Изборник Затворити

Да ли то РНИДС постаје спонзор?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1436

На 45. седници Управног одбора РНИДС одржаној 28. јануара и 5. фебруара 2009, Управни одбор је донео одлуку да се финансијским планом одреде средства намењена за доделу финансијске подршке, а другим актом утврдити критеријуме на основу којих ће се вршити додела распоређених средстава.

Нажалост, у Записнику нема више података од овога, па је мало нејасно шта су желели да ураде, мада је сама одлука последица неког захтева број 471 којим је тражена финансијска подршка од РНИДС-а (ко је и колико тражио није наведено).

С обзиром колико сам сумњичав према сваком потезу РНИДС, није ми тешко да у овоме препознам спонзорску делатност. Изгледа да РНИДС заиста не зна шта ће са свим оним парама које је приходовао безобразно високим ценама .rs  домена тако да су се сада досетили и да новац троше на спонзорства.

Овако нешто цело функционисање РНИДС доводи до апсурда. Опсесивно инсистирање на заради (иако РНИДС одбија да то назове профитом) довело је до тога да су приходовали заиста оргоман новац који не могу да потроше. Поред већ познатог орочавања новца у банкама и куповања државних обвезница, сада је изгледа на ред дошло и спонзорисање.

Овакво поступање се благо може назвати некоректним. Основни и једини посао националног регистра је да обезбеди функционисање националног домена. Сасвим је нормално да се такав регистар финансира наплатом одређене таксе за регистацију домена, а износ те таксе треба да буде усклађен са реалним трошковима одржавања регистра – а то значи да регистар не треба да од корисника домена приходује више него што му је заиста потребно за функционисање.

Регистар националног Интернет домена Србије је од самог почетка замишљен и установљен као машина за прављење профита. Цене домена никада нису образложене икаквим реалним планом трошкова, већ су последица паушалних процена заитересованих за зараду (РНИДС-ом ипак управљају људи који пре свега праве профит продајом домена а тек онда заступају интересе корисника) – другим речима, одрапљено је онолико колико су они желели да зараде.

Квака са ценама је у томе што регистри не могу да зараде много ако и основна цена домена коју наплаћује РНИДС није висока, па је сада настао проблем да је, поред регистара, и РНИДС приходовао толико пара да не зна шта ће са њима.

РНИДС, иако се декларише као непрофитна организације није тако регистрован, већ као профитна организација (фонд) па им то оставља простор да могу да нађу неки модус по коме ће новац да поделе између себе. Ипак, они то не могу, јер су се јавно декларисали као непрофитна организација, а и њихов рад је, ма колико се они трудили да га прикрију, ипак јаван – зна се шта раде.Када би урадили тако нешто то би изазвало такав револт да би РНИДС био угашен по кратком поступку.

И поред овако очигледног проблема са вишком пара, функционерима РНИДС-а не пада на памет да спусте цене, да их доведу на реалан ниво који ће бити прихватљив корисницима и домене учине приступачнијим, али и који ће обезбедити реално финансирање регистра.

Оног момента када РНИДС одлучи да приходовани новац усмери на било шта што није директно везано са трошковима одржавања регистра, то је знак да ценовна политика није добра, и да су цене домена више него што је потребно, а види се да су и много више. Мислим, то је било јасно и пре него што је РНИДС почео са регистрацијом домена, али сада се ствар показује сама по себи и онима који не познају технологију регистра домена и реалне трошкове који су у том послу могући.

Нажалост, све слутње из периода пре настанка РНИДС и времена познатих цензурисаних „јавних“ расправа, које су предвиђале да ће се овакве ствари дешавати, остварују се – РНИДС је ипак основан пре свега због зараде појединаца,  а не због заступања интереса државе и грађана, као што је декларисано.

Слични чланци

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.