Изборник Затворити

Дволичност Сједињених Америчких Држава је немерљива

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1729

Ми у Србији смо на својој кожи осетили дволичност Сједињених Америчких Држава (САД) и не чуди зашто смо мање-више непријатељски настројени према њима. Међутим не бих о томе овом приликом, има нешто важније чак и од нас.

Свако мало, то јест,  кад год се САД огласи претњама или протестима због поступака или деловања неке државе или групе, а као разлог наведе заштиту светског мира подсетим се једног догађаја, који је обележио историју и занавек запечатио однос који свако разуман може имати према САД.

Идуће године ће бити 65 година од шестог августа 1945. године, када су САД бациле атомску бомбу на Хирошиму, а три дана касније и на Нагасаки убивши грозном смрћу, у једном трену, незамислив број људи. Процене мртвих се разликују (САД се својски труди да их минимизује), а пошто је практично немогуће да се у тако масовном убијању утврди тачан број, јер се мртви нису могли бројати, а поготово не накнадно умрли, који су услед смртоносног директног и индиректног дејства радијације дуготрајно умирали у најгорим мукама, све се своди на претпоставке.

Courtesy of Hiroshima Peace Memorial Museum
Courtesy of Hiroshima Peace Memorial Museum

По прихваћеним проценама, од самог разорног дејства ове две бомбе одмах је убијено око 160 до 170 хиљада људи, а непосредно после бомбардовања, од последица радиоактивног озрачења, број мртвих је нарастао на преко 250 хиљада.

У оба ова града, већина људи су били цивили. Убијени су мучки, немилосрдно и цинично, као одраз немоћи САД да војно порази Јапан, а уз то потпуно непотребно, јер је Јапан у том тренутку већ био на коленима, разорен, без војних резерви и хране, те је било питање времена када ће сам да капитулира.

Прави разлог атомског бомбардовања је у ствари био политички: САД нису могле да војно поразе Јапан али Совјетски Савез јесте, а он је управо тада кренуо да то и оствари. Американци нису могли да дозволе да Јапан буде поражен од Совјетског Савеза, и тиме падне под утицај комунизма, те су се одлучили на брзу и ефикасну нељудску акцију из које ће они изаћи као освајачи Јапана. Последица је огроман број убијених недужних људи.

Да ствар буде гора, није ово било тек такво убијање. Злочин је када војник стреља цивила, а ови нису стрељали, они су са безбедног растојања од преко 9000 метара висине масовно спалили преко 160.000 људи на две велике ломаче, а преостале осудили на спору и веома болну смрт од радијације. То је много горе од злочина – то је надзлочин.

Међутим Американци су тај свој злочин прогласили херојством и дан данас га славе као врхунац своје војне вештине.

Ефекти атомске бомбе бачене на Хирошиму. Поглед са врха зграде Црвеног крста, једне од ретких грађенива која није срушена до темеља.
Ефекти атомске бомбе бачене на Хирошиму. Поглед са врха зграде Црвеног крста, једне од ретких грађенива која није срушена до темеља.

Насупрот томе, они кроз међународне инсистуције настоје да другима забране освајање не само развијање нуклеарне технологије, чак  иако је то за цивилне потребе, већ и свих других технологија које могу потенцијално да се искористе за војне интервенције ширег обима. Као оправдање наводе забринутост за мир у свету и злоупотребу тих технологија иако је прави разлог жеља да се одржи сопствена војна надмоћ и онемогући евентуална опасност да САД буду изложене војним ударима на њеном сопственом тлу, а не треба пренебрегнути ни економски моменат, јер, све док САД буду другима забрањивале развој технологија, оне ће имати технолошку, а тиме и економску предност.

Нашли смо се у одиста необичној позицији да нас брани убица најгорег соја, а свет изгледа заборавља да су све потенцијалне опасности само потенцијалне, већ да су САД држава која је једина заиста употребила нуклеарно оружје за масовно истребљење свега живог. Она је једина која је на делу показала да је спремна да тако нешто учини по сваку цену, без икаквих скурупула, и не постоји ништа дволичније него да она има улогу заштитника од некаквих препостављених потенцијалних убица.

Здрав разум налаже да би управо САД морале бити разоружане и осуђене због својих недела, јер и после Јапана, оне су на исти, само мање разарајући начин много пута масовно убијале људе по целом свету, по правилу оне који су технолошки заосталији и војно знатно слабији од војне силе САД-а, тако да нису могли на силу узвратити истом мером (по неким проценама, милионима се броје људи које су САД директно, мучки и на застрашујуће начине убиле).

Мене уопште не чуди ни чувени једанаести септембар ни било која друга слична акција против САД. То је сасвим очекивано и логично. Иако не могу да подржим активности организација које такве акције изводе, итекако могу да разумем да су у својој немоћи да се другачије заштите од генерацијског угрожавања и уништавања саме егзистенције својих породица, пријатеља, народа и држава (мада угњетавање и унесрећивање које САД спроводе одавно превазилази ниво држава, то је постао планетарни проблем), спремни да предузму било која средства да се одбране.

Својим делима САД су одавно заслужиле казну само што нема ко да их осуди и казну изврши, а ако неко не може да правду задовољни правним средствима узеће је у своје руке. Сведено на речник обичног народа: кад те дохвати какав грмаљ силеџија, онда престају да важе правила витешке туче, него ћеш, ако могнеш, и муда да му гризеш само да се искобељаш из његових шака.

Зато они који љубе САД срцем свим, а нарочито рачунима у банкама, нека се увек замисле над преко 160.000 живих спаљених и још неколико стотина хиљада умрлих у најгорим мукама.

Кад год се нађем у ситуацији да одобравам неку акцију САД, врло брзо се присетим ових мученика и схватим да ни у каквој ситуацији САД не могу бити на страни добра и да, онај који је у сукобу са САД, ма како је лош, тај је 160.000 и још коју стотину хиљада пута бољи од САД.

Увек када процењујем да ли је у праву САД или онај против кога је САД, на тас поред САД додам и последице 6. и 9. августа 1945. године. Тај тас толико дубоко и тешко пропадне доле да и када бих на другу страну ставио целу Земљину куглу, не би могла да га подигне ни за милиметар. Толико је тежак злочин Сједињених Америчких Држава према људској цивилизацији.

 


Hiroshima after the Atomic Bomb (3 of 5) by Harbert F Austin Jr in japan

22 Comments

 1. toma

  Uf ti si znači pobornik originalne toerije da je 9/11 bio NAPAD na SAD a ne politički potez radi veštačke stabilizacije privrede. Ja sam na žalost pristalica teorije da su otišli toliko daleko te da sami sebi ruše zgrade i ubijaju sopstvene državljane. Tuga u svakom slučaju.

 2. Александар

  Вијетнам си заборавио. САД су, између осталог, у Вијетнамском (грађанском?) рату између Северног и Јужној Вијетнама ’72. бомбардовале Ханој.

  Још да додам да 11. септембар није никаква реакција нити последица него унутрашња акција владе САД. Преваранти и лопови, какви су им били и преци који су настанили и побили староседеоце Индијанце.

  Освајачи и кољачи који једини „имају право“ да убијају на глобалном плану.

 3. Tanja

  to je sve potpuno tacno, ali je najgore to sto se nista ne moze protiv toga; moze samo da me obuzima nemocni bes kao i uvek…a ako mi nekad „popusti dizna“ u razgovoru sa obicnim gradjaninom amerom, ili nekim ko ih podrzava, odmah se nadje neki dusebriznik da se izvinjava; tako da ljudi nemaju ni tu mogucnost, da im se redovno spocitava sve sto su uradili jer to polako pada u zaborav, kao sto uostalom svi zlocinci pokusavaju da svoje zlocine opravdaju, a ako ne da nateraju zrtve da ucute; itd, itd…

 4. Peđa

  @Тома: То није предмет мог чланка а из мог угла свеједно је. Напад 11. септембра представља исто без обизира ко га је стварно извео. Незнам ко је то стварно урадио али ако би се испоставило да заиста јесте тако како ти причаш, то ме не би изненадило. Најгоре злочине су они већ учинили, то значи да су на кадри за све остало.

  @Александар: Вијетнам нисам заборавио, само ми је у фокусу злочин над злочинима. То не значи да је он и једини злочин. Подсећања ради, поменућу још један: истребљење америчких Индијанаца, што је опет геноцид без преседана: систематски су, у прилично кратком року, уништили скоро целокупно становништво једног од највећих континената. Злочин у Јапану, иако бројчано много мањи од уништења Индијанаца, сматрам већим само због тога што је извршен у једном, односно два, трена.

  Дакле, Американци цео свет силом „уче“ да не раде управо оно што су они учинили у најгорем могућем облику и обиму икада и никада нису кажњени за та недела.

  @Тијана: Против тога се једино може тако што се неће дозволити да падне у заборав.

