Изборник Затворити

Зашто ме нема на Google+

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5566

Када се појавио Google+ иако је било јасно да се ради о пукој копији Facebook сервиса, погледао сам опис, јер ме је интересовало какав је њихов приступ и да ли имају исте недостатке које Facebook чине уопште неподесним за неко озбиљније друштвено умрежавање.

Видевши неке коментаре заинтересовао сам се. Иако је и Google познат по томе да своје сервисе пушта у јавност допола урађене и скрпљене само утолико да раде, списак најавњених могућности је наговестио да ту има доброг материјала.

Наравно, убрзо сам нашао позивницу да отворим налог и када сам кренуо да се региструјем сачекала ме је следећа порука:

Трт Милојка! Користим Google Mail као имејл сервис за домен supurovic.net и, наравно, моја имејл адреса је на том домену. Из неког разлога, Google не дозвољава да се такве адресе употребљавају за отварање Google профила а без Google профила нема ни Google+ сервиса.

С обзиром да ми не пада на памет да отварам још један имејл налог само због овога, то значи да нећу моћи ни да користим Google+. Машала!

Google је још једном успео да демонстрира траљав и неозбиљан приступ сервисима које пружа корисницима.

Google брише приватне профиле

А кад смо већ код Google непословности, подсетићу вас да је Google објавио да ће последњег дана овог месеца обрисати све приватне Google профиле. Од сада, Google дозвољава само јавне профиле, јер жели да ваши подаци у профилима буду индексирани на претраживачима и јавно доступни.

Ако свој приватни профил не прогласите јавним до наведеног рока, остаћете без њега и свих података које на том профилу имате. Немате право жалбе или одгоде.

Закључак

Google је био фер играч на интернет тржишту (и то је био основни разлог подрше коју је имао у интернет заједници и успеха који је из тога проистекао) све до момента када је постигао доминантну позицију. Од тада је окренуо ћурак наопако и настоји да Интерет прилагоди себи и својим комерцијалним интересима. То постиже углавном уцењивањем корисника да или прихвате оно што он тражи од њих или да престану да га употребљавају.

Ако не радите како Google то од вас тражи, онда ће вас он сам избацити из система, а зна се шта данас значи ако вас Google избаци – практично више не постојите.

Нажалост, Google критеријуми за избацивање се одавно не заснивају на општем моралу и поштовању закона и фер плеју, него најпре на пословним интересима Google-а. У преводу, ако не радите тако да Google од вас може да заради, онда ћете бити избачени, или ако имате среће, само ћете бити бачени у неки запећак где вас нико неће наћи.

2 Comments

 1. Boris

  Google je „okrenuo ćurak“ kada je od firme u vlasništvu dva (prebogata geeka) postala kompanija u vlasništvu investicionih fondova i „blue chip“ igrača.

  Osnovno je pitanje, imamo li alternativu. Ja je trenutno ne vidim.

  btw, mene nema jer još nisam dobio pozivnicu. :(
  A dvoje ljudi je već slalo.

 2. dejan

  Turio se medju javne i postupio po ovome:
  To turn off being in search results, go to the bottom on your profile, click “Search visibility”, then un-check “Help others find my profile in search results.”
  Sad sedim i čekam reakciju :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.