Изборник Затворити

Не журите са инсталацијом WordPress-a 3.0

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4394

WordPress 3.0 је стигао и вероватно већ размишљате о томе да ажурирате свој блог овом новом верзијом. Мој савет је да се суздржите.

Нова верзија је најавила доста занимљивих измена и унапређења. Баш зато, сачекајте мало, док се види како све то функционише. Измене у верзији 3.0 су прилично крупне, а то значи да је могуће да има и грешака. Не би вам се баш свидело да те грешке баш ви пронађете а да вам сајт буде потпуно или делимично нефункционалан због њих, зар не?

Пустите друге да тестирају уместо вас.

Има много разлога да прелазак на нову верзију не прође глатко. Већ се примећује да доста људи има проблема када пусти аутоматско ажурирање новом верзијом те да на крају морају да то раде ручно, а често и да мењају подешавања сервера или сам изворни код програма да би им сајтови прорадили.

Ово нарочито важи ако имате добрано измењен блог – нарочиту тему или доста инсталираних додатака. Већина тема за стару верзију треба да раде и на новој, али не све. Ко зна, можда је баш ваша тема проблематична? Са додацима су проблеми још извеснији. Већ се испоставило да неки популарнији додаци не раде на WordPress-a 3.0 и да се мора сачекати да аутори избаце нове верзије које ће бити дотеране.

Посебан разлог да ништа сада не предузимате је то ако не умете да сами отклањате проблеме који могу да се појаве. Сачекајте да прође први талас помаме за WordPress-a 3.0, да се утврди шта ради, шта не ради , и како се решавају типични проблеми који се јављају. Тада ће све бити лакше, чак и ако баш на вашем блогу ствари са преласком на нову верзију не буду ишле као по лоју. Ако нишпта друго, бар ћете лакше наћи некога ко може да вам помогне да оспосбите свој блог.

13 Comments

 1. Aleksandar

  I ja sam cesto nepoverljiv prema novim verzijama tako da volim malo da pricekam.

  Vec sam se opekao sa apdejtom na nove verzije ubuntu linuksa zbog cega je posao imao stetu.

  Stoga cu i sacekati malo…

 2. Stefan Jocić

  Savršeno radi novi WP 3.0. Nisam imao nikakvih problema prilikom automatskog upgrejda, tema i svi plugini koje koristim rade bez problema. Nema razloga ostajati na starijoj verziji jer je kao i uvek WP stabilan kada su u pitanju finalna izdanja. A ti izolovani slucajevi su vrlo verovatno izazvani zbog servera na kome se instalira WP, a za to su krivi server administratori koji na zalost ne drze sve up to date.

 3. Peđa

  Стафане, ја сам за три додатка која користим на свом блогу нашао да још увек не раде на 3.0. То што ти немаш проблема само значи да су се добро поклопиле све комбинације.

  Верзија 3.0 је функционално унапређење а не сигурносно, тако да не постоји разлог да се жури са ажурирањем.

 4. Милан

  Вероватно не пратиш резвој Вордпреса па можда ниси упознат да има много тестера развојног издања пре него што оно остане коначно. Између осталих, и ја већ дуже време користим тројку, чак сам на неким местима прешао на њу много раније да бих могао да користим неке од нових особина.

  Све ово значи да се огромна већина евентуалних проблема који се појаве отклоне пре него што изађе коначно издање. Посебно се то дешава са овим издањем пошто се оно доста дуго правило.

  Једини прави проблеми могу да буду са застарелим додацима пошто сигурно има доста њих који нису усклађени са новим издањем и то се увек дешава. Е сад је питање колико дуго чекати да се они ажурирају пошто неки од њих никада и неће бити ажурирани. Мислим да је рок од две-три недеље оптималан и да ће се сви озбиљнији додаци у том периоду ажурирати.

  Што се тиче проблема са аутоматским ажурирањем на ново издање, од изласка издања нисам видео баш конкретне текстове са проблемима, али 99% сам сигуран о чему је реч а то се свакако неће решити у будућим издањима већ ће можда постати још горе.

  Ради се о томе да са сваким новим издањем сам ZIP архива у којој долази Вордпрес постаје све већа. Тако код јефтиних и лоших домаћина сервера долази до проблема да Вордпрес нема довољно меморије да распакује архиву. Не мора само и сервер да буде слаб, и сам Вордпрес са сваким издањем користи све више меморије а уз то и сваки укључени додатак па на крају долазимо до тога да аутоматско ажурирање није могуће.

  • Peđa

   Све је то ок, али то тестирање обухвата само вордпрес а не и све могуће додатке и шаблоне које праве други.

   Сумњам да апостоји неки вордпрес блог у употреби који не користи бар један додатак или шаблон који није онај који се добија уз само вордпрес. Све то треба да се истестира пре него што се уради прелазак на нову верзију.

   Поред тога, и сам вордпресс није баш компатибилан сам са собом, има доста жалби да аутоматско ажурирање није успевало, те да се морало радити ручно. Чест је проблем са functions.php који се не иснталира исправно, а да не говоримо да није реткост да управо та датотека садржи специфичан код који је ручно прилагођен за потребе неког конкретног блога, тако да проста замена новом верзијом није баш добро решење.

   Искључивање додатака који не раде у новој верзији тешко да је некоме прихватљиво, јер ти додаци нису укључени из хира него зато што су потребни.

   Ако неко има функционалан сајт, то значи да тај сајт ради како треба. Сумњам да би му пасовало да из било ког разлога сам прелазак на нову верзију изазове застој, нарочито ако он сам није баш умешан да нађе узрок и отклони проблем.

   Зато је боље сачекати да се ствари слегну и прећи на нову верзију када постоје услови да се евентуални проблеми могу брзо отклонити.

 5. Stefan Jocić

  @Peđa
  To može biti jedan od razloga…

  Što se tiče memory limita može se izmeniti u wp-config.php. Tako da taj problem sa raspakivanjem nije problem.

  define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’);

  Koliko se sećam default vrednost je 8M? Ja sam mom WP ostavio 32M za memory limit.

 6. Aleksandar

  ionako na netu ima vise WP sajtova koji skoro nikada nisu azurirani (apdejtovani).
  Dosta njih je kastumizovano tako da se vise i ne mogu automatski apdejtovati. I jos nisu sruseni ;)

 7. Александар

  Од када користим Вордпрес надоградњу на ново издање радим у року од 24 сата по његовом објављивању, и до сада никад нисам имао проблема због тога.

  Уз то, користим доста додатака и увек прилагђену тему.

  Тројка је код мене легла после 2.9.2 без штуцања, аутоматском надоградњом. Проблем сам имао само при ажурирању теме microWP (ваљда се тако зове) коју сам уклонио ручно (јер је иначе не користим) и проблем је решен.

 8. BRANKKO

  Pratim wp-testers mailing listu i beta verzije testiram u lokalu, tako da sam popriclino spreman za zvanicne verzije i skoro uvek radim update produkcione (live) verzije sajtova u najkracem roku (<24h) po objavljivanju 'stabilnih' paketa.
  Inace, za redovne (standardne) korisnike je mozda bolje da sacekaju koji dan ili bar pogledaju za plug-in-ove jesu li u potpunosti podrzani u novoj verziji CMS-a.
  Do sada (godinam) nisam imao nikakvih losih iskustava (sem jednog rucno menjanog plug-ina koga ne smem da update-ujem)

 9. Aleksandar

  Prebacio sam se na verziju 3, ali sam to morao rucno da uradim.
  Automatski apgrejd je zapoceo i stao.
  Posle preuzimanja i prebacivanja datoteka nisam imao drugih problema. WP mi je minimalisticki, nema specijalnih tema i napornih dodataka…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.