  У време пред бомбардовање Србије, и ја сам, као и остали, размишљао „Ма неће ићи толико далеко“, али само на кратко, јер се бих се убрзо подсетио да су они најгори злочин већ учинили и да им је све остало мачији кашаљ. Само прво убиство је тешко, после то иде много лакше.

 5. Aleksandar

  I rimsko carstvo je pravilo pokolje (broj zrtava u skladu sa napretkom tehnologije tada), pa opet osnove nase kulture dugujemo starorimljanima.

  Isto je i sa USA, sila Boga ne moli, i normalno je da uz tako ubrzan napredak dolaze i nevine zrtve. Osvrni se malo na Japan i ono sto su Japanci radili po Aziji u to doba, njih jos uvek mrze Kinezi i stanovnici obe Koreje zbog zverstava koje su pocinili i siguran sam da uopste ne zale te dve atomske bombe.

  Ne zelim da umanjujem bitnost i broj zrtava americke hegemonije, samo zelim da kazem da bi svaka druga nacija ili drzava isto to (ako ne i mnogo gore) uradila, kada bi imala americku moc. Zamislimo samo da srpski narod ima u rukama americku moc?

  Ako nista drugo, mislim da je izuzetno licemerno sedeti u Levi’s farmerkama i Nike patikama, kuckati na racunaru i koristiti internet, i onda pljuvati sve americko. Ta razaracka sila i te ubice su nam toliko olaksali zivot, da ocigledno nekada nismo ni svesni koliko.

  Da smo pametni, fokusirali bi se na dobre stvari i gledali da izvucemo najbolje iz trenutne situacije, umesto sto stalno glumimo neke delitelje belosvetske pravde, dok u isto vreme u Boljevcima hocemo da spalimo Rome u plasticnim kontejnerima jer su „necisti“ (kao, Beograd je imperativ higijene).

  U medjuvremenu uzivajte u internetu i GPS-u, to vam je americka vojska poklonila :)

  Svako dobro,
  Aleksandar

 6. Peđa

  Можда си у праву. Због левиски, навигације и рачунара треба да игноришемо зверско убијање, а нарочито због неке будале која изјављује глупости на рачун Рома – он је свакако много опаснији и неморалнији од Американаца…

 7. Aleksandar

  Moj stav je da USA nije donela nista novo sto se tice zverskog ubijanja, takve stvari su se desavale ranije, a ako se nesto veoma fundamentalno ne izmeni u ljudskoj rasi – desavace se i kasnije, sa ili bez USA. Problem su ljudi kao bica, ne nacije ili drzave.

  Ako vec ne zelis da budes ignorantan, izvoli pa pisi i o zverskim ubijanjima od strane Nemacke, Rusije, Velike Britanije, Spanije, Iraka, Izraela, Kambodze, itd.

  • Peđa

   То није тема мог чланка. Ја реагујем на то да САД изигравају светског полицајца и прописују шта је дозвољено, а шта није, иако управо то што не дозвољавају они раде и то у најгорем облику. Државе о којима ти говориш се тако не понашају.

 8. Tanja

  I oni koriste struju iako je nisu izmislili, ali to je izum za dobrobit covecanstva, jel’ tako, a internet je izum za zgrtanje bogatstva. E manemoj!? Tako da se uopste ne osecam duznom ni najmanje.
  Za ostale drzave, objasnio ti je Pedja, da ne ponavljam. Tako kao oni – NIKO SE NE PONASA!

 9. Aleksandar

  Trofaznu struju (onu bez koje tehnoloski napredak ovakav kakav je ne bi bio moguc) je izmislio Nikola Tesla, dok je bio u licemernoj kapitalistickoj USA. O tome kakav je internet izum i cemu sluzi, sa tobom Tanja ocigledno ne vredi raspravljati. U svakom slucaju sam zahvalan i za jedno i za drugo, sto se od tebe Tanja naravno ne ocekuje.

  „Drzave o kojima ti govoris se tako ne ponasaju“ nije objasnjenje, cak nije ni istina. Sve velike sile se ponasaju licemerno, Nemacka je htela ujedinjenu Evropu u kojoj bi svi bili jednaki a Nemci jednakiji od drugih. Rusija je htela da okupira Avganistan koji je hteo za slobodu, a onda pomaze borbu za slobodu Juzne Osetije. Velika Britanija i Spanija sta su uradile „divljacima“ po zemljinoj kugli, o tome da i ne pricamo. Koliko su bogatstva izneli iz Afrike i Juzne Amerike „da bi zastitili kulturno blago“? Pa sta mislite kako su te zemlje pravdale hiljade i hiljade mrtvih? Licemerjem, nikako drugacije.

