Изборник Затворити

Process Explorer – детаљан преглед покренутих процеса

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2617

Колико пута вам се десило да осетите да је рачунар успорен и покушавате да утврдите шта је потрошило ресурсе али не успевате јер је Windows Task Manager килав и оскудан са информацијама?

Помоћи ће вам програм Process Explorer, који је намењен да буде замена Windows Task Manager-у. Када га покренете прво што ћете приметити је много богатији приказ података о активним процесима.

process-explorer

За сваки процес приказани су и сви подпроцеси који су покренути. Можете сами подесити колоне у табели тако да вам приказују оно што вас интересује. За разлику од Windows Task Manager-а, међу подациам је и путања до датотеке процеса.

Преглед може бити покренут у два поља, тако да се у доњем види много више детаља за изабрани процес: преглед свих DLL које процес користи, али и преглед датотека на диску којима је процес приступао, кључева у регистрију, и још много тога.

Ако тражите податке о неком процесу али не можете да га препознате у табели, програм има опцију да кликнете на прозор програма који је активан и он ће вам сам пронаћи и приказати податке о том изабраном процесу.

Чак је и приказ системских информација (оптерећење процесора, потрошња меморије и слично) урађено много детањније него што то Виндоуз нуди у оригиналу.

Ово је, једноставно речено, незаобилазна алатка у администрацији рачунара.

Програм је бесплатан.

Објасњење функције програма: http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/utilities/ProcessExplorer.mspx
Преузимање: http://download.sysinternals.com/Files/ProcessExplorer.zip

1 Comments

  1. zmau

    Hm, deluje simpatično. Na momenat sam se ponadao da ume da zaviri u javu i ispiše detalje o tome šta izvršava JVM. Ali to bi bilo već malo suviše :).
    Ipak, verujem da upravo prestajem da koristim task manager.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.