Изборник Затворити

Шта значи овај знак?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2219

50kmh-klizavicaАко мислите да ово значи да ограничење брзине од 50 km/h важи за време снежних падавина, у заблуди сте, као и многи други.

Овај знак има сасвим другачије значење.

То је знак ограничења брзине на 50 km/h, а допунска табла само обавештава да следи деоница пута на којој се јавља поледица.

Проверите своје пријатеље, видећете да је ово врло честа заблуда.

Слични чланци

16 Comments

 1. Spale

  Koliko je meni poznato, postoje posebni znaci koji obeležavaju deonicu puta na kojoj postoji mogućnost da se javi poledica i oni izgledaju OVAKO.

  Opasnosti na putu kao što je poledica se nikako ne obeležavaju dopunskom tablom, već posebnim znacima opasnosti. Ja bih ovaj znak svakako protumačio kao ograničenje brzine od 50 km/h koje važi za vreme snežnih padavina.

  Baš me zanimaju i ostala mišljenja na ovu temu…

 2. Goran Ratković

  Ovo ispod znaka za ograničenje brzine je dopunska tabla. Isto kao što postoji dopunska tabla identičnih dimenzija sa drugim oznakama (recimo razdaljina u metrima/kilometrima, sa strelicama, oznaka kamiona, itd, itd – koji označavaju na koga, gde i kada se primenjuje osnovna tabla), tako i ova ustvari dopunjuje osnovno značenje. Osnovno značenje znaka je ograničenje brzine, a dopunsko – za vreme snežnih padavina. Stoga – Peđa, mislim da si pogrešio :)

 3. Peđa

  И ја сам мислио као и ви док се нисам уверио да нисам у праву.

  Погледајте http://www.kbs.rs/kbs/pages/pravni-okvir.php, на дну стране, и http://www.vozite.com/dopunske_table.html, има баш овај знак.

  Знам за најмање један случај да је возач кажњен због прекорачења брзине јер је у сред лета возио брже него што је овај знак показивао.

 4. Dragan Škrbić

  Poštovani, lično mislim da svi mi treba da znamo da živimo u zemlji Srbiji.

  A to tehnički znači da mnogo stvari nije dobro ili nije potpuno pravno regulisano i da je Zakonodavac (čitaj: izvršna odnosno partijska vlast, odnosno skupština (čitaj: dizači 2 prsta za)) namerno, svesno ili nenamerno, nesveno ostavio mnogo „rupa“ u Zakonima (raznim), tako da se oni (Zakoni) mogu tumačiti kako, kada, i za koga treba !

  Što se tiče konkretnog primera lično mislim da treba razlikovati tu dopunsku tablu s obzirom na osnovni znak na koji se ona odnosi.

  Da pojasnim:

  Ako je to znak naredbe odnosno KRUG, onda se ta naredba odnosi samo ako je ispunjen uslov iz dopunske table. Konkretno ako pada sneg ili susnezica primenjuje se naredba iznad znaka.

  Ako je to znak upozorenja – opasnosti odnosno TROUGAO SA VRHOM NA GORE onda bi to znacilo da ako pada sneg ili susnezica moze se ocekivati stvaranje poledice na tom delu kolovoza.

  E sad opet kazem „rupa“ u nasim Zakonima ima isto ili mozda i vise nego rupa na putevima. S tim da se one putarske lakse poprave i na kraju prave kumulativno manje stete nego ove zakonodavne.

  Jedino sto je strasno ovde je to sto tek kad neka TV ili Novina upre prstom u ovakvu temu, mozda mozemo ocekivati neku promenu, jer nas je narod strasno neobrazovan i nezainteresovan, te im trebas prstom pokazati svaku sitnicu.