  Amerika vam je kriva samo zato jer je trenutno najuspesnija u svemu, pa i u krvoprolicu. A kriva je i jer smo se protiv nje koja je mnogo jaca sila od nas, kao i uvek, „borili za slobodu“ iako smo u stvari bili samo mali napaljeni pijuni u njihovoj igranci.

  Ako se polarizacija svetske moci promeni dok mi budemo zivi, videcemo to isto americko ponasanje i u Rusiji, Kini, Indiji…

  Daj Boze da vidimo i ovakav blog post ovde, ali gde je „bad guy“ promenio ulogu :)

 10. Džejn

  Ma, Amerika nastupa sa stanovišta svetske super-sile. A sila Boga ne moli. I da je ma koja druga država na mestu SAD, verovatno bi postupala identično.

  Naravno, to ne isključuje sve te stvari koje si pobrojao, kao i mnoge druge.

 11. Luka

  … i da, eto uopste se ne osecam licemerno koristeci kompjuter i internet, po toj istoj logici svi koji koriste mendeljejevu tablicu u hemiji ne bi smeli osudjivati Ruse ni za sta.
  kako nastrano razmisljanje, uostalom grupa (ne)ljudi na vlasti (ne samo u USA) i genijalci iz razlicitih oblasti nemaj nista jedni s drugima, osim mozda financijske zavisnosti

  • Peđa

   Лука, први коментар ти је обрисан јер не желим такав начин изражавања на блогу. Поента ти је ок, само речник није.

 12. Luka

  :-) samo nazivam stvari svojim imenom, mislim da nisam bio prost a ne volim eufemizme. radi sta hoces, tvoj blog tvoja pravila.
  Interesantno je to da nisam dosad nikad razmisljao o pravim razlozima (mogucnost osvajanja Japana od SSSR) napada na H & N, hvala na toj informaciji

 13. Nocom

  Hm
  hostujes sajt u Americi, verovatno si i domen platio dolarima , registrovan je verovatno preko americke firme, koristis net domen zasticen uslugama whoisprivacyprotect.com, sigurno nisi koristio pritom srpski komjuter sa srpskim komponentama i periferijom sa srpskim operativnim sistemom, verovatno si svoje znanje stekao citajuci skripte, uputstva i koristeci programe napisane na indijanskom jeziku od nativnih indijanaca, koristis wordpress i recaptcha, u isto vreme zelis da clanak reklamiramo na facebook digg koristimo google bokmarks , technorati i ostale USA servise. Naravno nasao si za shodno da otvoris nalog na facebook-u itd. Verovatno linkove prijavljujes na sajtove vlasnistvo americkih gradjana i organizacija.Pritom si placen od Google-a za adsense oglase koje si postavio na sedam sajtova.Dali si procitao sve TOS-ove koje si potpisao i naveo da se slazes sa njima vezane za gornje servise. Ukoliko ne mozes da resis probleme u svojoj drzavi nasao si za shodno da pljujes po tudjoj koja ti je ujedno omogucila sve gore navedeno svojom tehnologijom i servisima i pritom te jos i placa. Ako ovo zoves kvalitetnim sadrzajem ja nemam drugi komentar nego zuta stampa, srpska ignorantnost i neodgovornost i nesposobnost da se prihvate cinjenice i realnost.
  Bas je lepo biti kriticar za saku dolara dok je narod prezaduzen kreditima kod inostranih banaka i zaposljen u preduzecima u stranom vlasnistvu ,kad se vec toliko razumes u materiju napisi nam mali how to kredit proposal or several critics about USA firms in Serbia ili ,, dali stvarno mislite da ste sposobni da vratite kredit od 350 000 din,, ili mozda ,,sta ce se desiti ukoliko se zatvore pet najvecih banaka i pet infrastrukturnih fimi u Srbiji,,

  Ali sta ces Srpska posla – ceo svet je kriv , jeste drzava nam i nije neka ali necemo nista da menjamo bolje ovako ako nesto promenimo mozda bude gore. Zamajavanje nam je vrlina.
  Bas je lepa nasa Srbija, svako gleda da ode u inostranstvo pogotovu ako je kadar, naravno posle cemo da ga svojatamo ako postane poznat kao Tesla i mnogi drugi a nema veza sto je otisao zato sto smo takvi kakvi smo.

