Изборник Затворити

Гробови на Јелину

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7086

Наиђох на необично гробље на Јелину (Сијерач, Рогачица, Бајина Башта). Велико гробље се по свему судећи користи од искона. Вероватно најстарији споменици су белези без обележја, само одваљени камени блокови разних величина и облика. Уз њих су и старински камени споменици који у себи имају уклесан старински крст или су и сами у облику крста. А по ободу гробља нови савремени гробови који показују да је таштина ипак победила.

Људи су заборавили да себи спомен зидају целога живота а да гробни споменик служи само да људи знају да не газе по гробу.

5 Comments

  1. Andrej

    Sjerac Selo ispod jelina ima drevno groblje HRISCANSKO ,stanovnici tog sela nepamte ko je tu i ci je je to groblje,posto su mestani doseljenici…ako ima groblje mora imati ostataka i temaelja kuca gde su pra stanovnici ziveli

  2. Andrej

    Kada se krene za jelin u selu Bozici sjerac .Iznad sela je seosko groblje,tu se nalazi deo sa leve strane puta staro groblje zaraslo u sumu,SANU je 1953 uknjizio groblje na jelinu
    ali ovo ne.Mestani sela neznaju ko tu sahranjivan,a doselili su se u Sijerac pre 300 godina iz Crne Gore.Sada ima po predanju u tom okrugu vise tipova nekropola latinska,grcka,madjarska i Dzinovska…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.