Изборник Затворити

Кажу да је ово први ћирилични домен: президент.рф

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4276

Поводом примене ћириличних домена све очи су упрте у Русију. Очекује се да ће управо она највише порадити на томе да ћирилични домени буду функционални, јер је то највећа и технолошки најмоћнија земља у којој је ћирилица званичан језик.

И тако и би. Пустили су у промет домен президент.рф, који заиста ради. Ако укуцате http://президент.рф у свој веб читач (http мора и даље латиницом), отвориће вам се сајт председника Руске Федерације.

То на први поглед лепо звучи али у ствари је поражавајуће: домен президент.рс је само маска. Веб читач у ствари одмах конвертује ћириличну верзију у кодирану латиничну која гласи овако http://xn--d1abbgf6aiiy.xn--p1ai. Та кодирана адреса је синтаксно исправна и усмерена је на сајт који треба приказивати.

Ово је, иначе, метод који је већ одавно у примени и функционисао је и пре увођења ћириличних домена, управо зато што ћирилични домен у ствари и није коришћен као стварно име домена већ је одмах прекодиран у гомилу неразумљивих знакова али који се без проблема могу употребити, јер су синтаксно исправни, за разлику од ћирилице.

Да би ово функционисало, чак није ни потребно да ћирилични домен буде регистрован, јер за овакво коришћење  није ни неопходан ДНС за ћирилични домен. Ћирилица у ствари уопште и не напушта веб читач. Он са Интернетом комуницира искључиво латиницом.

Ако ми не верујете, укуцајте било какву, па и измишљену адресу у свој веб читач и видећете да ће она одмах бити прекодирана. Та прекодирана адреса је оно што читач тражи на Интернету а не ћирилична верзија.

Поврх свега, пробајте да потражите овај ћирилични домен председника Русије на Гуглу. Нема га. Гугл није ни индексирао президент.рф. Међутим, Гугл показује да је у ствари индексирао онај кодирани домен xn--d1abbgf6aiiy.xn--p1ai.

Управо ово РНИДС покушава да нам прода као увођење ћириличних домена. Мислим да је сасвим јасно колико је ово примитиван приступ и колико је понижавајуће ово називати подршком за ћириличне домене и још за то плаћати новцем који нам је узет, силом, уценама и безобразликом. У ствари, кад се боље размисли, па то све и иде једно уз друго?

Надам се да је и овај један пример сасвим довољан да увери романтичне заговорнике увођења ћириличних домена да се ману заблуде да то може да функционише како су они то замислили. Ћирилични домени нису подржани и ко зна када ће бити подржани. Све што ћете имати то је управо овакво прекодирање домена у неке непрепознатљиве гомиле знакова да би се уопште омогућило да се сајтови могу отворити.

Једини известан напредак који можете очекивати, то је да произвођачи веб читача измене начин рада својих програма тако да се ово кодирање вши "испод хаубе" то јест да се не приказује, већ да кориснику и даље буде приказиван ћирилични домен како би њему изгледало као да стварно преко тог домена приступа сајту.

Маните се подршке РНИДС-у. Не интересује функционере РНИДС-а ћирилица, него новац који могу преко ње да зараде.

Слични чланци

8 Comments

 1. NenadS

  Ne bih se slozio po pitanju google-a i pretrage za doticni domen posto si pogresno upisao link… evo pravog:

  http://www.google.com/search?hl=sr&q=site%3Aпрезидент.рф

  (na zalost, domen u gornjem linku se zbog ove scripte automatski pretvara u latinicu pa isti ne radi zbog toga jer pokusava da pronadje sve rezultate za prezident.rf)

  ili

  http://www.google.com/search?hl=sr&q=site%3A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82.%D1%80%D1%84

  Poz

 2. snelle

  Bila sam pre par dana u Moskvi i mogu vam reci da uopste nisu odusevljeni pojavom cirilicnih domena. Uglavnom sam cula misljenja da ce to Runet svesti na lokalni nivo i da je to cisto bacanje novca. Oni su prosle godine imali povecanje broja korisnika interneta 26% sto je ogroman procenat i smatraju da neko to zeli da iskoristi za sto bolju zaradu.

 3. Није свеједно, ћирилицом!

  Шта ме брига шта је „испод“ адресе ако је адреса коју ја уписујем, преносим, копирам, на ћирилици? То тражим, и ако то добијем, мени је доста.

 4. Peđa

  То је из вашег угла сасвим довољно, нема спора.

  Проблем је што је за интернет присуство битно водити рачуна о много чему, а неретко од тога зависи и колики ће бити приходи од сајта односно да ли ће их уопште бити.

  Циљна група коју ћирилични домен покрива је тако мала, да ретко ко може наћи интерес да га користи. Његово коришћење ће се сводити само на фолклор.

  Ни мени се не свиђа што је тако, али то је неизбежно. Ћирилица није универзално писмо већ је то латиница. Интернет адресе (домени) су по својој дефиницији универзални, тако да се ћирилица ту не уклапа.

 5. Није свеједно, ћирилицом!

  Право да кажем, не разумем се у струју па ме баш брига шта је ИСПОД грејне плоче, али горе греје и може да се скува ручак на њој. Слично је и с аутомобилом, телевизором и практично свим и свачим што свакоднебно користимо: гледамо шта је у равни коју ми користимо, а унутрашња грађа је област стручњака који се тиме баве и разумеју је.

 6. Пеђа

  Онда ова тема и није за вас. Она је намењена људима који желе да више сазнају и разумеју како ствари раде и зашто нешто треба а нешто не треба радити.

  Кад боље размилсим, па цео мој блог је намењен таквим људима. Откуд ви на њему, то ми није баш јасно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.