Изборник Затворити

Пуштај, нисам ја компјутер!

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/129

У данашње време смо сви навикли да, када пишемо нешто на туђем сајту, морамо да докажемо да смо људи. Увек се негде појави каква сличица са нашкрабаним словима и бројевима, обично искривљеним. Сматра се да такве сличице рачунари не могу да протумаче, а ми људи можемо. Да ли је баш тако? Некада ни људи не могу да их прочитају.

Заиста то је један од једноставнијих, а довољно ефикасних начина да се сајтови ослободе разних веб робота који скенирају сајтове и гледају да ли негде могу да убаце рекламу или бар рекламни линк.

Те сличице се на енглеском језику зову captcha (од Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) , а како се зову на српском не знам. За ову прилику зваћу их осранмп (од Она Сличица што РАчунар Не Може да је Прочита).

Аутори ових сличица умеју да буду веома маштовити, ваљда зато што и роботи постају све интелигентнији па успевају да прочитају те сличице иако не би требало да то могу. Маштовитост понекад иде тако далеко да сличице, поред рачунара, више не могу ни људи да прочитају.

Данас сам био на једном блог агрегатору, и покушавајући да се пријавим, чак девет (и словима ДЕВЕТ) пута сам укуцавао код који је писао на сличици. Да се разумемо нисам куцао један те исти код девет пута, него сваки пут када ми сајт пријави да нисам добро укуцао код, промени га и прикаже ми нови.

Нисам утврдио шта је био проблем, јер у бар три случаја није било сумње да сам од добро протумачио, али за остале нисам био сигуран.

На сличицама се није могло разазнати да ли је неко слово мало или велико, пошто има неких слова која исто изгледају и као мала и као велика, а очигледно димензије знакова на сличици ништа нису значила, јер су многа очигледно велика слова била нацртана знатно мањих димензија од очигледно малих слова. Око бројева углавном није било несугласица, осим када је у питању нула, пошто она, наравно, може лако да се замени са словом О.

Неким чудом, девето укуцавање је прошло, из код разлога не знам, али у том тренутку ми је лакнуло само кад сам најзад убо код и прошао проверу.

На неким другим сајтовимa сам виђао знакове који су толико били искривљени, да су били потпуно нечитки, неки трећи опет, користе знакове писане као рукописом и то неким ‘швракописом’ који ни сам тај који их је писао не може да прочита. На четвртим, сличица је толико натрпана графичким елементима да је знакове уопште тешко уочити.

Ко редовно користи Рапидшер сервис, сигурно се сећа једног периода када је сличица садржавала знакове укомпоноване са симболима кучића и мачића, а трик је био да треба укуцати само знакове који су повезани са симболом мачке (ко не зна енглески, добрано се намучио укуцавајући све кодове, јер никако није могао да зна да су само мачићи битни).

Посебан проблем је што многи осранмп системи потпуно заборављају на употребљивост када су у питању слепи и слабовиди. У пракси, ретко ћете видети поред сличице везу ка звучној интерпретацији или нечем другом што ће онима који сличицу и иначе не могу да добро виде, помоћи да прођу проверу.

Наравоученије: када стављате осранмп код на страницу, погледајте га како стварно изгледа и да ли може да доведе посетиоца у недоумицу. Код губи сваки смисао ако га ни људи не могу прочитати, зар не? Поготово је незгодно ако посетилац вашег сајта жели да вам пошаље поруку, остави коментар на блогу или напише нешто на форуму, а онда сав труд око писања пропадне јер не може да погоди код за проверу.

Ево, на крају, и неких примера, које сам нашао на блогу Џона М. Вилиса , истражујући ову појаву. Њега је проблем очигледно довољно заинтересовао да је чак сачувао неке од проблематичних осранмпа.

Напомена: израз осранмп сам, наравно, измислио у шали. Ако неко има идеју како бисмо то могли звати на српском, нек се јави.

7 Comments

 1. misko

  Rapidšer servis sa tim mačkama je i menei jednom izmučio… prvo sam sve unosio dok nisam shvatio(pročitao tekst) da hoće slova samo sa mačkicama, pa sam se onda čudio par minuta gdje oni tu vide mačkice i tek sam onda shvatio da postoje neke mini ikonice maca koje su skroz pribivene uz slova da se čovjek stvarno mora namučiti da ih primjeti…

 2. Peđa

  Ипак се човек потрудио да прикупи све те примере и није ред да му их баш све покупим :) Зато сам и оставио линк, да можете да видите код њега целу архиву невероватних осранмпа

 3. Miloš

  Čini mi se da znam o kom blog agregatoru pričaš. Ja sam juče pokušao da prijavim svoj blog, i nakon desetak puta sam odustao. Aj baš sad ću da probam ponovo.
  Pozdrav

 4. B. Igić

  Ja bi na svoj sajt stavio takvo pitanje:
  Čovek vidi cenzurisanu reč (može biti i psovka) i u kutijicu je ponuđeno da čovek unese necenzurisani rezultat. Npr. ako je reč k***c čovek treba da unese bez zvezdica.

  • Peđa

   Понеко би се насмејао али би те вероватно углавном схватили као простака и не би наставили са попуњавањем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.