  No hard feelings this is my subjective view about your post and nothing else
  Best wishes
  Regards
  Nocom

 14. Peđa

  Осим ако суштина твог става није да САД морамо подилазити на све начине, а поготово да не смемо критиковати њихову политику, биће да си дебело промашио тему. Осим полтронства према САД, којим твоје речи обилују, ја не видим ниједан аргумент да негираш моје ставове.

  Уместо да да ми опонираш и докажеш да оно што сам написао није тачно ти наступаш на потпуно другом плану, покушавајући да докажеш нешто сасвим треће (мада ми није баш јасно шта, шаљеш неку поруку како не би требало да критикује САД зато што користим њихове Интернет сервисе, при том постављајући тврдњу да ја критикујем САД за паре, то јест да је мене неко платио да то радим, и при том ниси баш јасан ко ме плаћа, пошто све време причаш о нечему што ЈА плаћам) и да тако ту негацију пренесеш и на моје тврдње.

  То ти је потпуно погрешно, и са стране логике и са стране твог ауторитета. Логика је нарушена јер негирањем треће ствари нећеш негирати и прву, нарочито ако оне нису ни у каквој логичној вези, и поготово изношењем несувислих аргумената, као што је овде случај.

  Додатно, твој ауторитет губи на вредности јер га износиш анонимно. Лако је теби да мене нападнеш када ја стојим именом и презименом иза свега што сам написао, али је жалосно да ти своје мишљење не смеш да напишеш исто тако јавно, са својим именом и презименом.

  Свој ауторитет си нарушио самим дискутовањем на тај начин, најпре јер из свега што си написао следи да ти сматраш да сврставање нечега у злочин зависи од тога о коме се ради. То је управо дволичност о којој ја причам.

  Баш бих волео да чујем какве има везе то што користим сервер који се налази у САД са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве везе има то што користим .НЕТ домен, који је иначе интернационални) са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве има везе то да ли сам домен или шта већ платио доларима (мада нисам, платио сам еврима а и то посредно, пошто новац зарађујем у динарима) са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве везе има има то што користим рчунар који су наводно направили Американци, са тим то су Американцу побили милионе људи?

  Какве везе има то што знам енглески језик са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве везе имају Вордпрес и Кепча са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве везе има мој фејсбук налог са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве везе имају гугл огласи са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве везе има тос неких тамо сајтова са тим што су САД побиле милионе људи?

  Где си нашао моју тврдњу да је за проблеме које ја не могу да решим криво то што су САД побиле милионе људи?

  Какве има везе то што су неки људи у Србији задужени кредитима са тим што су САД побиле милионе људи? Иначе, само да знаш у Србији не постоји ниједна страна банка.

  Какве везе има то што наши људи иду у свет да раде са тим што су САД побиле милионе људи?

  Какве везе има Тесла са тим што су САД побиле милионе људи?

  Где си прочито да се ја залажем да се у Србији ништа не мења?

  Чини ми се, ипак, да је твоја теза да баш због горе наведених разлога не бих смео да говорим о томе да је САД побио милионе људи, и ако је то истина? Ша је твоај порука, да сви треба да се покријемо ушима, завучемо у куће, и да не мислимо ни о чему? Да САД не смемо никако да помињемо у лошем контексту да бисмо начинили привид доброг односа према њима? Због чега то? Плашиш се да би нас опет убијали?

  Рекао бих у ствари да си ти још увек превише млад па си зато тако ватрен и искључив. Када мало одрастеш научићеш се толеранцији и разликовању доброг од лошег. Тада ће ти постати јасно да су сви друштвени односи много компликованији од твог садашњег мишљења да је све црно-бело. То између осталог значи да односи две друштвене јединице (шта год да су) могу бити врло лоши на једном плану, а сасвим добри на другом плану.

  Преведно на лаички језик: ако се са нечијим мишљењем или поступком не слажеш по неком питању, то не значи да ти је тај најцрњи непријатељ и да ћеш престати да са њим комуницираш на било ком другом плану. Тако раде само деца – одрасли, озбиљни људи знају да односи не могу увек бити идеални а да кад нису идеални, то не значи да сви односи треба да буду прекинути.

  Али то исто значи да, ако односи нису идеални, то не треба стављати под тепих, зарад „добрих односа“. Проблеми у односима се решавају само ако се о њима отворено разговара.

  Што се тиче наруџби за чланке, то увек можемо да се договоримо, радо ћу ти написати неку чланак, ако је тема мени довољно занимљива. Само, ако хоћеш да наручиш чланак, онда мораш и да га платиш.

 15. Александар

  @Ноком:

  Колико ја знам, америчка војска и америчка влада које су побиле милионе људи су америчка држава. Хостинг компаније у америци нису власништво америчке државе већ држављана Америке. Гугл није власништво америчке државе већ држављана Америке.

  Самим тим, критика владе једне државе није критика држављана те државе. Што би корисници Интернета широм света рекли: FAIL.

  @Пеђа: а ти се не хвалиш да користиш хардвер направљен у САД док сви ми остали користимо далекоисточне компоненте?!

 16. Nocom

  Zao mo je sto si pogresno shvatio moje stav ali da rezimiram da nebi mogao da se izgovaras da nisam pojasnio moj nejasni tekst – ukoliko i dalje ne razumes definitivno je nejasan

  Ne smatram da iko mora da misli kao ja ili kao ti , svako ima pravo na svoje misljenje i to treba postovati nemoze se ispraviti kriva drina – suprotna razmisljanja su suprotna .

  Ne treba nikom podilaziti i ne pada mi na pamet ni da ja tebi podilazim, komentari sluze da se napise licno misljenje na datu temu, ukoliko nisi razumeo sudrzi se od komentara.

  Koji si ti autoritet za zlocine i svetsku istoriju da bih ja sad raspravljao o tome , o istorijskim dogadjajima odlucuje istorija a o zlocinima ustanove zaduzene za to.To sto ti pises o tome je tvoje misljenje a replika je moje ukoliko ti se nije svidelo mogao si da obrises . Slobodno napisi uputstvo za komentare da moramo da se samo i iskljucivo slazemo sa tobom ukoliko zelimo da napisemo odgovor. I naravno ako neko misli drugacije odmah mu zalepi etiketu da promovise poltronstvo .Sad ti cak i smeta ko se kako predstavlja a dosad ti nije smetalo, a jesi karakter nema sta
  Citat:
  „Prevedno na laicki jezik: ako se sa necijim mišljenjem ili postupkom ne slažeš po nekom pitanju, to ne znaci da ti je taj najcrnji neprijatelj i da ceš prestati da sa njim komuniciraš .“
  A komuniciras nema sta deset reda ispraznog teksta. Sa tudjim misljenjima mozes da se slazes ili ne nisu oni mala deca da im ti koji nemas nikakve reference u materiji pricas sta treba ili kako da misle(odnosi se na komentare ne na clanak) Kad smo vec kod poltronstva da mozda netreba tebi da poltronisem?

  Nisam uopste bio vatren (ah da,nije ovo dating club da raspravljamo o godinama ali stariji sam od tebe) ti si se samo uflemovao na moje misljenje koje nisi cak i razumeo pa gledas sve kroz svoj flame a pripisujes ga drugom.
  Od kada Google placa dinarima.Cisto retoricko razmisljanje- ukoliko nase vojne snage ili ljudstvo saradjuje na terenu ili eventualno nastupa na svetskoj sceni sa NATO dali smo mi saucesnici u tim zl…. ili smo se samo slucajno zateki na istom mestu sa amerima, ili ako vlada Republike Srbije deklarise politiku nase drzave prema EU ili USA a mi se ne slazemo dali smo mi domaci izdajnici, sta je tolerancija i koliko kosta .
  O kakvim sam ja to narucivanjima pricao , nebi ti za mene mogao da pises cak i da platis
  Kratka verzija : Nothing to see here, move along . . .
  OVO NISU PITANJA NA KOJE OCEKUJEM ODGOVOR , NACIN PISANJA JE TAKAV

  @Aleksandar
  Naravno da sve to nema globalno neke veze osim finansijske, sve je to pricanje u prazno i gubljenje vremena .Pedja samo pravi isprazne postove da bi napravio saobracaj na sajtu sto je naravno daleko od kvalitetnog sadrzaja.Iskreno se ne slazem sa stavom da nesto u bilo kojoj drzavi nema veze sa istom.

  Ja to sve onako opusteno , nema mesta vatrenosti u normalnom razgovoru ako smo ljudi a ko hoce moze da se flamuje i iza tacke stavlja ali , zasto, kako,Kakve veze itd. ovo je slobodna zemlja

  Ovo je blog a ne forum i stoga nema potrebe previse razglabati nesto sto ne mozes promeniti i nemozes uticati dali su u pitanju drzave pojedinci ili politika – moje razmisljanje All rights reserved
  Sve najbolje
  Pozdrav

 17. Peđa

  Аха, сад сам испао и глуп јер не разумем шта си написао :) Ја сама ти лепопоставоп серију питања да ми појасниш неке ствари,акко видим, ниси ни на једно одговорио.

  > Ne smatram da iko mora da misli kao ja ili kao ti , svako ima
  > pravo na svoje misljenje i to treba postovati nemoze se ispraviti
  > kriva drina – suprotna razmisljanja su suprotna .

  Јесам ли ја теби оспоравао право на мишљење? нисам, само сам тражио да ми појасниш неке ставове.

  > Slobodno napisi uputstvo za komentare da moramo da se samo i
  > iskljucivo slazemo sa tobom ukoliko zelimo da napisemo odgovor.

  Не видим потребу за тим. Ниеј ово први пут да се неко не слаже са мојим ставом и да то каже овде. Ја од тога не бежим, само тражим да ако неко већ износи неки став да у томе буде коректан и да испоштује неке најносновије норме за логику и дискусију.

  Ти си у коментару почео да повезујеш неке ствари које једне са другима немају везе и ван логике, и још си покушао да мени импутираш неке ствари које са мном немају везе. На то ћу увек задржати право да одговорим. Ако ти ниси спреман да видиш одговор на свој коментар, онда немој ни да коментаришеш.

  > I naravno ako neko misli drugacije odmah mu zalepi etiketu
  > da promovise poltronstvo

  Стварно би био ред да почнеш да бараташ са истоном. Ја никада нисам некога назвао полтроном зато што мисли другачије од мене. Тако нешто је испод сваког нивоа логике. Једино ако ти не знаш шта значи реч „полтрон“ па мислиш да сам ти рекао нешто друго. То ће да реши сваки речник, ево на пример Вокабулар (http://www.vokabular.org/?lang=sr&search=полтрон):

  полтрон (фр. poltron итал. poltrone, нем. Polster јастук)
  плашљивац, кукавица; јунак на језику, разметљивац; код нас и у значењу: улизица, пузавац, бескичмењак, подрепаш, лижисахан.

  Обрати пажњу на оно иза „код нас и у значењу“, па ћеш видети да сам тај израз употребио не да назначим да си полтрон зато што мислиш другачије од мене (јер израз не може да има ни приближно такво значење), него да си полтрон зато што тврдиш да САД нису побиле милионе људи и да то није злочин, само зато да се не би којим случајем замерили тим истим САД.

  > Sad ti cak i smeta ko se kako predstavlja a dosad ti nije smetalo

  Увек ми је сметало када се неко појављује као анонимус и било коме спочитава нешто што је овај рекао јавно и отворено не кријући идентитет. Ко ме познаје, врло добро зна да сам увек тако мислио и да на то никада није утицало то да ли се ја са мишљењем тог анонимуса слажем или не.

  Као што већ рекох, ти ваљда знаш зашто не смеш своје мишљење да кажеш не кријући идентитет. Као што видиш, ја своје мишљење управо тако и износим и никако другачије, те свако може да види шта пишем и да на то реагује знајући ко сам.

  > Kad smo vec kod poltronstva da mozda netreba tebi da poltronisem?

  Сад баш нисма сигуран у ком значењу корситиш ову реч, али бих могао са сигурношћу да кажем да нема разлога да будеш мој полтрон. Ја те не познајем, и нисам те ни звао да коментаришеш мој чланак. То си урадио својом вољом.

  Као што видиш испоштовао сам твоје мишњење и оно стоји као коментар. Е сад што се теби не свиђа мој одговор, шта ја ту могу, сам си га тражио. Није ваљда да сматраш да тиимаш право да на мом блогу напишеш шта хоћеш а да други, па и ја немамо право да кажемо шта о томе што си написао мислимо?

  Мало ми је чудан тај приступ, Себи дозвољаваш да дођеш на нечији блог, опљунеш како год желиш кријући се из аанонимности, што на крајукрајева и јест тачно јер ти анонимнонст дозвољава да урадиш шта год хоћеш, а једино ограничење ти је лично васпитање. С друге стране мени не дозвољаваш да ја изнесем своје мишљење, и да напишем шта год желим, с тим да сам ја ипак у подређеном положају јер ја нисам анониман и не могу себи да дозволим да напишем било шта (мада, мени васпитање не дозвољава да се понашам другачије чак и да сам анониман).

  > nije ovo dating club da raspravljamo o godinama ali stariji sam od tebe

  Нисам ја ни говорио о физичким годинама него онима у глави, али нисам ни очекивао да ћеш ти то да разумеш. Иначе, ни за физичке године ти не верујем као што ти не бих поверовао ни за који други податак осим твог мишљења које износиш. МАда, ко зна, можда си само провокатор и лудо се забављаш?

