Изборник Затворити

CQ или QRZ?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9151

Често на радио-аматерским фреквенцијама чујем необичну праксу коришћења QRZ? уместо CQ када то баш и није пригодно. Интересантно је да то не раде само оператори са мање искуства већ и они старији и да се то дешава углавном у фонијским врстама рада.

За почетак, шта значе ове две скраћенице:

– CQ је општи позив и буквално значи: позивам све станицe које ме чују да ми се јаве. Може се допунити и додатном информацијом која сужава циљану групу станица, на пример CQ ASIA значи општи позив станицама из Азије. Ово је веома јасна инструкција свим станицама које нису из Азије да вас не зову.

– QRZ? у упитном облику значи „Ко ме је звао?“. Употребљава се када станица чује да ју је неко звао али није успела да прими цепо позивни знак. Исто као и са CQ, можете додати назнаку коју станицу позивате да понови позив. То може бити на пример QRZ ASIA? чиме назначавате да питате ко вас је звао из Азије, али може бити и префикс или део позивног знака који сте примили, чиме назначавате да сте чули станицу, нисте примили цео позивни знак и да тражите да станица да понови свој позив. То су јасне инструкције свим станицама да се не јављају ако не испуњавају критеријум.

Каква је разлика? На изглед је очигледно: CQ је општи позив који се упућује наслепо, а QRZ? је, у ствари, одговор позиваоцу кога смо чули, али чији позивни знак нисмо успели да примимо.

Како се дошло до тога да се ове две скраћенице врло често употребљавају као синоними?

Заиста постоје ситуације када је свеједно шта ћете употребити. Ако имате „пајлап“, или вас зове више станица, одаберете једну, одржите везу и када завршите везу са њом, позив осталима можете упутити као CQ, али и као QRZ?, пошто је очигледно да вас друге станице које су вас позивале – чекају. Слично је и у такмичењима, када вас зове више станица.

Међутим, честа је појава да се QRZ? користи без стварне потребе. Слушао сам доста станица које користе QRZ? као поштапшалицу уместо CQ иако их у ствари нико не зове.

Зашто је то погрешно? Зато што начин како позивате служи као инструкција станицама које желе да вам се јаве.

Ако зовете CQ то је јасан ошти позив свима да вам се јаве. Ако употребите QRZ? то значи да сте чули неку станицу и да њој дајете предност. Остале станице вас неће позивати.

Употребљавањем QRZ? када не треба у ствари правите проблем, јер ако ви употебите QRZ? иако вас у ствари нико није звао, све остале станице ће мислити да, иако оне не чују никога – ви чујете – и неће вам се јављати да вам не би сметали. Чекаће да ви прво одржите везу са том станицом коју чујете па да вам се јаве. А ви у ствари нисте чули никога.

Стога, треба се држати скраћеница онако како су првобитно и осмишљене и намењене: CQ је ошти позив а QRZ? употребљавајте само ако сте заиста чули некога да вас позива и желите да понови позив.

Добро је да уз QRZ? дате и информацију кога сте чули, за случај да има више станица које вас позивају (чак и ако их не чујете све) да би она којој се обраћате знала да се позив баш на њу односи. То је врло корисно, нарочито у условима лошег пријема, јер понављањем дела позивног знака који сте чули тој станци дајте до знања шта нисте чули и она ће се потрудити да вам тај део свог позивног знака посебно нагласи како би вам олакшала пријем.

Уз употребу QRZ? је везана још једна честа лоша појава: да се не даје свој позивни знак.

Недавање позивног знака је у реду ако је ситуација очигледна, на пример: звали сте CQ, неко вам се јавио, нисте примили позуивни знак, кратко са QRZ? затражите да понови позив и све је у реду.

Међутим, ако имате велику гужву, ређају се везе, вероватно по скраћеној процедури а ви само дајете QRZ? између веза, не дајући позивни знак, правите проблем осталим станицама јер вероватно је да у целој тој гужви многи нису примили ни ваш знак. Зато треба уврстити у навику да се позивни знак даје увек уз QRZ?, осим ако је ситуација веома очигледна па то није непоходно. На крају крајева, прописи обавезују радио-аматере да свој позивни знак емитију најмање на почетку и крају везе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.