Изборник Затворити

Не желите да изгубите податке за свог WordPress блога, зар не?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1993

С времена на време видим на Интернету вапаје колега блогера којима се нешто изокренуло на блогу и остали су без неког или свих чланака. Не знам шта горе може снаћи блогера, него да изгуби податке. Занимљиво је да људи постану свесни да то може да се догоди – тек када се догоди.

Да вам се то (опет) не би десило предузмите превентиве мере – снимајте податке и чувајте их на сигурном.

WordPress, као и већина осталих програма за динамички унос садржаја на сајтове, унете податке чува у бази података. То је нормално и очекивано али је мало незгодно када неко неупућен треба да те податке употреби ван блога, на пример – да их сачува. Подаци нису у облику датотека које само прекопирате и завршили сте посао.

Препоручујем одличан додатак за WordPress намењен аутоматском снимању копије базе података – WP-DBManager . Додатак је богат опцијама и врло лепо ће радити посао.

Основна намена му је да направи копију базе података. Копију можете направити ручно или подесити додатак да сам у задатим периодима врши снимање. Такође можете са подесите и колико старијих копија да чува, тако да можете да имате на располагању не само последњу, него и неколико претходних верзија података, што може да спаси податке које изгубите, а не приметите то одмах (на пример, грешком обришете неки чланак).

Копија података се снима на диск на серверу (дакле треба да имате довољно слободног простора) тако да је можете преузети ФТП-ом. Поред снимања података на диск на серверу можете подесити и да вам додатак копију пошање на имејл адресу, тако да копију добијете на свом рачунару, што је много сигурније, јер ће вам бити доступна и ако дође до неког озбиљнијег квара на серверу који би вам онемогућио да уопште приступите датотекама.

Имате и могућност избора да ли ће се копија чувати компресованом формату (gzip), што је препоручљиво због уштеде простора.

Програм не снима и сам код блог програма, ни датотеке које ставите на блог као додатке чланку (слике, датотеке и друго) – снима само податке из базе. Но, све остало можете лако да ископирате и сами, јер су то датотеке које су вам доступне кроз администрацију сервера на коме држите блог.

Врло је корисна опција прегледа стања табела које чине базу података блога. Поред листе табела, видећете и колико су оне велике (колико имају слогова и колико заузимају простора). Опцијама за сређивање базе (optimize и repair) можете табеле довести у добру форму.

Ако сте напредан корсиник, имате на располагању две опције које могу бити веома корисне али су и изузетно опасне, јер њима можете обрисати податке: њима можете обрисати податке из неке табеле, или читаве табеле, или извршити разне SQL упите над базом. Још једном наглашавам, ово је само за кориснике који знају шта раде, јер једним погрешним потезом можете обрисати све податке.

Додатак можете преузети са WP-DBManager стране за подршку . Обратите пажњу на то да постоји више верзија, зависно коју верзију WordPress-а користите.

Ставите овај додатак на свој блог и мирно спавајте. Чак и ако ви не знате шта ћете да радите са сачуваним подацима има ко зна, а без њих, повратка оштећених или изгубљених података нема.

4 Comments

  1. Aleksandar

    Koristim ga baš odavno, dobijam backup baze svakog dana u inbox, a takođe koristim i opciju automatske optimizacije tabela. Takođe bih pohvalio i opciju za popravku tabla (repair).

    Sve u svemu, neophodan dodatak svakog blogera koji koristi samosalnu WP instalaciju.

  2. Reminder

    Kao prvo hvala na mnogo korisnih saveta. Sigurno je da ću posećivati ovaj blog. Ali imam jedno pitanje. Tipičan Srbin samo kad mi nešto treba. Ja imam blog napravljen sa sajta WP znači šablon. Da li postoji mogućnost da ubacim takve i slične plug inove na svom blogu. Bio bih prilično zahvalan ako bih dobio odgovor na pitanje. Pozdrav ;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.