  > O kakvim sam ja to narucivanjima pricao , nebi ti za mene mogao
  > da pises cak i da platis

  Нисам се ја нудио да пишем за тебе, него си ти сам предлагао неке теме о којима желиш да пишем. Не знам шта је то ако није поруџбина.

  > Pedja samo pravi isprazne postove da bi napravio saobracaj na
  > sajtu sto je naravno daleko od kvalitetnog sadrzaja.

  Ха ха, ово је већ хумор :) Имам утисак да си ти неко кога ја добро знам и ко изгледа има неке нерашчишћене рачуне са мном, па је ово начин како да ми „доакаш“ пошто у стварном животу не можеш. Мора да се негде у некој претрази мој блог појавио испред неког твог сајта па си попиздео због тога. Сасвим је могуће, пшошто се ти и иначе бавиш са СЕО, хостингом и сличним работама, да ти је сујета озбиљно повређена.

  > Iskreno se ne slazem sa stavom da nesto u bilo kojoj drzavi
  > nema veze sa istom.

  Надао сам се да ћеш нешто научити али изгледа није било вајде. Какве везе има овај чланак са Србијом. Хајде прочитај га још једном и видећеш да сам већ у првој реченици направио озбиљан искорак са домаћег терена и причу окренуо на потпуно другу страну.

  Но све је то неважно, пошто изгледа теби осигурачи искачу чим видиш да је неко нешто рекао или написао критички против САД.

 18. nocom

  Jeste mnogo si pametan i u pravu i toliko si posten da si blokirao IP adrese prema sajtu, kao sto rekoh mogao si da obrises prvi komentar i nikom nista, ja ne spamujem da bih napisao komentar nije to toliko bitno ali izgleda treba ti neko da ga napadas i drzis nam predavanje sta smo mi rekli , sta mislimo, sta smo propustili, kako smo se zajebali.
  Sta ja imam da branim USA , napisao si clanak za zutu stampu i ocekujes da ti aplaudiramo svako je napisao sta misli nismo u kafani ili na ETF ispitu ukoliko ti se ne svidjaju komentari brisi, uvedi identifikovanje viza ili slicnim karticama, imas stila i kulture mozes i predstavljanje na worldpress platformi da napises od nule ebiga samo ti imas blog mi nismo bili nigde , nismo se prijavljivali ni na jednom blogu ajde prosvetli nas malo, imam pravo i da ne odgovorim i slobodu worldpress platforme da se predstavim kako hocu i postavim link koji hocu
  Toliko pametan da popuje a nista ne razume neverovatno, samo nesto pitas a sve znas slozi pricu kako ti zgodno i uzivaj.
  Niti mi je sujeta povredjena ali izgleda tvoja jeste, ne rasciscavam nikakve racune ,nisam malo dete da se uzbudjujem koje gde na google,toliko izvlacenje iz konteksta – neverovatno.
  Saberi se malo ja sta mislim kazem videh post komentarisao sam post i nista vise niti okolo, ali doduse bas mi i nije toliko vazno – blog je tvoj imas pravo da pises sta hoces ne sporim ne zelim vise da gubim vreme.Ukoliko ostajes nedorecen iza ovog komentara obrisi ga .
  Poslednji komentar na ovom i bilo kojem od tvojih sajtova.

 19. Peđa

  Знаш шта, полако али сигурно прелазиш границу пристојности. Ја нисам бановао ниједан ИП на овом блогу. Приметио сам да је Акисмет почео да те препоѕнаје као спамера, а ја Акисметом не управљам. Биће да ти у ствари спамујеш блогове и да су те људи убацили у филтере. То показује и чињеница да сваки пут када напишеш коментар наводиш адресу неког другог сајта, што је очигледан покушај рекламирања и због тога сам те линкове уклонио.

  Ако ниси желео да твој коментар буде објављен на блогу, није треблао ни да га пишеш. А ако си га написао, онда трпи последице, какве год да су.

  Ја од тебе не очекујем ништа. ово је мој лични блог на коме ја пишем оно што нађем за сходно. Ко чита чита, ко не чита – не чита. Имаш свако право да читач или не читаш да коментаришеш или не коментаришеш, и све то зависи само од тебе.

  Не знам, сада сам ти ја крив што имам блог, а ти га ваљда немаш? Па направи г аи пиши шта год хоћеш на њему. Не капирам те баш који је твој проблем али да имаш проблем то је очигледно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.