Теме: URL rewriting

Редирекција домена са .htaccess али и без њега

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1089

Ако за исти сајт користите више домена, онда треба да знате да Google и други претраживачи наш и не воле да то виде. За један сајт би требало увек користити само један домен. Ако их имате више треба да их подесите тако да преусмеравају корисника на основни домен.

Откако је почео са радом .RS домен, ово је нарочито актуелно, јер ће домен .yu бити угашен, па су корисници овог домена принуђени да престану да користе домене и да прелазе на неке друге. Ту је такође добро урадити редирекцију са .yu на нови домен, како би корисници што пре видели промене и престали да користе .yu домен. Редирекција ће, нажалост, да вам помаже само док .yu домени буду радили, а после тога, сви линкови који воде на .yu ће вам пропасти. Рачун за тако насталу штету упутите РНИДС-у.

Да би редирекција имала ефекта потребно је да њом обезбедите две ствари:

1) треба да редиректујете све старе адресе (дакле сваки линк до сваког документа на старом домену), на одговарајуће адресе на новом домену. На пример, адреса http://www.staridomen.co.yu/kontakt/ треба да буде преусмерена на адресу http://www.novidomen.com/kontakt/.

2) редирекција мора да буде перманентна, са кодом 301. То ће претраживачима нагласити да стара адреса више није важећа и да треба да уместо ње користе нову. То ће вам пребацити сав рејтинг са старих адресе на нове, тако да ће приликом претрага, претраживач избацивати ваше нове адресе уместо старих  а сав ваш труд око оптимизације сајта за претраживаче (SEO) ће бити сачуван.

Редирекција се обично подешава коришћењем .htaccess датотеке не веб серверу. Ова датотека треба да се налази у основном директоријуму сајта. Ако је нема, направите је обичним текст едитором и у њу упишите следеће комнде:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.novidomen.com$
RewriteRule ^/?(.*)$ http://www.novidomen.com/$1 [R=301,L]

Ако немате могућност да то употребите, није све изгубљено. Ако вам је сајт урађен у неком скрипт језику и још се сва обрада обавља централизовано кроз један те исти скрипт онда врло ефикасно можете извести и из скрипта.

Ево једноставног ПХП кода који ће преусмеравати све упите на стари домен на исту адресу, само на новом домену:

if ($_SERVER != 'www.novidomen.com') {
   header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
   header('Location: http://www.sajt.rs' . $_SERVER["REQUEST_URI"]);
   exit;
}

6 comments to Редирекција домена са .htaccess али и без њега

 • Pavle

  Imam jedno pitanje. Da li će se stari domen prikazivati na pretraživačima kada se ovo primeni?

 • У приницпу не. Ова редирекција урпаво упућује претраживаче да је садржај пресељен на друго место и да то друго место треба да индексирају и приказују у резултатима претраге.

 • Pozdrav,

  Nakon upisivanja koda u .htaccess zeljena redirekcija se ne obavlja. Da li moze neka pomoc ?

  Ne znam zasto, slicnu stvar je napisao cpanel za mene ali opet redirekcija nije radila.

  • Уколико је тако, онда је најбоље да се обратиш адсминистрцији хоста који користиш. Биће да нешто на хосту није добро подешено.

 • Marina

  Kako da uz pomoc .htaccess-a i .log-a povecam pg rank, znam da to nije bas dozvoljeno ali…

  • Позиција на претраживачима се постиже
   само и искључиво квалитеним садржајем и квалитетним линковима.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *