Изборник Затворити

Приказ активних тема за више коментара на блогу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3059

Један од најбољих показатеља квалитета и посећеност блога је број коментара које посетиоци пишу на објављене чланке. Иако се посећеност блога може анализирати корз разне статистике, све су оне произвољне и не морају приказивати праву слику. Насупрот томе, корисник који остави коментар је сасвим сигурно прави посетилац.

О томе колико је важно омогућити корисницима да несметано пишу коментаре већ сам писао, па нема потребе да понављам исту причу. Овај пут ћу се осврнути на нови метод који сам почео да примењујем на свом блогу, а који и другима може да омогући да повећају број комерата својих посетилаца.

Моје бављење модемским комуникацијама почело је на БиБиеС-овима (BBS) пре много година. Када је Интернет постао приступачан, доста сам користио и њуз групе (news), a њих су временом заменили интернет форуми.

На блогу ми је увек недостајала форумска атмосфера, која посетиоце подстиче да учествују у дискусијама. Блог је мање интерактиван (иако технолошки то није), некако посетиоци блога више очекују да на њему нађу нешто занимљиво за читање, а мање се опредељују да оставе коментаре.

Ако обратите пажњу на блогове, приметићете да често и најквалитетнији чланци неммју много коментара, а ако их и имају ретко су то квалитетне допуне самом чланку или дискусије на тему којом се он бави.

Дуге дискусије, препуне инфомација или размене мишљења, некада и жучних нису карактеристична појава на блоговима. За то су још увек резервисани форуми.

У настојању да на неки начин још више мотивишем посетиоце да после прочитаног чланка напишу и своје мишљење и узму учешћа у евентуалној дискусији направио сам додатак за WordPress који као виџет приказује активне теме: листу чланака који су актуелни рачунајући и коментаре.

Овај додатак се разликује од постојећег додатка који приказује последње коментаре, јер не приказује коментаре него чланке, али сложене по датуму последњег коментара чланка. Тако се боље промовишу они чланци који имају коментаре и на којима се евентуално види каква дискусија.

Додатак је већ активан на блогу. Листу актуелних чланака можете видети у десној колони одмах испод избора писма. Приметићете да се ту појављују и чланци који нису скорашњег датума, али је скоро неко од посетилаца написао свој коментар на њих.

То ми је управо и био циљ, јер сам приметио да се често дешава да неко коментарише какав старији чланак, неретко и да постави питање, али такви коментари пролазе незапажено, јер блог иначе теме увек приказује само водећи рачуна о датуму када је сам чланак написан, не водећи рачуна о коментарима.

На овај начин и старе теме, које некоме буду интересантне, могу да изађу испод покрова који чине новији чланци и добију нову актуелност. Мени је то нарочито важно јер сматрам да већина чланака на мом блогу нису временски условљени и њихова употребна вредност не опада с временом, тако да је незаслужено да они падају у заборав само зато што се на блогу појављују нови чланци.

Овај додатак је још увек у пробној верзији, али је функционалан. Испробајте га овде а утиске и идеје за његово унапређење, напишите као коментаре.

7 Comments

 1. Pakito

  Ja bih izgled drugacije napravio. Previse prostora koristi ovaj dodatak za output, a moglo bi da se ustedi vise od polovine potrosenog prostora. Moja ideja je da odmah pored broja komentara otvoris zagradu i tu jednostavno izlistas autore komentara. Na primer…Ko je stvarno odgovoran za nesreću u Namenskoj u Užicu?
  1 dan, Komentari: 6 (Pedja, Paki, Janko, Marko)

  Bice mnogo preglednije. Ovako deluje malo… Sta ti mislis?

 2. Peđa

  Баш покушавам да углавим да има што више информација а да заузима мање месста. Ова твоај идеја је ок.

  Највиш еме мучи како да прикажем посетиоце редоследом којим су коментарисали. Када ставим знак < између имена, поједе доста простора.

 3. Владимир Малић

  Једина компликована ствар овде је ово чудо са речима које треба укуцати да би оставио коментар. Знам да је то потребно да би се заштитио од спам коментара, али ово је баш тешко за читање. Мислим да си могао наћи неки овакав систем, али да речи ипак буду мало читљивије. Или, за већ проверене „остављаче коментара“ :), да ово не постоји, него да на неки начин буду пријављени на блог.

 4. Marko

  Još da dodam nevezano za ovu temu, ne radi dobro brojanje komentara, kad neko drugi napiše Marko kao svoje ime meni se poveća broj komentara za jedan. Nisam ja jedini koji se tako zovem ali se meni pripisuju svi komentari. (Ne postoji sistem za rezervisanje imena na blogu)

 5. Peđa

  Сад сам тек сам приметио да се изгубио сиви предложак на линковима. Погледаћу то.

  Што се бројања коментара тиче, то системски ради WordPress, па како он броји тако је. Не знам да ли узима само име, мислим да гледа и имејл адресу приликом бројања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.