Изборник Затворити

Како писати објаве на Интернету?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9357

Квалитетна објава захтева труд. Неопходно је пружити тачну и потпуну информацију. Интернет је посебно захетван јер осим што имате потенцијално велику публику она је и захтевна, нестрпљива и очекује од вас само квалитет, а ако није задовољна то ћете сазнати на најболнији начин, јер је на Интернету комуникација двосмерна.

Приликом припреме објаве треба водити рачуна шта је тема објаве, односно шта желите да саопштите и коме је то намењено. Садржај томе треба да буде прилагођен. Основни циљ је да читалац објаве разуме поруку коју сте желели да пренесете.

Објава да мора буде обимна да би била потпуна. Могуће је и у мало речи рећи довољно. Ипак, немојте скраћивати текст и чинити га непотпуним само да бисте уштедели на речима и простору.

Ако пишете о неком догађају, неопходно је да наведете о каквом догађају се ради, када се и где одржава (или је одржан), ко је организатор и коме је намењен. Ако је за учешће потребно испунити неке услове а нарочито ако учешће изискује трошкове или постоје рокови за пријаву то треба обавезно навести.

Ако објавом упућујете читаоца да кликне на линк и оде на неку другу страну да би сазнао више детаља, то у тексту објаве треба да буде јасно а корисника кликом треба да оде баш тамо где је и очекивао да ће отићи. На пример, ако пишете о догађају који неко организује, клик на линк треба да води на информације о том догађају (на пример на сајту организатора) а не на почетну страну сајта организатора.

Није добро ако читалац, када кликне на линк у тексту и отвори страну, мора да на тој страни тражи и кликне на неки други линк да би видео оно због чега је ту дошао. Линк у тексту треба да га одведе тачно тамо где читалац очекује.

Нарочиту пажњу треба водити о употреби фотографија и илустрација. Иако су некада фотографије и илустрације саме по себи довољне, то најчешће није случај. Фотографије и илустрације по правилу треба употребљавати управо као илустрације текста објаве а не обрнуто. Добро је уз илустрацију написати и кратак опис или објашњење.

Треба избегавати употребу великог броја фотографија. Уз један уобичајен текст довољно је употребити једну до две фотографије, а већ преко четири се сматра превише. Наравно, ако су фотографије саме по себи информације, некада је потребно уврстити више њих.

Ако пишете о неком догађају који је завршен, често сте у (не)прилици да имате велики број фотографија са тог догађаја. Неопходно је да направите избор. Ако не можете да изаберете највише четири фотографије, већ их је више, онда настојте да те фотографије буду различите и да као целина дају неку заокружену причу. Нарочито избегавајте фотографије којима се понављају сличне сцене и оне које су „ухватиле“ људе у неприкладним или естетски лошим позама.

И не заборавите, уз слике је потребно да напишете и причу која обухвата све те фотографије, а добро је и да сваку фотографију прокоментаришете посебно. За такву врсту објава најбоље је употребити фото албум, тако да се главна прича може повезати за цео фото-албум али и додати опис за сваку појединачну фотографију.

Ако уместо свега тога само поставите “стотину” фотографија које ста „истресли“ из фотоапарата, оне ће можда бити интересантне само особама које су на њима. Онима који нису присуствовали догађају или и не знају о чему се тачно ради, такво објављене фотографије неће бити занимљиве, штавише, биће им досадно да их прегледају, нарочито ако нисте направили избор па да су бар разноврсне.

Ако пишете о некој самоградњи настојте да у тексту дате довољно објашњења и упутстава и илустрација не само да заинтересујете друге за то то сте урадили већ и да им омогућите да можда и они направе нешто слично. Није прича да сте нешто направили него како сте то урадили.

Ако пишете упутство нека оно буде потпуно. Ако сте на почетку навели да ћете нешто да објасните, онда то стварно и урадите до краја текста. Немојте давати половична и непотпуна објашњења а нарочито не погрешна.

Ако пишете о некој конкретној особи потрудите се да текст илуструјете фотографијом те особе, најбоље у неком окружењу које је у контексту целе приче: ако пиште о томе како је неко остварио успех у такмичењу, згодно је приказати фотографију те особе са дипломом или освојеним пехаром. Ако пишете о томе како је неко нешто направио, добро је ставити фотографију те особе са тим што је направио и слично.

Ако пишете о неком производу, немојте то свести на пуку рекламу. Направите причу о томе зашто вам је тај производ интересантан, како сте га употребили, колико вам је користан, можете чак и рећи где сте га купили и по којој цени. Само немојте да правите објаву са једином намером да наведете где то има да се купи и по којој цени. Нико не воли рекламе.

Немојте писати објаве којима је једини циљ да наведу читаоца да кликне на линк и погледа нешто друго, поготово ако се ради о очигледној промоцији и поготово ако из објаве није очигледно шта се налази на понуђеном линку.

Читаоца можете придобити само ако сте искрени и поштени према њему. Сваки покушај да га „намамите“ да уради нешто што иначе не би урадио да му је одмах јасно о чему се ради ће вам се на крају обити о главу.

1 Comment

  1. bojana

    ja kada kod pisem objavu gledam ta pogodim neku relevantnu temu. secam se dok je bila korona i ono veliko zagadjenje tada sam konkretno pisala o ruskim fotokatalitickim preciscivacima vazduha koji su unistavali i koronu i zagadjenje. sada kad je ovo proslo trudim se da na svom blogu pominjem i neke nove stvari koje pre nisu bile u srbiji (npr svajcarski aparati za espresso isl)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.