби могу да употребљавам и заптивене оловне акумулаторе од 12 V/7 Ah па и акумулатор у аутомобилу. За прикључивање напајања користим Power Pole конекторе тако да је замена напајања веома брза и нема могућности да се погреши поларитет, штоје врло битно ако морам да заменим напајање у мраку.

fishing-pole-03-yt9tp

Поред приказаног на слици, имам спреман и соларни панел од 20W тако да могу да допуњавам батерије по потреби нсим и два резервна акумулатора.

Овако скоцкана опрема ми омогућава и да све спакујем у ранац и понесем на леђима ако идем у планинарење.

10 Comments

 1. ap kao bs

  Коју антену ми предлажеш да направим за малу приватну безжичну мрежу на 2,4 ГХз. мини базна станица од 1 ап.
  Поздрав

  • Пеђа

   Какву антену треба да употребиш зависи од много чега. У сваком случају, претпостављам да ти је најјефтиније да купиш антену.

 2. Nino

  Ovo je baš dobra ideja za portable KT antenu. Pretpostavljam da štap ne može da bude karbonski zbog rovodljivosti.
  Koja je impedansa ovih antena?
  Bilo bi dobro da negde postaviš nacrt i detaljnije slike ovih antena za 14 i 28 Mhz (dužina i prečnik provodnika, način priljučivanje kabla itd.) da bi zainteresovani mogli da ih sami konstruišu.
  Pretpostavljam da nije problem napraviti i varijantu za 21 Mhz.

  73, Nino

  • Пеђа

   Ако се употребљава у варијанти вертикалне антене онда штап мора да буде од непроводног материјала. Ако се користи као класичан водоравни дипол (или инвертед-ве), штап може да буде и проводан.

   Нисам мислио да треба нешто посебно да се назначава. То је обичан дипол, само га окачим на штап тако да ради као вертикални дипол, али пошто је штап кратак (7 метара), доњи крај затегнем укосо па служи као радијал.

   У међувремену сам преправио дипол тако што сам додао трапове и направио дуoбандер за 14 и 18 Mhz.

   У суптини, могу се овако корситити сви диполи. За 7 и 3.5 MHz да би се антене користиле као вертикалне требало би наћи дуже штапове.

   Чак ни балун немам.

 3. Zoran -Plavi

  To je stara ideja antena poznata kao „bumerang ant.“Ja sam je koristio na CBu pre 40tak god.U principu L/4 vertikalno u mom slucaju stapovi antene od ANGRC9 i kabl od stek lampe kao radijal bacen sa krova auta po zemlji.Radijal daje prilicno usmerenje +/- 30 st signala nema u nuli puca.
  73 YU1IE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.