Изборник Затворити

Електронска трговина – плаћање преко Интернета и фискална каса

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1922

Врло често ме питају на који начин је регулисана интернет трговина и коришћење фискалних каса.

Разлог је што је издавање фискалних каса за робу и услуге продате преко Интернета врло непрактично а са друге стране, неиздавање фискалних рачуна је веома озбиљан прекршај. Због тога често људи одустају од идеје да започну трговину преко Интернета или се одлуче да раде на црно и тако буду испод рада пореских инспекција.

И сам сам у таквој ситуацији, да, иако се бавим искључиво пружањем услуга, пословање сам ограничио само на правна лица. Потпуно сам искључио могућност давања услуга физичким лицима да бих избегао све компликације са фискалним рачунима и фискалним касама. Разлог је био тај што никако нисам могао да добијем јасна тумачења наших прописа. Но, пошто све чешће добијам захтеве од физичких лица, морао сам и овим проблемом да се позабавим.

Шта каже закон

Члан три, став први и други Закона о фискалним касама каже да је лице које је уписано у одговарајући регистар за промет добара на мало,односно за пружање услуга физичким лицима, дужно да врши евидентирање сваког појединачног оствареног промета преко фискалне касе. Ова обавеза постоји и у случају ако се услуга пружа физичком лицу, а накнаду за услуге плаћа правно лице, односно предузетник, независно од начина плаћања (готовина, чек, картица, безготовинско плаћање).

Трећи став овог члана Закона ослобађа обавезе евидентирања промета преко фискалне касе пољопривредних произвођача, власника самосалних занатских радњи који на пијачним тезгама и сличним обејктима продају пољопривредне производе или сопствене занатске производе и домаће радиности, банкарске организације, осигуравајуће организације, ПТТ и јавна предузећа који накнаду за продату робу или услуге физичким лицима наплаћују испостављањем рачуна о обрачуну потрошње преко мерних инструмената (грејање, гас, телефон, електрична енергија, вода и друго).

Закон је оставио могућност Влади да посебном уредбом, додатно прошири листу лица која не морају да промет роба и услуга евидентирају преко фискалне касе. Тако је Уредбом о одређивању лица на која се услед специфичности делатности које обављају не односи обавеза евидентирања промета преко фискалне касе (Службени гласник РС, број 100/04 и 106/04), Влада листу делатности заиста и проширила. Ова Уредба је престала да важи 1. априла ове године, од када важи Уредба о одређивању делатности код чијег обављања не постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе (Службени гласник РС, број 18/09).

Како се Закон тумачи

Главни камен спотицања је тумачење закона. У листи делатности које је Влада Уредбом додатно ослободила обавезе евиденција промета преко фискалних каса се налази делатност 52610, Трговина на мало у продавницама које поштом достављају наручену робу). Нека тумачења су у ову делатност укључивале и давање услуга путем Интернета, а нека су тумачила да се ова делатност односи искључиво на поштанску слубу.

Ова недоумиа је разрешена објављеним неколко мишљења Министарства финансија Републикe Србије која су се односила на различите делатности. Једно од њих је Мишљење број 4300-00-00132/2008-04 од 12. маја 2008. године, које се односи на делатност 72400 (Изградња базе података), везано за промет ових услуга и услуга рекламирања правним и физичким лицима путем Интернета, у коме се каже:

„Привредни субјект који у оквиру претежне делатности 72400 (изградња базе података) обавља и промет поменутих услуга, као и услуга рекламирања правним и физичким лицима путем интернета, при чему се комплетна услуга обавља електронским путем, а наплата врши директном уплатом на рачун извршиоца услуга, иликредитном картицом, без директног контакта са физичким лицем, није дужан да тако остварен промет евидентира преко фискалне касе.“

У мишљењу се наглашава следеће:

„Како се овакав вид продаје третира као делатност 52610 (Трговина на мало у продавницама које поштом достављају наручену робу), и која је као таква изузета одобавезе евидентирања промета преко фискалне касе, наведеном Уредбом, промет који привредни субјект оствари прометом услуга (нпр. услуге рекламе и пропаганде) физичким лицима путем интернета, с тим да се комплетна услуга обавља електронским путем, није дужан да тако остварен промет евидентира преко фискалне касе, при чему привредни субјект пре отпочињања обављања поменуте делатности, поред одлуке о почетку обављања делатности мора у свом оснивачком акту имати уписану шифру делатности 52610 (Трговина на мало у продавницама које поштом достављају наручену робу).

Поред овог, Министартво је објавило још неколико мишљења која се односе на неке друге делатности, али су у својој суштини сагласна овом наведеном.

Све би било јасно да није нове Уредбе објављене у Службеном гласнику број 18/09 у коме је ова делатност 52610 и даље на листи ослобођених од евиденције путем фискалних каса само са једним нејасним проширењем. Опис ове делатности у новој уредби гласи: „52610 Трговина на мало у продавницама које поштом достављају наручену робу, за робу испоручену поштом.“

Овај додатак је изазвао доста недоумица, и поново изазвао различита тумачења од којих нека  иду дотле да се опис тумачи као да ослобођење важи само ако се роба испоручи поштом, али не и курирским службама, Интернетом или на неки други сличан начин.

Мишљења које сам навео је Министарство објавило пре него што је нова Уредба ступила на снагу, тако да се на њих више не можемо позивати као на званично важеће тумачење, а нова уредба је тек ступила на снагу тако да треба неко време да се добије ново тумачење.

Ја не видим неки разлог зашто би нова уредба по питању делатности 52610 била тумачена другачије него како је то чињено и према старим уредбама. Не видим логику да се сада слање обичном поштом третира другачије него слање курирским службама. И једно и друго јесте поштанска услуга. Једина разлика је што се услугом испоруке обичних поштанских пошиљки бави једино ПТТ, па би тумачење да се евиденција промета не мора вршити преко фискалних каса само ако се роба шаље преко ПТТ-а ставила ово предузеће у врло необичан монополски положај.

Уз то, ни у старим уредбама Интернет није помињан као начин испоруке, па се ова делатност односила и на њега, тумачењем Министарства финансија. Зашто би то сада било другачије?

Смисао ове делатности је у испоруци робе или услуге а да не постоји директан физички контакт продавца и купца, те је у том смислу непрактично руковање фискалним рачунима. У неким ситуацијама издавање фискалног рачуна може да направи велику компликацију продавцу – на пример, наручилац не преузме робу, наравно – не плати је, и она се врати продавцу са издатим фискалним рачуном који сада треба на неки начин поништити, а стигао је са неколико дана разлике у односу на датум када је рачун издат.

Квака 22

Наше законодавство не би било наше да нема зачкољица. Према мишљењу Министарства, неопходан услов је да предузеће дорегиструје делатност 52610 пре неко што почне трговину са физичким лицима путем Интернета.

На сцену ступа Агенција за привредне регистре која каже, да се не може регистровати више делатности за предузеће. Региструје се само једна, претежна, а предузеће се може бавити и другим делатностима уколико не постоје нека законска ограничења.

Другим речима, ако желите да региструјете делатност 52610, не можете имати регистровану своју основну делатност.

Извори

Закон о фискалним касама, Службени гласник РС, број 135/04

Уредба о одређивању делатности код чијег обављања не постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе, Службени гласник РС, број 18/09

Уредба о одређивању лица на која се, услед специфичности делатности које обављају, не односи обавеза евидентирања промета преко фискалне касе, Службени гласник РС, број 100/04

Уредба о изменама и допунама Уредбе о одређивању лица на која се, услед специфичности делатности које обављају, не односи обавеза евидентирања промета преко фискалне касе, Службени гласник РС, број 106/04

Мишљење Министарства финансија Републикe Србије број 4300-00-00132/2008-04 од 12. маја 2008. године – Обавеза евидентирања промета преко фискалнекасе, у случају када привредни субјект у оквиру претежне делатности 72400 (Изградња базе података) обавља и промет поменутихуслуга, као и услуга рекламирања правним и физичким лицима путем интернета

Мишљење Министарства финансија, број 430-00-00275/2006-04 од 13.12.2006. године – Обавеза евидентирања промета преко фискалне касе у случају када привредни субјект обавља промет добара (софтверски програми) на мало путем интернета, при чему се преузимање добара врши интернетом, путем електронске поште, а наплата добара директном уплатом на рачун испоручиоца или кредитном картицом.

