Теме: Самоградња

ISO 10487 – еуро конектор за ауто-радио

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3543

У аутомобилу који сам купио ауто-радио је повезан хрпом каблова који су очигледно некаква буџевина. То је незгодно, јер ако желим да променим радио морам опет да буџим и нови адио, а то не ваља. Ем посоји могућност да нешто лоше спојим и направим штету, ем буџењем губим гаранцију за нови уређај.

Зато сам одлучио да одмах ствар доведем у ред. За прикључење ауто-радија на аутомобил постоји стандард који обезбеђује да сви аутомобили имају одговарајући исти прикључак који опет, одговара свим радио-цд-касетофон-бла-бла уређајима. Стандард има ознаку ISO 10487, а познат је и под називом еуро конектор за ауто-радио.

iso-10487 - еуро конектор за ауто-радиоКако је из неког разлога прилично течко на Интернету ископати јасан опис ових кнектора направићу овде белешлу – користиће и мени а верујем и другима.

Сам стандард предвиђа више конектора (A, B i C, који се сам у ствари састоји од три конектора). Ја ћу овде приказати распоред контаката само за A и B јер су они најчешће у употреби. C конектори имају специфичну намену.

A конектор

Овај конектор је намењен за напајање уређаја и сигнализацију. Намена контаката је следећа:

контакт 1 – аутоматско подешавање гласноће. Синал се доводи са показивача брзине а неки радио-уређаји умеју да га употребе так да појачају звук са повећањем брзине компензујући тако повећање буке.

контакт 2 – утишавање звука. када се на овај контакт споља доведе маса, ауто-радио ће се утишати. Ова функцијаје позната као MUTE.

контакт 3 – сигнал кретања уназад. На овај контакт се споља доводи +12В када је укључен мотор и мењач пребачен за кретање уназад.

контакт 4 – стално напајање уређаја са +12В. На овај прикључак се може повезатинапајање ауторадија тако да се мое користити и када кључ није у брави, или само за напајање меморије

контакт 5 – излаз за напајање аутоматске антене. Радио ће на овај излаз пустити +12В како би се укључила аутоматска антена.

контакт 6 – сигнал споља да су укључена светла на аутомобилу. Уређај овај сигнал може употребити да на пример додатно осветли свој екран.

контакт 7 – напајање уређаја преко контакт-браве. На овај контакт долази +12В када је укључен контакт на брави. Користи се за укључење напајање уређаја преко кнтакт браве.

контакт 8 – минус пол напајања

B конектор

Други конектор је намењен за повезивање звучника. конткати су у пару, непарни бројеви су + пол звучника а парни – пол. Звучници се повезују на контакте на следећи начин:

контакти 1 и 2 – задњи десни звучник + и –

контакти 3 и 4 – предњи десни звучник + и –

контакти 5 и 6 – предњи леви звучник + и –

контакти 7 и 8 – задњи леви звучник + и –

Обавезно треба водити рачуна о поларитету звучника. Не зато што нешто може да се оштети,већ ако се звучници повежу тако да су међусобно супротно поларисани доћи ће до поништавања звучних сигнала, односно звук ће у аутомобилу бити много тиши и неприродан.


Поделите овај чланак са пријатељима


65 comments to ISO 10487 – еуро конектор за ауто-радио

 • Dragan

  Pozdrav
  Hteo bih da stavi multimediju umesto svog radija..zanima me na mom fabrickom radiju postoje oznake BU+, i Code, na obe zice imam +12, i kada nemam kontakt kljucem..sa multimedije imam zutu, pise Bateri i crvenu, pise ACC. Kako da ih spojim? Inace kada sam probao u kuci sa ispravljacem moram da spojim zutu i crvenu da bih probao multimediju( naravno i crna minus)hvala

 • Predrag

  Imenjače,
  Hvala za jasno napisan i koristan članak.
  Pozdrav!

 • Milos

  Zanima me dali je moguće da se zamene samo konektori(buksnice) na eurodžeku(ženskom) koji je na instalaciji auta? kako izvaditi buksnice? i postoji li da se one kupe zasebno. jer su kada je neko skidao radio isekao 2-3 žice sa napajanja gde postoji čak 7 žica ali je sve isto kao po šemi.

  • Не верујем да је баш предвиђено али није немогуће. Те бускнице имају збиће па кад их утакну у конектор они запну и спречавају да се буксна извуче назад. Претпстоављам да уз мало стрпљивог рада иглом може да се деблокира зуб и да се буксница извади. нисам то радио на овим конекторима али на неким другим јесам.

 • srdjan

  Postovani, promenio sam cd/radio koji ima 36 (8+8+20) Iso kontakte sa novim Touch radiom koji ima samo 16 (8+8) Iso kontakte. Gde povezati konektore sa 20 (kontakti su na C2(7.8.9.10.11.12) i C3(16.15.17.18) delu)? Auto je Kia Soul.
  imam komandu na volanu: jacina +/- ,, mute, mode . Ispod bivseg radija prikljucke AUX i USB.
  Da li ovaj uredjaj moze prikazivati sat i temperaturu kao pozadinsko svetlo dok nije ukljucen. Nov uredjaj je Car MP5 player 7023B.
  Hvala

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *