Изборник Затворити

Самурај добио тврди кров од полиестера

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5573

Најзад, после много планирања и прижељкивања, теренац је добио капу и капутић: тврди кров уместо платненог.

Кров је домаће производње а израђен је од полиестера. Боја је по наруџбини направљена наранџасто-жута. Боја није нанета прскањем на израђени комад, већ је сама полиестерска смеса од које је комад направљен обојена. Тако је обезбеђена постојаност боје и отпорност на гребање, што је на теренцима уобичајена појава.

Кров се састоји од три елемента: предњег поклопца, задње кабине и задњих врата. Прозори на кабини су од каљеног стакла и не могу се отварати. Цела површина задњих врата је прозор од плексигласа, док су само носачи прозора од полиестера.

Таваница крова је тапацирана а водонепропусност на спојевима је осигурана гуменим кедерима. Кров се на каросерију причвршћује завртњима.

Утисци

Иако су се моји пријатељи чудили када су чули да ће кров бити наранџаст, испоставило се да се боја одлично уклопила са црвеном бојом каросерије. Аутомобил је упадљив али није дречав.

Једна од великих замерки платненом крову је била веома смањена прегледност. Најпре, сами пластични прозори су били мали а пластика је слабо провидна тако да је тешко било видети кроз њих, нарочито ноћу, или по киши. Прозори на новом крову су одлични. Бочни прозори су већи и стаклени па се кроз њих одлично види. Задња врата су практично цела постала прозор (урађен од плексигласа) тако да је видљивост кроз њега многоструко боља због високе прозирности али и много веће површине.

Закривљеност таванице крова навише, велики прозори као и светла боја крова избрисали су осећај скучености који је владао док је на самурају био платнени кров који се под својом тежином повијао надоле, прозори су били мали и слабо прозирни, део простора је заузимала и унутрашња конструкција од цеви која је држала платнени кров,  а на све је долазила црна боја платна која је можда и понајвише доприносила осећају тескобе.

Платнени кров је прави велики проблем јер након кише или топлљења снега вода је остајана на крову угибајући га надоле. Пре седања у аутомобил било је обавезно да се руком подигне средина крова како би се вода слила са њега. Ко то заборави, био је кажњен: кад  би сео у ауто, он би се нагео на страну и сва вода са крова би му се слила у крило. Нови кров је тај проблем решио, јер је чврст и благо закривљен навише, тако да вода на њему не може да се задржава.

Велики проблем са платениним кровом је била бука унутар возила. Не само да се све споља чуло, него је и сам кров под ваздушним струјама пуцкетао и крцкао. Нови, чврсти кров, је и по овом питању много бољи. Звучна изолација спољашње буке је приметно боља, кров наравно не крцка, а чак је додатно учврстио целу каросерију тако да је ниво буке унутар кабине знатно смањен.

Једини већи недостатак у односу на платнени кров је то што се ниједан прозор на чврстом крову се не може отварати. Бочни прозори су кедерима причвршћени на полиестерку основу и не могу се отварати. Задњи прозор је учвршћен на врата, тако да се може отварати само тако што се отворе цела врата. Тако је учињено због цене, јер уградња било каквог механизма за отварање прозора знатно поскупљује производ. Као решење, постоји могућност да се предњи кров, изнад предњих седишта причврсти жабицама, што би омогућило да се скида по потреби.

То су отприлике сви први утисци, јер је кров данас уграђен и после сат-два вожње. Тек ћемо видети како ће се кров показати на киши и у прашини.

Додатак

Визуелни утисак на ауту су квариле фелне које су биле добрано зарђале. То се морало средити па су фелне испескарене и пластиофициране у боју као и кров. Сада то изгледа овако:

44 Comments

 1. Slovic Sinisa

  Postovani Pedja, ja tek sada videh Vasu objavu, i hvala Vam na dobrim preporukama i prosledjivanju mog broja zainteresovanima. Ukoliko i dalje vozite Samuraj mozete mi se javiti da dodjete da ga osvezimo, ispoliramo ukoliko je potrebno. Pozdrav

 2. Stefan Nikolic

  Zdravo Pedja,

  potreban mi je ovakav krov Samuraja od mog prijatelja tako da i ja cu traziti kontakt te osobe. Kako ste zadovoljni snjim? Ukoliko znate da neko radi i lepu ceradu za njega pisite mi, da imam dve kombinacije.

  Pozdrav iz Makedonije
  Stefan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.