Изборник Затворити

Јесте ли престали да користите .yu домен?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1274

Према одлуци (не зна се тачно кога, јер сви који су у ствари утицали на ту одлуку одричу одговорност, чак и када је она очигледна) .yu домен престаје да постоји.

РНИДС је у свом саопштењу веселог назива „Тачка на .yu“ (зашто је весео то ће вам рећи они коју су успевши да испослују гашење .yu домена добрано удебљали своје новчанике) објавио да ће сви .yu домени престати да функционишу 30. септембра 2009. године. То је датум који је ICANN предвидео за брисање нашег бившег националног домена. Сам датум није одредио ICANN већ је тражио предлог из Србије, а замислите, ту су се опет питали они што сад имају знатно дебље новчанике.

Првобитно је брисање нашег домена, на инсистирање људи из Србије, истих оних који су основали РНИДС, био септембар прошле године, али је због великог негодовања јавности и највише због неадекватне организације РНИДС-а које је изазвало дебело кашњење почетка регистрације нових .rs домена, рок померен за годину дана.

РНИДС не би био РНИДС, када не би и ово искористио да вам узме још пара. Наиме, иако ће .yu домен бити обрисан тек у септембру, РНИДС је одлучио да вам коришћење тог домена наплати. Ако до 2. марта не продужите регистрацију .yu домена (тј ако не платите) домен ће вам бити тог дана обрисан. То практично значи да ће ваш домен да ради још нешто мање од месец дана, а не до краја септембра.

Да ли треба да плаћате и овај харач? По мом мишљењу не. На губитку сте у сваком случају, и неће се много променити да ли ће вам домен бити обрисан сада или у септембру. Штета је у сваком случају велика и непоправљива, а ако нисте до сада предузели неке кораке да ту штету умањите, сада је касно.

Уместо тога, ако већ нисте, региструјте неки други домен и почните из почетка, јер свакако почињете из почетка оног момента када останете без .yu домена. Сав досадашњи труд и улагања у домен ће вам свакако неповратно пропасти.

Мој савет је да избегавате регистрацију .rs домена. Ем је превише скуп, ем је маркетиншки незанимљив, ем је његова судбина потпуно неизвесна, с обзиром да зависи од воље неколицине који овај домен гледају искључиво као врло добро средство за лако богаћење.

Једини озбиљан разлог да се одлучите на регистрацију овог домена је да морате да га региструјете да бисте заштитили своје име и онемогућили да неко други региструје тај домен и тако вам причини штету. Ако је то случај, онда ћете морати да региструјете све варијанте .rs домена, тако да ће вас то још више коштати. Ова, својеврсна уцена и јесте основа на којој почива цео ценовни систем РНИДС-а.

Боље је да региструјете .com домен који је знатно јефтинији и маркетиншки много квалитетнији, ако вам је домен потребан за предузеће, а ако сте организација .org домен ће вам одлично послужити. Ту је и универзално употребљив .net домен, нарочито погодан ако ваш сајт представља неку врсту мреже, било да је друштвена мрежа, каталог, или нека друга мрежолика активност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.