Мишљење Министарства финансија, број 430-00-00329/2006-04 од 13.12.2006. године – Обавеза евидентирања промета преко фискалне касе у случају када привредни субјект обавља промет добара (канцеларијски и школски прибор) на мало путем интернета, при чему се преузимање добара врши поузећем, а наплата при преузимању добара директном уплатом на рачун испоручиоца или картицом.

Привредни Саветник број 8/2009, страна 19

Слични чланци

41 Comments

 1. Žarko Milićević

  @Kvaka 22
  Nije tačno da može da se navede samo jedna delatnost prilikom osnivanja. Može se navesti samo jedna pretežna delatnost (glavna – 72×00, ili štaveć) a pored nje se slobodno može staviti više sporednih, među njima i 52610. Problem može bude ako traže da 52610 bude pretežna delatnost; ne bi trebalo to da traže, al država je to… :/

 2. Peđa

  Тако је било раније. Веруј, ишао сам лично да проверим и били су категорични да се приликом регистрације (или промене регистрације) може навести само једна (претежна) делатност. Чак и образац за регистацију садржи само поље за једну делатност.

 3. Žarko Milićević

  Да, изгледа да у обрасце и иде само једна, претежна делатност, али у Одлуци о оснивању привредног друштва и још неким актима можеш да наведеш и остале делатности.

  Сад немам примере при руци, али то би требало да се види и у Решењу из АПРа…

  • Peđa

   Вероатно већина људи којима је ово интересантно раде као предузетници. Немају они оснивачка акта него само решење које им се издаје по обрасцу захтева за упис у регистар, а ту нема простора за додатне делатности.

   Ако си у позицији да расветлиш више овај проблем, стави слободно у коментар, верујем да ће ти многи бити захвални.

 4. Tamara

  Koliko sam ja uspela da shvatim (a to svakako nije dovoljno za moj problem)svaki preduzetnik ima pravo da se bavi svim dozvoljenim(a to su ona koja nisu zabranjena, je l’)delatnostima za koje ispunjava potrebne uslove (skolska sprema, sanitarne dozvole… kako za koju delatnost, za mnoge bas nista)bez obzira za koju je registrovan u APR. U APR, medjutim, nema sanse da registruje vise od jedne, jer se ta smatra preteznom i ostalo ih se ne tice, osim, ako prijavis dodatni prostor (van sedista radnje)u kome radis (opet pretezno, a ne samo)drugu delatnost. To ne mora ali moze i opet je samo max jedna za jedan prostor. Ima „misljenje registratora“ ili tako nesto na sajtu APR… i u prici o registraciji dodatnog prostora (pod uputstvima ili tako nesto). Ovo je sigurno jos juce vazilo.
  Stvar je glupa do bola. Ako prijavis bilo koju od 10 delatnosti kojima se bavis i to ispadne (tako krene posao) najmanje zastupljeno, nikom nista. Ako si slucajno pri tom izabrao neku koja novom uredbom upada u fiskalizaciju, izgleda (jos nisam sigurna) da onda MORAS DA KUPIS KASU I SVE STO UZ NJU SLEDUJE bez obzira da li prodajes zapravo internetom, postom, radis samo sa pravnim licima…. ili uopste vise ne obavljas tu delatnost. Kasa ti izgleda sleduje po registrovanoj sifri delatnosti, a ne po stvarnom stanju stvari. I sad, ako ne radis zapravo to sto se mora ukucati u fiskalnu, sedi ti ta kasa (osim sto su te odrali i nacimali za sve u vezi sa njom) i svaki dan pravis neki glupi izvestaj o radu kase!?
  placas redovni obavezni servis i tako to. HOROR!
  Inace od opstine do opstine su u onim terenskim inspekcijama razlicita tumacenja ovakvog slucaja i niko nece da se sasvim izjasni. Dakle, ili nemaju pojma ili namerno muljaju da bi posle vise kazni naplatili, a kazne u vezi sa milion neslucenih prekrsaja u vezi sa fiskalnom kasom su od 50.000 do 1.000.000 dinara, pa vi vidite.
  Ja odoh da se preregistrujem cim shvatim na sta, jer izrada suvenira i zeza je tek nejasno definisana…..

  • Peđa

   Није то баш тако компликовано. ако радиш само са фирмама, онда ти не треба фискална каса, без обзира на делатност. Наравно постоје неке делатности за које се подразумева рад са физичким лицима.

 5. Igor

  Elem,

  da pokusam malo da rasvetlim problematiku o kojoj se prica.