 5. Summer

  Pozdrav. I ja sam citao i skoro me ubedila sudinica, prijateljica doticnog koji je platio kaznu zato sto je vozio preko ogranicenja koje nije smelo biti limitirano uslovima na putu, jer tada nije bilo snega. Tumacenja sam video na vise stranica, ali mislim da ona nisu odgovarajuca. U BIH je skoro menjan zakon o bezbednosti u saobracaju i odgovarajuce je napisano u pravilniku sa dato ogranicenje, tj. izricita naredba uz ovu vrstu dopunske table znaci ogranicenje samo kad pada sneg ili kako se u BIH vec u praksi pojavljuje, kombinacija dve table u slucaju snega i kise. Evo linka sa Pravilnikom, meni se malo teze ucitavalo, a trazeni dio se nalazi na strani 65 (http://www.jpdcfbh.ba/ba/o_nama/Legislativa/Pravilnik%20o%20saobracajnim%20znakovima%20i%20signalizaciji%20na%20cestama%20nacinu%20obiljezavanja%20radova%20i%20prepreka%20na%20cesti%20i%20znakovima%20SGBiH%2016-07.pdf ) Vozaci srecno…

 6. Rade

  Vozio sam brzinom 70 km/h, koliko je i dozvoljeno. Dolaskom do novog ograničenja brzine 50 km/h prebacio sam u niži stepen prenosa kako bi ispoštovao ograničenje brzine ne kočeći. Na 500 m od znaka zaustavila me je saobraćajna patrola iz razloga što sam prekoračio dozvoljenu brzinu za 12 km/h krećući se po njima 62 km/h. Pokazali su i i radarski snimak na kome piše 62 i fotografija mog vozila. Na pitanje gdje su me snimili, kažu 140 m od znaka.Nema opraštanja, radar je laserski i precizan je, povezan je preko Gprs-a i dužni ste prije znaka da smanjite brzinu kažu saobraćajci, no podjite da zamijenite eure i donesite 3.000 dinara ili da Vas privedemo dežurnom sudiji za prekršaje, koji takodje radi u policiji pošto ste strani državljanin(Crnogorac) Interesujue me Vaše mišljenje i pitam: ima li tolerancije od znaka i malo?

 7. Peđa

  Знак за ограничење брзине значи управо то: од места знака па надање (до прве раскрснице или знака којим се мења или престаје ограничење) дозвољена је максимална брзина која је наведена на знаку.

  Возач треба, када види знак да прилагоди брзину док до њега дође.

  Колико знам, полиција толерише прекорачење брзине до 10% из разноразних разлога.

 8. miljan kv

  E PA JA SAM DANAS ZBOG OVOG ZNAKA POPIO KAZNU OD 3.000 DIN ZATO STO SAM GA TUMACIO I KAO 99% SRBUJE,I MISLIO DA SE OGRANICENJE ODNOSI NA MAX BRZINU ZA VREME SNEZNIH PADAVINA.
  ZATO PAZITE SE

 9. Peđa

  Зимус су се око Ужица појавиле гомиле ових табли. Скоро по правилу, иза знака за ограничење брзине на 70 или 80 kmh, на неких 5 до 10 метара следи знак ограничења од 50 или 60 kmh испод кога је додатна табла са пахуљом.

  Такође појавиле су се и табле где испод знака ограничења брзине стоји додатна табла на којој је исписано „само за време снежних падавина“.

 10. Gosha

  Aman ljudi, ja ne placam nista tako glupo, makar me slali u zatvor. Na autoputu BGD-NIS imate table, okrugle, 60km/h sa pahuljom na dodatnoj. Da li iko koci sa 120-130km/h na 60km/h na autoputu? Takodje za radar, ako nema fotografije sa mojim vozilom na uredjaju, ne placam. Potpisem izjavu sa unesenom primedbom da nisam vozio tom brzinom, da mi saobracajni policajac nije pokazao fotografiju da sam to bio bas ja, ako je bilo jos vozila napisem i da sam izvucen iz kolone vozila,… Verujte prolazi kod sudija, uz izjavu da sam korektan vozac, uvek vezan, nikada nisam kaznjavan,… Neka uzimaju pare bahatim vozacima, a ne nama koji prekoracimo brzinu za 12km/h. Tolerancije su zbog (ne)kalibracije radara, odstupanja brzinomera u vozilima, kao i blage tolerancije.

 11. Djura

  Na autoputevima u srbiji posle svakog uključenja postavljen je okrugao znak 120, posle nekoliko metara taj znak o kome pričamo. Tako da sam siguran da na autoputu ograničenje od 60km/h predstavlja samo u slučaju padavina. Tako da ne verujem da se na drugim putevima drugačije tumači.

 12. alazovic

  E, ne mogu da verujem! Peđa, pa za ovo pojašnjenje ti dođem piće! Ne moram ni ja baš sve da naučim na teži način, vadeći 3.000 kinti iz buđelara!!!

  Što kaže Goša, juče sam posle uključenja na auto put kod Malog Požarevca primetio znake 120km/h, a 10 metara iza njega 60km/h sa pahuljicom ispod. Stoje sa obe strane puta i smeju mi se. Nema snega, ja teram 120 :)

  Ali me izluđuju i znaci za prestanak ograničenja. Recimo, kod škole postave znak sa ograničenjem 40km/h (to se u novom zakonu menja na 30km/h) i posle toga – prestanak ograničenja. A meni već izvetrelo iz glave koji je beše bio poslednji znak pre ograničenja za školu. Dal’ beše 50, ili možda 60, 80…
  Šta ih košta da umesto prestanka ograničenja postave znak za novo ograničenje, barem na mestima gde te znake nikada neće da maknu?

 13. Peđa

  Ја се размишљам да једном приликом, када видим полицију на путу, станем и питам их. И код нас су ти додатни знаци никли на све стране, десетак метара изнад неког знака ограничења следи овај нови знак.

  Логику је тешко применити.

  Раније су у зимским данима, на истој деонице мењани постојећи саобраћајни знаци и ограничење брзине је поштравано – дакле без условљавања снежних падавина, јендотавно, где је лети ограничење 70, зими стоји 60. Ове зиме уместо да замене ограничење од 70, они из а њега, на десетак метара стављају нови знак, који ограничава на 60 али испод стоји додатан табла са пахуљом.

  Да ствар буде чуднија, табла је ПЛАВЕ боје, а таква табла је недвосмислено знак за обавештење, а не наредбу (знак који сам ја овде приказао има таблу жуте боје, па то изазива недоумице)

  Поврх свега, на једној деоници, где су на сваких неколико стотина метара никли ови нови знаци, на једном месту испод знака стоји плава табла али на њој није пахуљица, него пише словима „за време снежних падавина“. Зашто се тај разликује?

  Опет, има и људи који тврде да су кажњавани зато што су прекорачили ограничење на оваквом знаку, ван зимског периода.

  И на кају, ако та табла заист аограничава важење знака, да ли га огранићава само на временске услове када пада снег или снега има на коловозу, или на цео период календарске зиме?

 14. Mladen

  Mene je policija zaustavila na ibarskoj magistrali pre mesec dana i hteli su da mi pisu kaznu zato sto sam vozio 82km/h a ograničenje je bilo 60km/h sa pahuljicom. Pitao sam gosp. policajca o cemu se radi, jer je put bio suv. A on je rekao da se taj znak primenjuje za vreme zime(kalendarski). Steta sto ga nisam pitao kako onda da vozim na auto putu kad je on pun tih znakova. (kaznu nisam platio iz nekih dtugih razloga :-) ) Veceras idem za Nis iz Beograda, ako ih budem negde video staću da ih pitam pa ću da javim.

 15. najzlijiji

  evo ga link pravilnika koji stupa na snagu uskoro (vezano za ovaj problem nije nista konretno menjano u odnosu na raniju verziju) u Clanu 3 jasno se vidi da dopunska tabla blize odredjuje znacenje znaka dok se u Clanu 52 stav 1 tacka 7 vidi da dopunska tabla (o kojoj je ovde rec) ukazuje na opasnost od pojave poledice sto automatski znaci da gornji znak vazi samo usled nastanka poledice (jer dopunska tabla tako kaze).
  Fazon je u tome sto dopunska tabla ne moze da zameni znakove upozorenja ili obavestenja pa da nas samo upozorava na poledicu a znak da vazi samostalno, vec je njena osnovna namena kao sto pise u Clanu 3 da dopuni znacenje osnovnog znaka te ako vas sledeci put Gospoda u plavom zaustave kako bi vam pisala kaznu zbog toga onda su samo gladni para pa ne znaju kako drugacije da vas kazne pa igraju na kartu ne znanja..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.