Изборник Затворити

Радио-аматеризам: Радио-мрежа за опасност

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7805

Радио-аматери су се увек показивали када је то било потребно. Радио-аматерска организација је једина цивилна организација која има на располагању сопствене радио-фреквенције. Иако их најчешће употребљавају за своје свакодневне активности, радио-аматери су организовани и у Радио мрежу за опасност (РМЗО) – алтернативни систем веза који је увек на располагању друштву.

Мибилна радио-аматерска мрежа за опасност
Мибилна радио-аматерска мрежа за опасност

Свака држава има своје службе стручно оспособљене и опремљене за деловање у случају опасности, почев од временских непогода па до ратних сукоба. Радио-аматерска организација је део тог система за деловање у случају опасности јер има карактеристике које итекако добро могу да надопуне деловање професионалних служби:

– бројан кадар распоређен по целој територији државе, који је оспособљен и спреман за деловање;

– радио-аматери су нарочито кадри да делују и условима импровизације, користећи технику и опрему која им је на располагању, преправкама, па чак и градњом уређаја и опреме која недостају;

– радио-аматерски оператори су одлично обучени и увежбани за одржавање веза и у веома лошим условима (слаба чујност, ометања и слично);

– радио-аматерска средства везе су бројна, и по својим техничким карактеристикама могу да буду употребљена за разне намене;

– радио-аматерске станице су лако преносиве, тако да се брзо могу организовати као мобилне станице и постављати тамо где је у датом тренутку потребно;

– радио-аматерска мрежа за опасност је систем који се врло брзо успоставља и постаје оперативан за пренос информација.

Радио-аматери су у више наврата показали не само спремност него и способност да одговоре на све изазове па чак и на највећи изазов – ратно стање – укључујући и кључну улогу у одбрани земље.

radio-amaterizam-08

Овај чланак је део серије чланака о радио-аматеризму:

2 Comments

 1. Vladimir

  Postavio sam u pogrešnom delu sajta pitanje pa to možete da obrišete… Koje su frekvencije dostupne u slučaju vanrednih situacija?

  Hvala i sve pohvale za sajt.

  • Пеђа

   Приликом проглашења ванредне ситуације, свака организација која је укључена ако има свој систем веза корсити га према свом плану и фреквенцијама које има на располагаљу.

   Радио-аматери поправилу крсите радио-аматерске фреквенције, а које се тачно користе одређује се приликом подизања радио-мреже за опасност. Инструкције о фреквенецијама добијају станице које су чланови мреже заједно са свим другим подацима који су им потребни за извршење задатака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.