  Pretezna sifra delatnosti koju upisujete u APR je „osnovna“ delatnost kojom se preduzece ili preduzetnik bavi. Dopunske delatnosti evidentirate kroz obrazac za dobijanje PIB-a i/ili PDV potvrde(ne znam tacno kako se zovu ali mislim da je jedan od njih EPPDV npr.) U tom formularu vi upisujete koliko % se bavite osnovnom a koliko % se bavite nekim drugim delatnostima (jednom dopunskom ili kroz vise dopunskih delatnosti), tako da na taj nacin ubacite sifru delatnosti 52610 i mozete slobodno da radite.

  S obzirom da sam se konsultovao i sa nekoliko razlicitih knjigovodja i sa Terenskom kontrolom Poreske sluzbe, zakljucak je da ako se trgovina i placanje obavljaju preko interneta, gde firma nema dodirnih tacaka sa CASH-om vec se sve transakcije evidentiraju kroz tekuci racun preduzeca, NIJE POTREBNA FISKALNA KASA. Fiskalna kasa je u ovakvim slucajevima potrebna iskljucivo ako vam klijent daje „zivi“ novac na ruke.

  Tako da ako mislite da pocnete neki posao preko interneta, slobodno to uradite jer nemate nikakvih zakonskih niti poreskih poteskoca.

  Pozdrav

 6. Peđa

  Игоре то како ти објашњаваш јесте логично али нама. Онима који тумаче прошисе то није тако.

  У мишљеењима која сам цитирао врло је изричито да се мора имати регистрована наведена делатност 52610 да би се могло радити без фискалне касе.

  Такође АПР не признаје допунске делатности. Њихово тумачење је да фирма региструје једну претежну делатност а по закону има право да се бави и другим делатностима. У њиховим документима не постоји начин да се наведе допунска делатности.

 7. Mladja

  Vlasnik sam samostalne zanatske radnje za proizvodnju ostalih proizvoda od drveta,sifra delatnosti 20510.
  Svoje proizvode prodajem na pijaci,a ponekad i na vasarima.Citajuci zakon o fiskalnim kasama u kome se kaze:

  „Obaveza iz st. 1. i 2. ovog člana ne odnosi se na poljoprivrednog proizvođača i vlasnika samostalne zanatske radnje
  koji na pijačnim tezgama i sličnim objektima prodaju poljoprivredne proizvode, odnosno sopstvene proizvode zanatstva
  i domaće radinosti“
  Povodom toga ,posto je sada u jeku akcija kontrola fiskalnih kasa na pijacama hteo bih da pitam da li je za moju
  radnju potrebna kasa i ako jeste kako i na koju adresu da je fiskalizujem.Da li na radionicu(sediste),tezgu na pijaci ili nesto
  trece posto kao sto rekoh prodajem ponekad i na vasarima.Koliko mi je poznato ako je registrujem na kucnu adresu ona ne moze
  da se „pomera“.Ako na pijacnu tezgu,kako onda otici negde na vasar.Napominjem jos da sam jedini zaposljeni u radionici i da svoje
  proizvode uglavnom prodajem na terenu (ne u sedistu).
  Molio bih za pomoc,ali onako „narodnim jezikom“,da li je kasa potrebna.Ako jeste kako da je registrujem,a ako nije kako i na sta da se pozovem prilikom kontrole.
  Hvala

 8. Peđa

  Не могу вам много помоћи јер ја нисам стручан за ову проблематику. Најбоље је да се обратите директно Пореској управи или неком виђенијем књиговођи за савет.

  По ономе колико могу да прочитам у Закону, ако се бавите продајеом сопствених занатских производа односно сопствених производа домаће радиности немате обавезу да користите фискалну касу.

  Такође, можда можете да се позовете и на Уредбу којом се додатно од обавезе коришћења фискалне касе ослобађају путујући трговци, али нек књиговођа добро проучи тај став јер је делимично двосмислен.

  Није ми познато да се фискална каса региструје за коришћење на одређеној адреси, већ се региструје на неку фирму. Знам и за примере из праксе да се користе фискалне касе на батерије које се носе на терен. У Закону постоји појам мобилне фискалне касе.

 9. Zorica

  Dakle, ukoliko cu kao preduzetnik poslovati iskljucivo sa pravnim licima, i naplata ce se iskljucivo obavljati preko tekuceg racuna, NISAM u obavezi da imam fiskalnu kasu bez obzira na sifru delatnosti?
  Hvala unapred!

