Изборник Затворити

Лек за руски спам на вашем блогу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/479

Ако на свом блогу користите ћирилицу, вероватно имате проблеме са руским спамом. Пошто виде да користите ћирилицу, руски спамери претпостављају да се ради о руском блогу па га затрпавају спамом на руском језику. Ако имате инсталиран Акисмет он највећи део тог спама препозна и не објављује али ви и даље морате да прегледате и обришете сав тај спам као администратор.

У последњих неколико дана сам приметио да се неколико наших блогера жалило на тај проблем, а пошто сам и ја имао исту муку на свом блогу, предузео сам нешто да се отресем ове пошасти.

Написао сам прилично једноставан додатак за WordPress, StopCommentSpam , који не дозвољава слање коментара ако садржи задате кључне речи у тексту коментара или веб адреси пошиљаоца коментара. Кључне речи може да подеси администратор блога.

То омогућава да у филтер ставите карактеристична руска слова, па чак и неке карактеристичне руске речи, рецимо везнике које се често појављују у руском језику и на тај начин „научите“ додатак да препознаје руски језик и не дозвољава писање коментара на руском. Поред тога можете додати и неке друге речи које не желите у коментарима, на пример простаклуке, псовке, вулгарне речи и слично.

Овај додатак је компатибилан са другим антиспам решењима и предвиђен је да ради као додатан начин филтрирања спама који је очигледан. То значи да ако корситите Акисмет, овај филтер ће ако препозна нежељену поруку одмах д аје одбаци, тако да ни Акисмет ни ви са њом нећете имати посла, а ако овај додатак не препозна спам, онда ће тај посао препустити Акисмету да га заврши.

Преузмите StopCommentSpam са стране за подршку , инсталирајте га на уобичајени начин као и све друге додатке, активирајте и руски спам ће одмах бити филтриран, јер је додатак унапред подешен да баш то ради.

5 Comments

 1. Viktor

  „Ako na svom blogu koristite ćirilicu, verovatno imate probleme sa ruskim spamom“
  Hehehe, moram da primetim da ovo zvuchi kao uvod u neku epizodu „Djurinih kucnih carolija“ :)

  Bez shale, dobar i koristan tekst. Licno ne koristim cirilicu, ali siguran sam da ce mnogima pomoci.

 2. Peđa

  Већ ми се јављају људи да им ради посао а и код мене на блогу се примећује. На сугестију Александра Урошевића, ставио сам нову верзију која има уграђену и статистику, то јест броји одбијене спамове, тако да можете да пратите и конкретан ефекат додатка. Преузмите је са https://pedja.supurovic.net/stopcommentspam/

 3. Peđa

  Хвала на препоруци. Нисам знао за овај додатак. У ствари, мојапрва идеја је била да би требало да се направи тако нешто, али се нисам упуштао пошто је то прилично компликовано направити а и потребни су неки предуслови, пошто се додатак ослања на спољне сервисе.

  Ово је врло слично као што су црне листе за имејл спам и уме да буде изузетно ефикасно.

  Оно што ми се не свиђа код Bad Behavior додатка је потпуно одсуство контроле његовог деловања (осим што се у логу може видети шта је урадио). Бринеме и оптерећење ресурса, јер ББ је прилично захтвен,м не смао да додаје упите над базом, нго још и повлачи податкео спамерима са спољњних извора и то сваки пут када неко кликне на било који линк у оквиру блога.

  Ја сам се одлучио за директнији приступ који је потпуно под контролом корисника – ако препознате неки спам који је очигледан и може се спречити блокирањем по кључним речима, упишете те кључне речи у списак и готово. Нема упита по бази, нема повлачења података са других узвора а заштита се активира само када спамер покуша да пошаље коментар, тако да је потрошња ресурса минимална.

  Ово наравно не значи да мислим да не треба користити Bad Behavior. Баш напротив, то је одлична алатка и ваља се ослонити на њу, само треба повести рачуна ако вам сајт има баш велику посећеност јер то може да вам направи проблем.

  Ионако имам утисак да Ворпресс троши више ресурса него што би се очекивало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.