Изборник Затворити

Штета због брисања .YU домена је огромна

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1525

У више наврата не само на овом блогу него уопште на Интернету писао сам о томе колико је штетан себичан потез брисања .YU домена, и да се та штета не може изразити новцем. Почетком овог месеца, обрисано је много .YU домена, док је понеко одлучио да плати да у домен ради још пар месеци до коначног брисања .YU са Интернета.

Један од обрисаних домена је и мој dv.co.yu. То је, иначе, један од првих .co.yu домена регистрованих када је регистар постао отворен и за неакадаемске кориснике и на њему сам држао поприличан број различитих пројеката. Домен сам активно користио неколико година а када је постало могуће плаћање преко Интернета регистровао сам .com домен и већ око десет година сам радио на пребацивању референци са старог dv.co.yu, прво зато што је нови домен много бољи, а касније и зато што су се појавиле прве најаве да ће .yu домен бити избрисан.

И ето, десет година радим на томе да посету преместим са старог на више не тако нови .com домен и рекло би се да је то довољан период да се цела транзиција обави (ако питате људе из РНИДС-а они су веровали да је довољно и шест месеци). Међутим, нисам успео.

Највише референци су садржаји које сам имао имали управо на dv.co.yu домену јер су и настале док су се само на том домену налазиле и ма колико се ја трудио, а ако ко зна како да направи транзицију, ваљда ја знам, и те референце су остале непромењене. На претраживачима, садржаји су се појављивали на новом домену, али све референце на другим сајтовима, а ради сео хиљадама референци, су показивале и даље показују на dv.co.yu домен. Није помагала ни редирекција, ни постављање нових референци.

До 3. марта, dv.co.yu је био активан и показивао је исти садржај као и .com домен и убедљиво је највише посета којих уопште није било мало, долазило на dv.co.yu. Сада је домен угашен, садржаји јесу видљиви на новом домену (видљиви су већ десет година) али је реална видљивост тог садржаја сведена на мизерну меру у односу како је то било пре 3. марта. Једни потезом, злотвори из РНИДС-а су сав тај садржај уклонили са Интернета. Ето, шта су све људи спремни да ураде само да зараде неки динар.

Штету не могу ни да проценим, јер су све то били садржаји који нису доносили новац, углавном разна упутства, бесплатни програми, програмске библиотеке, бесплатне базе података и слично, ништа то је доносило директну корист, ако не рачунамо што је представљало добре референце.

Сад ви видите, како ли су тек прошли они који су о транзицији са .yu почели да мисле тек када је РНИДС званично најавио брисање?

6 Comments

 1. Viktor

  Da, ovo se i meni desilo, ne u toj meri kao tebi, ne radi se o hiljadama referenci, ali opet jedan deo saobracaja je izgubljen. JEdini nacin je da ‘peshaka’ kontaktiram webmastere sajtova i zamolim da promene sa org.yu na .com, a to ide sporo.

 2. mmilan

  „pisao sam o tome koliko je štetan sebičan potez brisanja .YU domena, i da se ta šteta ne može izraziti novcem“
  Isto vazi i za licne karte, pasose i sve ostalo sto nosi ime nepostojece drzave, ali sta da se radi kad drzava promeni ime, ime mora svuda da se promeni.

 3. Peđa

  Не постоји ниједно правило које условљава да ако држава промени име мора да промени и међународну ознаку. Чак не постоји ни једно правило која одређује да мађународна ознака мора да личи на име државе и много је држава чија међународна ознака нема никакве везе са именом. Чак и нови национални домен који је добила Србија нема никакве везе са именом Србије.

  Не постоји ниједан озбиљан разлог за брисање .YU домена. Једини разлог за то је жеља једне мале групе покварењака да тако себи направе бизнис, јер брисање тог домена значи да сви корисници .YU домена морају да региструју нови домен – а нови домен који је понуђен је под потпуном контролом тих покварењака – они одређују и услове за коришћење домена и цене.

 4. netsrbija

  Meni je ugasena e-mail adresa na .co.yu domenu koja se nalazi na bezbroj mesta, poslovni partneri sa kojima sam godinama komunicirao, nekim formularima za prodaju itd i sta sad? Nista – nema vise. Saniraj sto se sanirati moze, sto ne moze zaboraviti i gotovo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.