 10. Paja

  Poštovani

  evo taman što sam osnovao preduzeće, bavio bih se prodajom preko interneta, i eto stojim pred problemom i pitanjem da li trebam fiskalnu kasu ili ne…?!
  Osnvovna delatnost firme je šifra 51430, ali isto tako registrovao sam sve drugo moguće, tako da je i registrovana delatnost sa šifrom 52610, ali to nije kao što sam rekao osnovna delatnost.
  Plaćanje bi rešio naravno pouzećem a raznosio bih kurirom.
  Da li ja trebam da imam fiskalnu kasu?
  Hvala na informacijama!

 11. Peđa

  Пајо, најједноствније је да пошаљеш питање Министарству финансија. Само они могу да ти тачно кажу шта и како, па ако ти нека инспекциај упадне да им покажеш црно ан бело. СВако наше мишљење је само мишљење и не може те спасти пред инспекцијом.

  А нажалост, у пракси, различити инспектори, различито тумаче прописе, тако д апре њима може да ти помогне само неко ко је изнад њих, а то је Министарство финансија.

 12. Jasmina

  Poštovani
  I ja imam problem u tumačenju yakona o fiskaliyaciji.Registrovana mi je šifra delatnosti 17540 sa kojom nemam skoro nikakve veze,ali su u APR-u nešto morali da mi stave.Šifra je proizvodnja kanapa,užadi,tampona,značaka i ostalih tekstilnih predmeta na drugom mestu ne pomenuta a ja sam kupila industrijsku mašinu za vez i bavim se vezom na reklamnim materijalima kao što su kape,majice,radna odela itd.Po novoj uredbi od Juna 2009 ja sam obavezna da imam fiskalnu kasu i ako sam napomenula da ću isključivo raditi sa pravnim licima.Išla sam i kod načelnika poreske uprave i on je kategorički rekao da moram da je imam.Ako ja radim samo sa pravnim licima i izdajem račun,a naplata se vrši preko računa znači da nemam kontakt sa novcem po njima moram fiskalni račun da priheftam na postojeći račun što po meni nema nikakve logike ali zakon je takav.Pošto mi to nije imalo smisla napisala sam žalbu poreskoj upravi kao iMinistarstvu trgovine i usluga jer su oni nadležni.Poslala sam prošle godine tj.06.06.2009 i još nisam dobila odgovor mada je zakonski rok 60 dana.U slučaju inspekcije ja sam pokrivena sa kopijama i povratnicama ali sam čula da inspekcija može da mi naplati kaznu bez obzira. Kako god okrenem sve se svodi na plaćanje kazni jer je država tako odredila,a što godinu dana nisu našli za shodno da mi odgovore to nema veze.Pozdrav

 13. Peđa

  Уредба из 2009. не уводи обавезу коришћења фискалне касе већ наводи делатности које нису обавезне да је користе.

  За друге делатности постоји обавеза коришћења фисклане касе само ако су и други услови испуњени.

  Колико знам, ко ради само са правним лицима, не мора да користи фискалну касу, пошто за њом уопште нема потребе. Таква фирма пореске обавезе књижи и намирује обрачуном ПДВ-а на рачунима.

  Закон каже:

  Обавеза евидентирања промета преко фискалне касе

  Члан 3.

  Лице које је уписано у одговарајући регистар за промет добара на мало, односно за пружање услуга физичким лицима, дужно је да врши евидентирање сваког појединачно оствареног промета преко фискалне касе.
  Обавеза из става 1. овог члана постоји и у случају када се услуга пружа физичком лицу, а накнаду за пружене услуге сноси правно лице, односно предузетник, и то независно од начина плаћања (готовина, чек, картица и безготовинско плаћање).

  Можда сте регистровани као занатска радња или нешто тако што по другом основу уводи обавезу коришћења фискалне касе. Јесу ли вас упутили тачно који је основ да вас обавезују да имате фискалну касу?

  Чиме се тачно бавите?

 14. Jasmina

  Da,registrovana sam kao ZR.Kao što sam rekla imam industrijsku mašinu za vez,i radim reklamni materijal tj.vez logo firme na majicama,kapama,radnim odelima. Koji je osnov da bih imala fiskalnu kasu ne znam jer i nisam dobila odgovor od načelnika jer mi je pomenuo samo uredbu.Problem nastaje u APR-u jer su se pojavila nova zanimanja i oni ne prate to da bi regisrovali nove šifre.Malo sam tražila po internetu i moja delatnost bi mogla da se svrsta u stare zanate i to u dve podgupe.
  1-Umetnički zanat
  2-Domaća radinost
  Jer ja sem reklamnog materijala mogu da radim vez na narodnim nošnjam,peškirima od srpskog platna itd.Javila sam vam se najviše jer ste gospodina Paju uputili na Ministarstvo,pa sam htela da ostavim komentar da se ne nada puno,jer ja još uvek nisam dobila odgovor.Pozdrav

 15. Maja

  Iz Zakona o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja (“Službeni list SRJ“, br. 31/96, 34/96, 12/98, 59/98 i 74/99),delatnosti koje nema obavezu evid. preko fisk.kase iz sledećih grana i podgrupa klasifikacije delatnosti i to:
  1) Sve delatnosti u okviru sledećih grana, odnosno podgrupa:
  52610 Trgovina na malo u prodavnicama koje poštom dostavljaju naručenu robu;
  52710 Opravka obuće i ostalih predmeta od kože;
  60100 Železnički saobraćaj;
  60211 Prevoz putnika u drumskom saobraćaju;
  60212 Prevoz putnika u gradskom saobraćaju;
  60220 Taksi prevoz;
  60230 Ostali prevoz putnika u drumskom saobraćaju;
  60250 Prevoz robe u drumskom saobraćaju;
  61200 Saobraćaj unutrašnjim vodenim putevima;
  62100 Vazdušni saobraćaj, linijski;
  62200 Vazdušni saobraćaj, vanredni (čarter);
  63211 Održavanje i nega kola;
  63212 Održavanje pruga;
  63213 Održavanje uređaja na železnici;
  63300 Delatnost putničkih agencija i turoperatora;
  641 Poštanske aktivnosti i prevoz i isporuka poštanskih pošiljki;
  642 Telekomunikacije;
  651 Monetarne institucije;
  652 Ostalo finansijsko poslovanje;
  660 Osiguranje i penzijski fondovi, osim obaveznog socijalnog osiguranja;
  671 Pomoćne aktivnosti u finansijskom posredovanju;
  672 Pomoćne aktivnosti za osiguranje i penzijske fondove;
  74111 Advokatski poslovi;
  74700 Čišćenje objekata;
  75300 Obavezno socijalno osiguranje;
  801 Osnovno obrazovanje;
  802 Srednje obrazovanje;
  803 Više i visoko obrazovanje;
  851 Zdravstvena zaštita stanovništva;
  852 Veterinarske aktivnosti;
  853 Socijalna zaštita;
  91310 Delatnost verskih organizacija;
  92130 Prikazivanje filmova
  92310 Umetničko i književno stvaralaštvo i scenska umetnost;
  92320 Rad umetničkih ustanova;
  92511 Delatnost biblioteka;
  92512 Delatnost arhiva;
  92521 Delatnost muzeja, galerija i zbirki;
  926 Sportske aktivnosti;
  92710 Kockanje i klađenje.
  2) Pojedine delatnosti u okviru sledećih podgrupa:
  18220 Proizvodnja ostale odeće – šivenje po narudžbini, osim ukoliko se ova delatnost obavlja u okviru modnog salona.
  52630 Ostala trgovina na malo izvan prodavnica:
  – prodaja preko automata,
  – prodaja preko putujućih prodavaca
  – ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica i štampe
  – kolporteri;
  52730 Opravka satova, časovnika i nakita:
  – opravka satova,
  – opravka časovnika;
  52740 Opravka na drugom mestu nepomenuta – opravka odeće;
  63214 Usluge u drumskom saobraćaju
  – prateće aktivnosti vezane za rad parkirališta ili garaža i parkirališta za bicikle;
  93050 Ostale uslužne aktivnosti, na drugom mestu nepomenute
  – delatnost čistača cipela, nosača i lica za parkiranje automobila.
  Delatnostima iz stava 1. ovog člana smatraju se i delatnosti iz Zakona o komunalnim delatnostima („Službeni glasnik RS“, br. 16/97 i 42/98), osim pružanja usluga na pijacama.
  Delatnostima, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se i pojedini poslovi iz Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti („Službeni glasnik RS“, broj 86/02 – u daljem tekstu:Pravilnik), i to:
  1) stari zanati iz člana 3. stav 2. do 4. Pravilnika, osim:
  – kamenorezačkih,
  – voskarsko – liciderskih,
  – medičarskih,
  – priprema pojedinih mesnih, mlečnih i biljnih proizvoda na trdicionalan način;
  2) domaća radinost iz člana 4. stav 2. Pravilnika
  Član 3.
  Pravna lica i preduzetnici koja obavljaju delatnosti iz člana 2. ove uredbe nisu u obavezi da preko fiskalne kase evidentiraju promet ostvaren obavljanjem tih delatnosti.
  Pravna lica i preduzetnici koji vrše promet proizvoda na malo, odnosno promet usluga fizičkim licima u okviru obavljanja delatnosti koje nisu navedene u članu 2. ove uredbe, kao i pravna lica i preduzetnici koji vrše promet proizvoda na malo, odnosno promet usluga fizičkim licima, a nisu Zakonom oslobođeni obaveze evidentiranja prometa preko fisklanih kasa, dužni su da svaki pojedinačni promet evidentiraju isključivo preko fiskalnih kasa.
  Pravna lica i preduzetnici iz stava 2. ovog člana, ne mogu u prostoriji ili na drugom mestu na kome se vrši promet proizvoda i usluga držati drugu registar kasu osim fiskalne.
  Član 4.
  Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

 16. Maja

  Medjutim promene su nastale uredbom aprila 2009god. («Службени гласник РС», број 09/09)i daljim uredbama…
  Delatnosti za koje nastupa obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase :

  1) od 31. маја 2009. године за делатности:
  18220 Производња остале одеће;
  52740 Оправка на другом месту непоменута – оправка одеће;
  63300 Делатност путничких агенција и туроператора;
  851 Здравствена заштита становништва, осим здравствених услуга које се обезбеђују из средстава обавезног здравственог осигурања;
  852 Ветеринарске активности, осим примарне теренске здравствене заштите животиња, послови из Програма мера здравствене заштите животиња, послови дезинфекције и дератизације у објектима у којима се држе и узгајају
  животиње и активности на спречавању појављивања, ширења и сузбијања заразних болести животиња.

  2) od 31. децембра 2009. године за делатности:
  60220 Такси превоз;
  ova uredba je брисана («Службени гласник РС», бр. 109/09)sto znaci da je taksistima pomeren rok za 31.08.2010
  3) od 31. августа 2010. године за делатности:
  52630 Остала трговина на мало изван продавница:
  – продаја преко путујућих продаваца – улична продаја сладоледа;
  52730 Оправка сатова, часовника и накита;
  60220 Такси превоз;
  74111 Адвокатски послови;
  74700 Чишћење објеката;
  801 Основно образовање;
  802 Средње образовање;
  803 Више и високо образовање.

  Nadam se da sam bar malo pomogla …
  Pozdrav.

 17. BRANKKO

  @Maja & ostali upuceni:
  Da li ovo znaci da je danas moguca prodaja/naplata preko interneta bez fiskalne kase? Pri bih razgranicio dva slucaja:
  1) Kada se nesto naruci preko interneta, posalje postom i plati pouzecem.
  2) Kada se naplata izvrsi preko interneta (kreditnom karticom, paypal-om, eventualno SMS-om i sl.) a roba/usluga isporuci na bilo koji nacin (npr postom ili takodje preko Interneta)

 18. PREDRAG

  Ja opet nisam na kraju razumeo, da li je za prodaju fizičkim licima preko interneta (dakle slanje proizvoda npr kurirskim službama)potrebna fiskalna kasa i izdavanje računa ili ne? :)

  Evo konkretno u mom slučaju preduzetnik sam i pretežna delatnost mi je 72200 – Pružanje saveta i izrada kompjuterskih programa, a konkretno bavim se Web dizajnom, kao i grafičkim dizajnom. Takođe, smislio sam jednu društvenu igru koju proizvodim i nameravam da prodajem, za početak, naručivanjem preko sajta i slanjem poštom ili kurirskim službama… pa me zanima da li je za ovo neophodna fiskalna kasa jer mi je to, za sada, jedini proizvod!

  Hvala unapred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.