Теме: Београдизација Србије | За то сте гласали

Опет дискриминација, сада су студенти мета

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1697

Баш у ово време када су све врсте дискриминација тема у јавности, појавила се још једна, несвакидашња и од стране некога ко тиме никако не би смео да се бави.

Народна канцеларија председника Републике Србије је објавила конкурс „1000 младих лидера Србије“ којим додељује 40 стипендија у избносу од 2000 евра за друштвено ангажоване студенте државних и приватних универзитета.

Када сам пре извесног времена први пут чуо за тај конкурс, уши ми је запарао израз „друштвено ангажовани“.

С обзиром да сам скептик према свакој власти и подразумевано верујем да свака власт ради пре свега за корист појединаца који учествују у тој власти а не за грађане, што су до сада све власти у овој држави здушно потврђивале. Тако сам и овај опис кандидата за стипендију схватио као опис чланова партија које су на власти или у партијама блиским власти. На сајту Канцеларије нема никаквих посебних података о кандидатима осим њихових имена, а уверен сам да би баш било занимљиво да су објавили и какав је то друштвени ангажман тих кандидата који их препоручује, а поготово да се види каква им је страначка припадност.

Но, пошто је овај мој утисак тешко доказати, јер би било потребно заиста озбиљно истраживање, ствар сам пропустио на друго уво и заборавио као и много тога другог што власт чини, а против чега ама баш ништа не можемо да предузмемо, а да постоје неки изгледи за успех.

Ипак, ових дана се у медијима појавила нова информација, која раније није привлачила пажњу иако је све време бола очи – само је требало отићи на сајт Канцеларије и прочитати текст поменутог конкурса.

Наиме, поред друштвене ангажованости студената неопходан је још један битан предуслов: студент мора бити уписан на државном или приватном универзитету у Београду.

Ово је привукло пажњу јавности тек када су се побунили студенти других универзитетских центара из Србије, са сасвим оправданим питањем: а зашто су они грађани другог реда и не могу да добију те стипендије?

Каква порука је послата оваквим потезом? Да студенти су у другим центрима мање вредни? Мање друштвено ангажовани? Лошије уче? Имају лошије предаваче? Не ваљају за лидере? Да је београдизација Србије на делу и да у ствари није битно ко си и какав си, већ само да си у Београду да би могао да очекујеш неку будућност за себе и своју породицу?

То је дискриминација на делу, од стране никог другог до Председника лично. Студенти вероватно неће ни добити одговор на своја питања, мада се одговор стално ту и виси у ваздуху: то је просто тако нормално за српску власт (ко год да је), која се понаша као недоношче и стално прави неке потпуно бесмислене и очгледне грешке које неко ко иоле размишља, једноставно не може да уради, јер су такви поступци или одлуке, против здравог разума и сваке логике.

Но, за то сте гласали, ви који сте гласали.

8 comments to Опет дискриминација, сада су студенти мета

 • David

  Koji fakin retardi, sramotno i stetno. S druge strane, sta ima predsednik ili bilo koji drugi drzavni organ da deli nase pare po svom nahodjenju?

 • Из Народне канцеларије су дали објашњење да је такве услове одредио донатор, као да то има неке везе. Нису морали да прихвате услове, па макар и пропале те паре.

 • U, pa to je normalno bar poslednjih 10 godina – ogromna vecina stipendija je samo za Univerzitet u Beogradu i za one koji se bave drustvenim naukama.

  Prirodne nauke koje i onako jedva da imaju studente svi zaboravljaju, a o ostalim univerzitetima da ne pricam (mislim pre svega na Kragujevac i Nis)

 • Džejn

  Pih. Ako je na tome insistirao donator, onda je donator trebalo da raspiše taj konkurs, a država je morala da se ogradi ili da insistira na podjednakom tretmanu svih studenata.

  A tek ono „društveno angažovani“…

  No, kako ti lepo reče, za to su glasali oni koji su glasali.

 • Danijel

  Ništa me ovo ne iznenađuje, a za koga god da smo glasali, pogrešili bi smo.

 • toma

  ne vredi se nervirati.
  ali hvala na informaciji.

 • Milan S.

  Veci je problem ‘diskriminacija’ prirodnih nauka nego 40 stipendija po specificnim kriterijumima. Valjda kontaju da ce prirodnjaci u privatnike a drustvenjaci u drzavni aparat 🙂

  Pa ko se kako snadje…

  A Pedja, da se uradi jedan podzakonski akt koji one koji salju CV obavezuje da , sem fotografije, salju i detalje svog ‘drustvenog angazovanja’ ?

 • Хехе, то би тек била дискриминација 🙂

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *