Teme: WordPress | SrbTransLatin

SrbTransLatin – Potpuno rešenje za preslovljavanje ćirilice u latinicu za WordPress

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/67

Table of contents for srbtranslatin

 1. SrbTransLatin – Potpuno rešenje za preslovljavanje ćirilice u latinicu za WordPress
 2. WordPress SrbTransLatin dodatak, verzija 0.12
 3. SrbTransLatin i XML Sitemap Generator for WordPress

Jedan od uslova da bih postavio svoj blog je bio taj da mogu da ravnopravno koristim latinicu i ćirilicu. Pregledavši bazu dodataka za Vordpres nisam baš naišao na dobru podršku. Probao sam da kombinujem nekoliko postojećih rešenja, ali je to i pored dosta mojih izmena radilo polovično. S obzirom da preterano vodim računa o detaljima, probao sam da napravim dodatak za Vordpres koji će me zadovoljiti, i moram priznati prilično sam zadovoljan.

Kao inspiracija, poslužili su mi WpTranslit Aleksandra Uroševića i sr2lat koji je napravio Kimmo Suominen. Objedinio sam funkcionalnost ova dva dodatka, ali sam preslovljavanje uradio tako da bude potpuno, pošto ova dva dodatka nisu mogla sve da preslove, i dodao sam nove funkcije.

SrbTransLatin obezbeđuje podršku za ravnopravno korišćenje latinice i ćirilice na Vordpres sajtu. Sav ćirilični sadržaj se vrlo lako može korisnicima prikazati i u latiničnoj verziji. To znači da možete pisati svoj blog i prikazati ga posetiocima potpuno istovetnog sa mogućnošću da oni biraju da li žele da čitaju ćirilicu ili latinicu. Postoji mogućnost da neke delove ćiriličnog unosa označite tako da ostanu ćirilični čak iako se sajt korisniku prikazuje latinicom.

Podržano je preslovljavanje naslova, permalinkova, sadržaja članaka, RSS fidova i svog drugog sadržaja. Izabrano pismo se prenosi između stranica u okviru bloga kroz URL tako da korisnik samo jednom izabere pismo i nadalje sav sadržaj vidi tim izabranim pismom.

Administratoru je omogućeno da kroz podešavanja podesi neke parametre kao što je, na primer, da li će se kao podrazumevano pismo koristiti ćirilica ili latinica. Ovo je naročito zanimljivo za blogove koji su više tehničke prirode, jer mnogim posetiocima više pogoduje latinična verzija, ali je omogućeno da postoji i ćirilična.

SrbTransLatin ne zahteva ništa posebno. Oslanja se na Vordpres verzije 2.6.x (trebalo bi da radi i na 2.5.x) preveden na srpski jezik (prevod koji može da se preuzme sa Vordpres sajta je ćiriličan).

Aktuelna verzija dodatka SrbTransLatin je 0.11. Još uvek je u beta fazi, ali je potpuno funkcionalna.

Više informacija u uputstva za korišćenje ovog dodatka možete pogledate na http://pedja.supurovic.net/srbtranslatin/


Podelite ovaj članak sa prijateljima


8 comments to SrbTransLatin – Potpuno rešenje za preslovljavanje ćirilice u latinicu za WordPress

 • Tvoje proširenje me veoma podseća na moj WP Translit, i za njega sam saznao preko povratne veze u kontrolnoj tabli. Ali, kada sam posetio tvoj članak, vidim da je referenca na http://blog.urosevic.net/wptranslit/ nestala.

  Eto, samo glasno razmišljam.

 • U pravu si, u revizijama članka zagubio se pasus sa informacijom da sam se, prilikom pravljenja SrbTransLatin dodatka ugledao na tvoj dodak WpTranslit i dodatak sr2lat koji je napisao Kimmo Suominen, a da sam se odlučio za pisanje novog dodatka zato što ova dva nisu pokrila sve moje potrebe preslovljavanja. Popravio sam to.

 • Nikola

  Pozdrav!
  Unapred se izvinjavam što smaram, ali me ovo stvarno muči.
  Zanima me kako će se sajt rangirati na Google ako je sadržaj na ćirilici, a da pritom koristim tvoj dodatak koji preslovljava iz ćirilice u latinicu s time da je podrazumevano pismo ćirilica. Da li će se za latinične upite u pretrazi rangirati bar približno ravnopravno sa latiničnim sajtovima?
  Ako je tekst članka na ćirilici da li je bolje za oznake (tagove) koristiti ćirilicu ili latincu?
  Znam da ću se bolje rangirati ako koristimi latinicu jer se većina pretraga obavi tim pismom, ali ćirilicu bih koristio iz nekih moralnih razloga.
  Hvala unapred!

  • Po merenjima koja sam ja pravio, još uvek je bolje da je sajt primarno na latinici. Prosto: korisnici i dalje uglavnom pretražuju kucajući latinicu a pretraživači ćilirilicu i latinicu ne poistovećuju.

   Za tagove uvek koristim latinicu.

   Odlučio sam se da mi na sajtu ipak primarna bude latinica a ćirilica da je opciona.

 • Imam blog na wordpress.com na ćirilici.
  Kako da instaliram Vaš plug-in? Meni se čini da je jedino moguće da prebacim blog na neki drugi server, tj. da se ne hostuje na wordpress.com jer tada imam cpanel i vidim folder u koji idu plug-inovi.

 • Danilo

  Peđa, ako sam dobro razumeo tvoj sajt je na latinici ali se preslojava u ćirilicu na zahtev korisnika. Zbog toga se u google pretrazi nikada neće pojaviti ćirilična strana bez obzira kojim pismom je postavljen upit. Pri tome će neko sa ćirilično optimizovanom temom biti u blagoj prednosti za ćirilične upite.
  Međutim zvanični sajt dnevnog lista Politika je izgleda optimizovan i za ćirilicu i za latinicu, tj. ima duplirane strane. Da li je to bolji način optimizacije ili treba optimizovati samo za jedno pismo?
  Razmišljam se da optimizujem ćirilične strane a da mi se latinične preslojavaju ali u tom slučaju bi svi rezultati pretrage automatski bili ćirilični pa posetioci ne bi ni znali da postoji latinična verzija sajta (većina iz bivših republika verovatno ne bi ni otvorila takvu stranu).

  Svaka sugestija i komentar je dobro došao. Pozdrav!

  • Moj blog podrazumevano prikazuje ćirilicu. Sad, kad si mi skrenuo pažnju, primetio sam da Gugl zaista indeksira strane kao latinične, što ne bi trebalo.

   Mislim da je to nastalo kada sam napravio da dodatak prepozna da li posetilac ima podržanu ćilicu, pa ako nema, prikazuje mu odmah latinicu. Pretpostavljam da, pošto Gugl verovatno ne prijavljuje da poznaje ćirilicu, dodatak mu servira latitiničnu verziju za indeksiranje. Moram se time malo pozabaviti.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *