Изборник Затворити

Неки добри разлози зашто треба да користиш линукс (Linux)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1462

Ако се нећкаш да ли да на рачунар инсталираш линукс ево неких добрих разлога зашто да га инсталираш:linux-penguin

– На линуксу можеш свакодневно да гледаш како се појављују унапређења, пошто за унапређења има простора колико хоћеш, не могу да стигну да унапреде све што треба.

– Линукс можеш тако да прилагодиш себи да када неко други, ко иначе користи исту линукс дистрибуцију код себе, седне за твој рачунар, неће моћи да се снађе јер је све другачије.

– Чак и да га не прилагодиш, свака инсталација линукса је мало другачија што је добро јер не може мали из комшилука да запамти како се шта ради, где се шта налази и како се зове, па не може да се представља за експерта.

– Када на линуксу нешто крене лоше требаће ти неки експерт да ти то среди. Ако га и нађеш тада ће:

а) то бити мали из комшилука коме уопште не смета што ништа не зна да се ипак представља као експерт;

б) биће скуп, ного скупљи него да се ради о виндоузу;

в) ако је рад да помогне онда ће ти рећи: „Па то је једноставно, само треба да скинеш печ, па да га инсталираш и искомпајлираш, имаш туторијал на нету, користи гугл…“.

На крају ћеш ипак бити принуђен да сам копаш да решиш проблем, тако да ћеш једног дана и сам постати експерт. Нема везе ако те рачунари не интересују, а струка ти је нешто сасвим друго.

– Када наиђеш нанеки проблем, сигурно ћеш на Интерету наћи много информација везаних за тај проблем, али ретко и решење за њега.

– Има доста бесплатних виндоуз програма који су портовани за линукс  (или обрнуто), тако да можеш да користиш исте програме на оба, а да не пиратујеш. У ствари једина разлика је у томе што ћеш ти да користиш линукс а други виндоуз, остали програми ће бити углавном исти.

– Не можеш да користиш неке скупе комерцијалне програме на које си навикао на виндоузу, јер их нема за линукс, што је двострука корист: ионако те програме не можеш себи да приуштиш, а не би било лепо да користиш нелегалне копије.

– Програми немају једнолик кориснички интерфејс, већ свако прави у свом програму интерфејс какав жели, тако да ти никада неће бити досадно, јер ћеш увек стандардне опције тражити док их не нађеш на нестандардним местима.

– На линуксу је ретко шта свеобухватно решено, већ увек за нешто мораш да се сналазиш и крпиш, што је добро за интелигенцију – да се не опустиш.

– За сваки посао на линуксу постоји по неколико програма, а сваки има другачију логику рада и другачије подешавање, и ниједан не може да уради посао до краја тако да увек за исти посао мораш да користиш по два-три програма, што је одлично јер тако шириш знања, учиш да користиш више програма, те постајеш већи експерт.

– Бићеш другачији од свих, а у друштву те нико неће давити причом, јер сви користе виндоуз па нећете имати заједничких тема.

– Бићеш напреднији од других, јер ћеш много више користити тастатуру него глупог миша.

– Кад год неко чује да знаш око рачунара па те пита да му нешто наместиш, можеш да кажеш да ти користиш линукс и не знаш да подешаваш виндоуз и тако се лако трсиш беде.

– Пошто много хардвера нема драјвере за линукс, или нема добре драјвере, онда нећеш моћи да користиш тај хардвер, што је добро јер се тако нећеш бити у искушењу да трошиш новац на нови хардвер који ти ионако није потребан.

– Нећеш имати проблема са вирусима, јер ретко ко прави вирусе за линукс, пошто је мало корисника па није занимљиво.

– Линукс тражи исто тако јак рачунар као и виндоуз, тако да ћеш имати прилику да будеш у тренду а не да користиш старе, слабије рачунаре, па те у друштву које углавном користи виндоуз па тиме и јаке рачунаре, неће гледати као сироче и лузера.

– Ако баш мораш да инсталираш линукс на слаб рачунар, то може – ако знаш како и ако се одрекнеш неких непотребних функција, као што је рецимо, графичко окружење.

– Линукс неће утицати на твој статус код девојака, јер њих и не интересује шта имаш у рачунару него шта имаш негде другде, тако да нећеш бити у заостатку за својим пријатељима који користе виндоуз.

– Ако те девојке не интересују или ти не интересујеш њих, линукс ће ти одлично доћи, јер ће ти одузимати толико времена да ти девојке неће ни падати на памет.

– Рачунар ће ти увек бити сигуран, јер нико од укућана или колега на послу неће знати да уђе у њега па чак и ако га уопште ниси обезбедио.

– Није виндоуз, што је у ствари и најважније.

Ако те све ово није убедило, онда си заслужио да користиш виндоуз.

15 Comments

 1. Walker

  Jel ovo trebalo da bude smešno? Nadam se da nisi sam to sastavljao, ne pristaje ti da toliko bezobraznih dezinformacija napišeš na jednom mestu, inače su ti tekstovi jako poučni, kako za početnike tako i uopšte. Stvarno neko može da pomisli da je ovo istina i šta onda?

  > Kad god neko čuje da znaš oko računara pa te pita da mu nešto namestiš, možeš da kažeš da ti koristiš linuks i ne znaš da podešavaš vindouz i tako se lako trsiš bede.

  Ok, ovo je tačno i isprobano :)

 2. Peđa

  Walker, valjda se iz aviona vidi da je šala :)
  Ko je tekst shvatio ozbiljno, stvarno saslužuje vindouz :)

  Deda, nemoj nista da se plašiš. Uvek možeš da preformatiraš disk, pa vratiš vidouz :)

 3. Lolek

  Haha OK. Pročitao sam pola članka širom otvorenih očiju i tek sam onda shvatio da je u sarkastičnom tonu. E u tom trenutku sam se nasmejao. Hvala :D

 4. Aleksandar

  Hahahah, gugl je keva ;)

  Sve sve, ali moram da stanem protiv ovoga:

  – Kad god neko čuje da znaš oko računara pa te pita da mu nešto namestiš, možeš da kažeš da ti koristiš linuks i ne znaš da podešavaš vindouz i tako se lako trsiš bede.

  Od mušterija se nikad ne beži! ;)

 5. Walker

  Očigledno ne znaš za slučaj profanke koja je deci oduzela Linux CD-ove u školi sa tvrdnjom da ne postoji slobodan sistem i da je tu nešto ilegalno… i tako to… u Americi, naravno.

  LM, ne znam kako da te kontaktiram sa jednim predlogom, iscimaj ti mene, e-mail je vidno istaknut na blogu.

 6. Punky

  Mogu samo da kažem da se Deda vrlo lepo snašao na Linuxu, ali je skroman…A što se texta tiče, stvarno ću da poverujem da je šala jer drugačije ne može da bude… ;)

 7. Peđa

  > Od mušterija se nikad ne beži!

  Nemas pojma koliko nisi u pravu. :)

  Ako nisi probirljiv prema mušterijama, onda nešto nije u redu sa tvojim poslom :)

 8. ninjawhite

  E ovo je iskustvo. Barem niko neće moći da kaže da čovjek ne zna o čemu govori. Bio tamo i vidio kako stoje stvari.
  Svaka čast.

 9. Враг

  срећом па користим Линукс пар година…
  Да сам пре пар година прочитао овакав чланак можда бих се и предомислио…
  Уствари не бих….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.