Изборник Затворити

Радио-аматери у ванредним ситуацијама – земљотрес у Непалу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8095

Непал је 25. априла задесио веома јак земљотрес јачине 7.9 Рихтера а затим је уследио низ честих јаких пропратних земљотреса. Неколико хиљада људи је изгубило живот а штета је огромна. Услед оштећене инфраструктуре и комуникационе везе су у великој мери онемогућене.

Одмах су се активирали радио-аматери Непала. Искористили су своју опрему и знање стечено на недавним обукама управо за случај ванредних околности одржаваним уз подршку државе Непал, тако да су убрзо успоставили веома потребне везе и омогућили проток информација.

nepal-earhquake

Велики значај је добио радио-аматерски репетитор на ултракратким таласима постављен на обронцима Катмандуа . Њега је 2012. године стратешки поставило Национално друштво за технологије земотреса Непала, управо да би могао да послужи у оваквој ситуацији. Репетитор се, плански, ослања на резервно напајање из акумулатора, тако да је остао у функцији и после пада електроенергентског система. Тиме је омогућио непрекидне локалне везе, потрагу за повређенима и несталима, као и утврђивање последица несреће.

Убрзо после земљотреса, активирали су се на кратким таласима радио-аматери Непала и околних земаља на фреквенцијама које су одавно унапред одређене управо за овакве ситуације. Радио-аматери из целог света су их прво слушали, а онда су се и они прикључили преносећи информације о потребној помоћи које су многе земље понудиле Непалу.

Ако имате одговарајући пријемник, међународну радио-аматерску мрежу за опасност успостављену услед земљотреса у Непалу можете слушати на фреквенцијама 7.100, 14.205, 14.210, 14.215, 14.310, 18.160 и 21.360 MHz.

Неки радио-аматери, најпре из Индије, су се одмах упутили у Непал са својом опремом како би помогли да се успостави што поузданији систем веза који је у оваквим ситуацијама неопходан.

nepal-earhquake-ruins

Радио-аматери су, као и увек у оваквим ситуацијама остали доследни својим хуманим принципима и спремености да се помогне. Показали су још једном да су способни да организују виталан систем веза прилагодљив свим изазовима и да је нарочито важно да свака држава дајe подршку својим радио-аматерима како би они били оспособљенији да у оваквим догађајима пруже што више.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.