Изборник Затворити

Опет дискриминација, сада су студенти мета

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1697

Баш у ово време када су све врсте дискриминација тема у јавности, појавила се још једна, несвакидашња и од стране некога ко тиме никако не би смео да се бави.

Народна канцеларија председника Републике Србије је објавила конкурс „1000 младих лидера Србије“ којим додељује 40 стипендија у избносу од 2000 евра за друштвено ангажоване студенте државних и приватних универзитета.

Када сам пре извесног времена први пут чуо за тај конкурс, уши ми је запарао израз „друштвено ангажовани“.

С обзиром да сам скептик према свакој власти и подразумевано верујем да свака власт ради пре свега за корист појединаца који учествују у тој власти а не за грађане, што су до сада све власти у овој држави здушно потврђивале. Тако сам и овај опис кандидата за стипендију схватио као опис чланова партија које су на власти или у партијама блиским власти. На сајту Канцеларије нема никаквих посебних података о кандидатима осим њихових имена, а уверен сам да би баш било занимљиво да су објавили и какав је то друштвени ангажман тих кандидата који их препоручује, а поготово да се види каква им је страначка припадност.

Но, пошто је овај мој утисак тешко доказати, јер би било потребно заиста озбиљно истраживање, ствар сам пропустио на друго уво и заборавио као и много тога другог што власт чини, а против чега ама баш ништа не можемо да предузмемо, а да постоје неки изгледи за успех.

Ипак, ових дана се у медијима појавила нова информација, која раније није привлачила пажњу иако је све време бола очи – само је требало отићи на сајт Канцеларије и прочитати текст поменутог конкурса.

Наиме, поред друштвене ангажованости студената неопходан је још један битан предуслов: студент мора бити уписан на државном или приватном универзитету у Београду.

Ово је привукло пажњу јавности тек када су се побунили студенти других универзитетских центара из Србије, са сасвим оправданим питањем: а зашто су они грађани другог реда и не могу да добију те стипендије?

Каква порука је послата оваквим потезом? Да студенти су у другим центрима мање вредни? Мање друштвено ангажовани? Лошије уче? Имају лошије предаваче? Не ваљају за лидере? Да је београдизација Србије на делу и да у ствари није битно ко си и какав си, већ само да си у Београду да би могао да очекујеш неку будућност за себе и своју породицу?

То је дискриминација на делу, од стране никог другог до Председника лично. Студенти вероватно неће ни добити одговор на своја питања, мада се одговор стално ту и виси у ваздуху: то је просто тако нормално за српску власт (ко год да је), која се понаша као недоношче и стално прави неке потпуно бесмислене и очгледне грешке које неко ко иоле размишља, једноставно не може да уради, јер су такви поступци или одлуке, против здравог разума и сваке логике.

Но, за то сте гласали, ви који сте гласали.

8 Comments

 1. David

  Koji fakin retardi, sramotno i stetno. S druge strane, sta ima predsednik ili bilo koji drugi drzavni organ da deli nase pare po svom nahodjenju?

 2. Peđa

  Из Народне канцеларије су дали објашњење да је такве услове одредио донатор, као да то има неке везе. Нису морали да прихвате услове, па макар и пропале те паре.

 3. mmilan

  U, pa to je normalno bar poslednjih 10 godina – ogromna vecina stipendija je samo za Univerzitet u Beogradu i za one koji se bave drustvenim naukama.

  Prirodne nauke koje i onako jedva da imaju studente svi zaboravljaju, a o ostalim univerzitetima da ne pricam (mislim pre svega na Kragujevac i Nis)

 4. Džejn

  Pih. Ako je na tome insistirao donator, onda je donator trebalo da raspiše taj konkurs, a država je morala da se ogradi ili da insistira na podjednakom tretmanu svih studenata.

  A tek ono „društveno angažovani“…

  No, kako ti lepo reče, za to su glasali oni koji su glasali.

 5. Milan S.

  Veci je problem ‘diskriminacija’ prirodnih nauka nego 40 stipendija po specificnim kriterijumima. Valjda kontaju da ce prirodnjaci u privatnike a drustvenjaci u drzavni aparat :)

  Pa ko se kako snadje…

  A Pedja, da se uradi jedan podzakonski akt koji one koji salju CV obavezuje da , sem fotografije, salju i detalje svog ‘drustvenog angazovanja’ ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.