Теме: Догађаји | За то сте гласали

Ко је стварно одговоран за несрећу у Наменској у Ужицу?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3056

Још док је ватрена стихија буктала у лагумима Наменске производње, политичари су најављивали брзу и опсежну истрагу и кажњавање одговорних за ову трагедију.

Ако истрага и утврди да је несрећу изазвао људски фактор, односно немар, то ће се преломити на леђима људи из Наменске. Надам се да ће ова несрећа, ипак, изнети на светло дана неке проблеме са којима се наменска индустрија у Србији уопште среће и да ће бар јавност сазнати ко су прави кривци.

Треба знати да је пре неку годину, у ранијем налету кресања буџета, Влада одлучила да смањи број запослених који су на трошку државе, тако што ће, уместо да смањи администрацију, да смањи број запослених управо у производним предузећима као што је Наменска.

Директори предузећа су добили директиву да уполоваче или чак утрећине број запослених како би се приказало да држава смањује укупан број запослених и тако растерећује буџет.

Руководства фабрика наменске индустрије су тиме била доведена у бесмислену ситуацију. Наиме, она су управо тада склопила велике послове на иностраном тржишту и управо када су руководиоци планирали да запосле још радника како би уговорене послове могли да заврше, стигла је директива да морају да отпуштају раднике.

Тако су морали бити отпуштени искусни мајстори, да би статистика била задовољена. Међутим, да би се посао могао урадити, неко је морао да ради, а једини начин да неко ради, а да не буде у статистички вођен да га плаћа буџет, било је да се ангажују радници преко омладинских то јест студентских задруга. Тако су запошљавани млади и неискусни радници, за мизерне плате и за привремене послове.

Уосталом, људи који су ноћас изгинули су управо из те групе младих. Баш малопре ми рече пријатељ, златар, да је јуче код њега била девојка да наручи ланчић, који је требало данас да преузме. Ноћас јој је био први радни дан на послу, запослила се преко студентске. Она тај ланчић неће преузети, али ће га ипак имати око врата када је буду сахрањивали.

Наравно, они који су за то одговорни: министри, влада и остали који спадају у ту чорбу, они ће проћи само са лицемерним изјавама саучешћа, једнократном помоћи коју ће дати породицама погинулих, наравно о трошку буџета, и озбиљним и забринутим лицима која ће показати на телевизији.

Када ће већ једном у овој држави, неко ко доноси погрешне одлуке и спроовди погрешну политику, која ето доводи и до губитка људских живота, заиста да одговара, не само пред судом јавности, него и пред Законом?

Но, за то сте гласали, ви који сте гласали.


Поделите овај чланак са пријатељима


6 comments to Ко је стварно одговоран за несрећу у Наменској у Ужицу?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *